LFG.HU

roante
ismertetőCimkek

logo_image05A Blood Bowlról, avagy Vérfociról mostanában elég sokat lehet hallani. Magát a játékot nem hiszem, hogy különösebben be kell mutatni: ez egy amolyan amerikai focira hasonlító, körökre osztott skirmish tabletop játék. Az alapszabályok viszonylag egyszerűek , 11-16 figura kell mindösszesen hozzá, valamint a jelenleg hivatalosan is elfogadott 24 faj és fejlődési lehetőségek nagyon változatossá teszik a meccseket. A játék annak ellenére igen népszerű, hogy a Games Workshop, a játék kiadója úgy 2013 körül beszüntette a forgalmazását sok más Specialist Game-hez hasonlóan, de pont most támadt fel a hír, hogy karácsonyi meglepetésként számíthatunk újrakiadásokra.

bloodbowl_03

A hangulat azért megvolt :-)

Majdnem 30 éves a játék első változata (DOS alatt futó adaptációja volt már akkor is), de nincs pár éve, hogy megjelent a Cyanide Studios adaptációja, ami elég teljesnek tekinthető (a sztárok jó része sajnos hiányzik csakúgy, mint a kártyák, és az AI sajnos elég butára sikerült), viszont pár hete lett elérhető a BloodBowl2 névre keresztelt, újraimplementált változat is. Ezen kívül volt Nintendo DS-es adaptáció, tableteken futó app is, ingyenesen, online játszható változata is és rengeteg klónja is (talán mostanában a DreadBall, Guild Ball, Kaos Ball, Elf Ball a legnépszerűbb).

Jelen cikk appropója azonban az, hogy november 6-8 között került megrendezésre a játék fanatikusainak világbajnokságra Észak-Olaszországban, a luccai kongresszusi központban.

  bloodbowl_02

A megnyitó gálán a luccai polgármester adta át a nyertes csapatnak szánt kupát

Évről-évre megrendezésre kerülnek kisebb-nagyobb versenyek, ahol a magyar játékosok legjobbjai is sűrűn előfordulnak. A legnagyobb európai verseny, a EuroBowl például ilyen, viszont a mostani világbajnokság messze felülmúlta minden várakozásunkat. Már csak így számokban is impresszív:

  • 3 teljes napos rendezvény (péntek-szombat-vasárnap)
  • napi 3 játék
  • 912 nevezett játékos 4 kontinensről (bezony, voltak, akik Ausztráliából jöttek kockákat dobálni)
  • 152 csapat, csapatonként 6 játékos
  • sok sör :-)

Ha a számok így nem is tükröznék a rendezvény nagyságát, az itt elérhető videó kiválóan illusztrálja azt: https://www.facebook.com/OfficialNAF/videos/991746770882006/

Magyarországról két csapatot küldtünk: a Budapest Ravens a tapasztaltabb játékosokat tömörítette, a Hungarian Blooderhood pedig az újabb játékosokat és a kevésbé kompetitív, fun csapatokat favorizáló edzőket fogta össze. A végén ez meg is látszott az eredményeken: a Ravens csapatából igen szép egyéni pontszámok kerültek ki: Itzla a 25. helyen végzett (és még csak nem is a kedvenc csapatával, a Lizardmennel ment), Wolio pedig a 139. helyre kűzdötte fel magát.

bloodbowl_04

Csoportkép a magyar játékosokról

bloodbowl_06

Impresszív koncentrációs képességek: a cosplayer attrakció sem tudta elvonni a játékosok figyelmét a versenyről :D

Az olaszok egyébként nagyon kitettek magukért, a szervezésre nem lehetett egy szavunk sem. A Rules Pack tartalmazott rengeteg hasznos leírást az odajutásról, térképekkel, elérhetőségekkel, menetrendekkel,  mindennel. Ezen kívül csináltak egy saját appot mind Androidra, mind iPhone-ra, ahol minden játékos csapatlistája (a játékkal ismerkedőknek egy jó kiindulási alap lehet, hogy mit gondoltak a tapasztaltabb játékosok erősebb csapatkombinációknak), a verseny jelenlegi állása, a játékosok párosítása és minden hasonló információ is elérhető volt. A nevezési díjjal egyben kaptunk egy kiváló pályát az FFFieldstől, valamint egy limitált kiadású reneszánsz stílusú Necro/Undead csapatot is (a figurák itt tekinthetők meg, szerintem nagyon szépek lettek). Ezeken kívül egyébként egy szütyőnyi zsákmányt is hoztunk haza, mert minden ellenfél hozzánkvágott egy saját készítésű jelölőt/kockát/sablont/whiskeyt/valamit. Mi sunyi módon pálinkát osztogattunk Healing Potion néven, ezzel is növelve az esélyeinket :-)

A megnyerhető díjak sem voltak rosszak, külön díjazták a legtöbb gólt vivő játékost, a legtöbb sérülést okozó játékost, volt citrom díj a legutolsó helyezett csapatnak, ill. minden faj legjobb edzője is különdíjat kapott. A nyertesek teljes sora itt található.

bloodbowl_05

 A legjobb csapatnak járó kupa középen és a különböző különdíjak

Magát a versenyt egyébként az olaszok nyerték (akik egymaguk 49 csapattal indultak a megmérettetésen), dánok voltak a másodikok, és a franciák fértek még fel a dobogóra. Az egyéni eredmények tekintetében egy német edző lett az első, egy francia a második és egy spanyol a harmadik.

bloodbowl_01

A világbajnokság kupáját az olasz csapatok egyike vihette végül haza

Hatalmas élmény volt ekkora tömeggel együtt játszani és nézni bután a gól-örömtáncokat (pl. az egyik dán csapat minden gólt a Titanic zenéjével ünnepelt egy dülöngésre hajazó, de láthatóan begyakorolt koreográfiára). Közben az előkészületek is aktívan folynak, a 2016-os Eurobowl Svédországban, a 2017-es pedig Portugáliában lesz, amiről volt is alkalmunk meghallgatni egy rövid beszámolót első este a meccsek után. A csapatkapitányi megbeszélésekről csak részinformációim vannak, de mintha valami olyasmit hallottam volna, hogy ha megelőzzük Stockholmban a skótokat, akkor esélyünk van 2018-ban ezt Magyarországon szervezni.

Aki esetleg érdeklődne, megnézné-kipróbálná ezt a kiváló játékot, meleg szívvel tudom ajánlani a számítógépes játékokat, ott is van magyar liga (részleteket a DefenderDown! portálon találtok). Akinek ez nincs meg, annak a Fumbbl.com oldalon van rá ingyen lehetősége egy kis Java kliens segítségével, mindössze egy böngésző kell hozzá, és itt is vannak magyar ligák.
A szabályokkal, csapatokkal kapcsolatban bátran lehet a közösségtől is kérdezni, jelen vagyunk itt az LFG-n a BloodBowl témában és az Inkvizítoron is, de talán mostanában a legpörgősebb a Facebook csoportunk.
Aki pedig úgy gondolja, hogy a táblán is kipróbálná magát egy hosszabb ligában, a mostani ligánk rájátszásai épp elkezdődtek, januártól indul majd egy újabb, ahová bárkinek van lehetősége csatlakozni. Érdeklődők kísérjék figyelemmel a fenti csatornákat, és akkor biztos nem maradnak le a hivatalos ligakiírásról!

Lehetőség lesz továbbá a játékot megnézni, kipróbálni a hazai legnagyobb wargaming eseményen, a GamesDay-en is. Ha felkeltettük az érdeklődésed, gyere el, nézd meg a játékot, segítünk az elindulásban! ;-)

Gratulálunk a magyar csapatoknak, és köszönjük mindenkinek, hogy ott voltatok! További képeket az eseményről az egyik csapattagunk, Feldin galériájában találhattok.

 roante, Swifty
A 2016-os tabletop Blood Bowl liga szervezői


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához