LFG.HU

válogatás
szerepjátékrólCimkek

Üdv! Újra itt van. Sokan talán azt kérdezitek minek ezt még egyszer, mi újat mutathatok még, de mivel ennek a fórumnak pont az volt a lényege, hogy felszakítsa a régi sebeket, azt hiszem van létjogosultsága. A mostani adag kevesebb, mint a fele az előzőnek mivel nem irtatok ezért nem volt választási lehetőségem, de savanyu a szőlő alapon jobb is így mert legalább könnyebben lesz emészthető.
válogatta: Gesztesy Tamás

MAXXxxx
Mapetthez hasonloan en is Robur -> FF ->Ujsagcikkek folyaman ismertem meg meg valamikor `90 elott :) (azt hiszem en lehetek az egyik jelolt a “kiraly” cimre, mivel akkoriban egy iskola altal szervezett angliai kirandulasrol hoztas elso kocakkeszletemet es az elso ADnD konyveimet (bar konyveket eladnam, a kockak azota is hasznalatban vannak es nem kopnak annyira, mint par ujabb :) ))

Randal
Anyám! miket írtam. Hmmm. az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az én beszólásom a lapozgatós könyvekhez tartozott.
A szerepjátékkal ezek kapcsán ismerkedtem meg. Haverom mutatta be nekem, ő a bátyjától tanulta. Szal az első karim egy harcos volt. Irtó jót játszottunk, persze fénymásolt AD&D könyvvel. Aztán egy kicsit lehalt a dolog, majd megint újraindult. egy törp mágussal:) aztán ember lett belőle a történet szerint. Még mindig 3. vagy 4. szintű szegény pedig má van vagy 10 éves. aztán jött a M.A.G.U.S. természetesen alapkönyv nélkül, aztán az is lett. majd jött minden. Gyűrűk Ura, Shadowrun, Cyberpunk, AD&D, CODEX (máig az egyik leggyönyörűbb kidolgozottságú szvsz), és még sorolhatnám. amikkel nem játszottam de ismerem: azok az új alapkönyvek, a Káosz-t leszámítva. az a baj velük hogy sokba kerülnek. nade visszatérve. Aztán jött ugyebár a széthullás:( és jött az ámítógép. ez is jó, csak… szóval mindenki tudja mire gondolok. Remélem még tudok valamikor még egy jót játszani:( jó 2 éve koplalok:( brühühűűű:)
Ave!

Fattyú
Csak hogy hozzá tegyem én is:
Először lapozgatós, aztán `92-ben ,egvettem az első Rúnát, és nem értettem… Ehhez kellett venni egy MAGUS-t, s két napra rá már meséltem…. Telkesen kezdők voltunk. Aztán feltűnt a Star Wars, Armageddon 2092. A Főiskolán elkezdtem MERPelni, CP 2020-t és Twillight 2000-et játszani.(Örök élmény – megfáradt katonai főiskolások szabadidejükben szt játszák, hogy katonák :-D) Kis kitérő a S.Run felé, (nem tetszett) némi Paranoia, Pendragon és Ctulhu.
Aztán elkezdtem Battletechezni, de mellette maradt a CP és néha MERP és a MAGUS (ez még a `92 kezdő csapat egyes tagjaival.) És ami a legfontosabb: a főiskolán már profi mesélőnk volt!!! Ott végre kinőttem a tápolós korszakom legrosszabb hajtásait :-)

Sher-Gil
Én valamikor 1988-89 környékén kezdtem, jórészt a Kaland Játék Kockázat könyvekkel, majd egy ezek alapján készült, és hamarosan rohamos változáson keresztülmenő saját rendszerrel.

Ezután jött az első magyar szerepjáték, a Harc és Varázslat (amiből még mindig van példányom) jórészt a Titán világán.

Ezt természetesen az AD&D majd a Magus követte, azután Star Wars és még sokan mások….

Klubbot is alapítottunk, ami nagyon sikeres volt (lévén, akkoriban – főképp vidéken – nehéz volt magányosan ismerkedni a szerepjátékkal), nem volt ritka, hogy egy szombat délután 60 -80 ember játszott a művelődési házban.

Most már – hogy “kiöregedtem” – egy állandó csapatnak mesélek, immáron vagy 4 éve, főképp Ad&d (Spelljammer), Earthdawn, Cyberpunk és Star Wars kalandokat.

Arkadij
Üdv nektek!

Ködbe vész már 1992 ősze (akkoriban 7-es elemista voltam), mikor egy barátom elújságolta, hogy ő bizony KJK-zik, csak élőben. Nem értettem, de mivel mindig is vonzottak a sárkányok és a varázslók, elkísértem a legközelebbi játékra. Szerelem volt. Első látásra. Ott álltam a Kapu előtt és egy percig sem tétováztam. Beléptem, és nem is sejtettem, hogy az éltem végérvényesen megváltozott. Tudom, sok mindent veszítettem, mert néha túl sokat voltam odaát, de tudom azt is, hogy olyasmiket tapasztaltam, olyan helyeken jártam, olyan barátokat találtam, akiknek párja nincs széles e világon.
Hiába:
“Így szólnak az ősi tanok,
Hősi idők voltak azok.”

Heinrich
Üdv!

Valamikor, még Ált. iskolában, a jó öreg táboros időszakomban történt.. Pár furcsa srác játszott AD&D-t.. No ott láttam náluk életem első lapozgatós könyvét ( A káosz fellegvára), amit hazaérkezés után 1böl kikunyeráltam anyámtól. A szomszéd haverommal láttuk, hogy ez milyen fasza, és spontán elkezdtünk játszani a könyv szabályi alapján. Senki nem mondta, hogy mi ez, de ez volt életem első szerepjátéka. Egy fél év múltán ( talán 90?92?) megjelent a Harc és Varázslat, amit először egy osztálytársam kezében pillantottam meg…Ismét játszottunk, mind az iskolai ismerősökkel, mind a haverommal, akivel felváltva meséltünk. Nem is hinnétek el, mi volt az első karim nev: Szürke Gandalf…:)
Majd kiötlöttünk egy saját játékot. A világa a lapozgatós könyvek világa volt ( Titán) saját % os rendszerrel. Itt meg Conan-t “alakítottam”…
Majd jött a magus. Azidőtájt tombolt a Mortal Kombat láz, s a mesélőnk is ennek szellemében mesélt. Volt itt villámokat eregető, nagykalapos, fehérszemű “boszorkánymester”, meg minden… Majd a Halál Havában és a rúnák megjelenésével azért kikupálódtunk..
Középiskolában szerencsém volt. Az első nap bemutattak egy srácnak, aki érdeklődve hallgatta a hobbim ecsetelését. Hamar lehűtött, hogy már x ideje ő is játszik, és akar alapítani egy klubbot. Na, ez volt első találkozásom Gerettel ( Giotto di Bondone…Live berkekben lett Hírhedt:)).
A klubban, és azon kívűl elég sokmindenbe belekóstoltam már. Wodod cuccok, SW, Sharun, MERP, Warhammer, Warhammer fantasy battle, Warhammer blood bowl, codex etc.
a környezetem még normálisnak tart… Sajnos a főiskolán nem nagyon találok játékostársakat, de nem sebaj. Mára már elég a havonta 1-2 játék +live Vampire

Heinrich

RAJ
Hello mindenki!
Az én történetem is hasonlít sokakéra. Én is lapozgatós könyvekkel kezdtem, de arról, hogy mi is az az igazi szerepjáték fogalmam se volt. Aztán kb két éve pár barátom elkezdett beszélgetni a M.A.G.U.S.-rol, nekem ez kínai volt, de tetszett. Ezért elmentem velük és nagyon megtetszett! Azóta rendszeresen játszom, bár ők már abbahagyták. Sajna még nem találtam egy szimpi állandó pécsi társaságot…

Lynn
Üdvözlet a nemes fórumozóknak!

Életemben először fantasy irodalom ált. isk. 8 oszt. volt a kezemben, de persze gőzöm sem volt mi az, amit olvasok. Később a gimiben egy nagyon kedves barátom adott még ilyeneket, és ő vezetett be a szerpjátékba, életem első KM-eként, és mondhatom, nagyon jól mesél, sőt! :buszke: Azóta játszottam már más KM alatt, de az elsőt jobban kedveltem. Van (volt?) egy állandó társaságunk, akikkel nyomoltunk, és nagyon élvez(t)ük!

Lessthanzero
Én személyszerint 13 évesen keveredtem bele véletlenül egy D&D partyba,azt csak néztem,hogy ezek meg mit csinálnak… :lol:
Innentől kezdeve nem volt menekülés!:sor:

Lando
Szevasztok fórumozók.

Hogy hogyan kezdtem el játszani? Hú. Jó kérdés.
Talán így:
4 éve a haverjaim játszottak a gimiben Codexet, s megtetszett ez a játékforma. Úgy döntöttem, hogy beállok én is a szerepjátékosok közé.
2 hónap múlva inkább úgy döntöttünk, hogy váltani kellene az AD&D-re. Ez meg is történt. Ekkor meséltem először. Izgis volt. (nekem is, mivel izgultam egy kicsit) Sajnos egy év után abbamaradtak az összejövetelek. Ezután más csapatot kerestem. Találtam is. Velük kezdtem el MAGUS-ozni. De kipróbáltam velük a Cyberpunkot, illetve a Star Wars-t is.
Ez az állapot egész eddig eltartott. Most már vége. Egyenlőre, mert új vagyok még Pesten.
De a Star Wars CCG-t itt is játszom ám. Szóval elég színes a múltam. De majd szeretném folytatni.

Szevasztok.

Lando.

andaxin
Szia

hogy mikor és miért kezdtem el játszani?
ez érdekes.
Legelső mese egy Vampire volt, anno 1995
osztálykiránduláson feküdtünk az ágyon, a KM meg alkotott. van akit akkor megfogott, voltak, akiket nem.
az igazi szerepjáték volt, kocka nélküli. a második egy hasonszőrű mese volt MAGUSból, az már kockával.
utána elkezdtük rendesen 4en az életút játékot MAGUSból. próbálni kellett volna az érettségi táncot, vagy mijaz, de mi mentünk a HEMOba jáccódni. :buszke:
ott szólt a főnök, hogy hétvégén klub is van.
aztán belecöppentünk egy szerepjátékos közösségbe. kicsit érdekes volt hasonló emberekkel találkozni, azt hittük, hogy csak mi vagyunk ilyenek.
a régi csapatból már csak ketten maradtunk, a KM meg én, de kialakítottunk kb 4-5 éve egy új csapatot. már nem a klubban játszunk, hanem lakáson, sokkal hangulatosabb.
Amik igazán tetszettek: EarthDawn, Ctulhu, ArsMagica, Káosz Rpg :) most meg elkezdtünk játszani Mage-t. Őszintén szólva örülök, hogy szerepjáték van. Annyira más így a világ. Bár néha sajnos kicsit eltévedek a párhuzamos világokban, és így a mi világunkban sem találom mindig a helyem. :(
na, ennyit a topicho` ;)

Sard
Nos, alt. isk. hetedikben kedtem el jatszani ADD-t, egy baratommal es annak batyjaval, hogy miert? Mert nagy fantasy rajongo voltam, meg sokkal nagyobb mint jelenleg, akkoriban meg konyveket is hajlando voltam venni :). Meg persze a kaland jatek kockazat konyvek bevezetonek, tenyleg manapsag mar igen keves szo esik a “hoskorszak” eme kincseirol. :lol:
jo volt, szep volt, elmult…

Crear
hali,
kb. 15 eve AD&D-vel keztem, mert ez olyan, mint egy veget nem ero regeny, aminek te vagy a foszereploje :asit: + meg jo kis is beszelhetem a beszelokemet :asit:
páá, Crear

Kharon
Egy ilyen vallomásfolyamot én se hagyhatok ki…

Én kb. gimi 2ben (8oszt, azaz ált. 6ban… hú… ez komoly… 13 évesen… ;) )kezdtem, MERPpel… (nem volt egyszerű…) Aztán meg jöttek a többiek: MAGUS, ADnD, STAR WARS d6, Shadowrun, Cthulhu, (Requiem+Codex (nem játszottam, cak megvan… ;) ), DnD, STAR WARS d20, ALTERNITY, FUZION, Cyberpunk 2020, Warhammer… hirtelen ennyi, majd szólok ha begrik valami :Ordog:

Maradok tisztelettel
Ja… miért és hol…
Mikófalván (valami osztálytábor vagy mi volt) és mert volt egy ilyen könyvünk… (és még nem ittunk sok sok :sor:t… ;)

Sax
Hát csak ismételni tudok…
1989. ben meséltek nekem erről először, persze eddigre végignyomtam minden lapozgatóskönyvet…meg a gyűrűkurát vagy háromszor aztán kis csapat felkerekedett irány Silverland és vettünk egy lovasokat ábrázoló borítójú könyvet, valamint egy nagy kapcsos fehéret, amin ilyen gömbszerű rózsaszín izé volt középen…
jaja a Players és a mm 1 volt az első normális (értsd nem az öcsémmel és lökött haverjaival) játékom egy klubban volt, de aztán mindenhol minden percben nyomtuk tehát semmi különös…
főleg AD&D, volt, de próbálkoztunk mindenfélével m* vampire, gurps, coc, sw, Sokáig Earthdawn volt manapság meg saját rendszert írok, és játszom nagy ritkán…

Sally
Üdv Mindenkinek!
Tényleg érdekel ez valakit? Mindegy, mivel nem tudok aludni, leírom.
`95 körül kezdődött asszem. 15 voltam, amikor 1 évvel idősebb unokatesóm beállított az első kiadású Vampire alapkönyvvel. (Korábban a műfajhoz annyi homályos és távoli közöm volt, hogy elolvastam apám Galaktikáit meg némi csatolt irodalmat. Igaz említettek ott D&D-t, de nem keltette fel az érdeklődésemet.) Kb. egy évig jóformán csak kuzinommal és más közeli ismerősökkel játszottam, valami Vampire-világon alapuló, saját laza szabályok szerinti SZEREPJÁTÉKKÖZPONTÚ dolgot.
Ezek után nagyon furcsa volt megismerkedni a “klasszikus” szerepjátékokkal és játékosokkal, pláne a “lakodalmas fantasy” művelőivel… Szerencsére hosszas keresgélés után pozitív tapasztalatokat is szereztem.
Volt egy MAGUS-os évem is, jó volt a csapat…
Cyberpunk, Earthdawn, Mage, ezek jó dolgok.
A Live Vampire próbálkozások voltak szerpjátékos életem mélypontjai asszem.
Mostanság sajnos nem nagyon játszom, néha hiányzik…
De mivel sok közeli barátom ilyen vagy olyan módon nagyon közel áll a témához, az életem része marad az rpg és csatolt részei.
Sal

Baalzebub
Szia Sally és Sax -meg persze többiek-, ti mindenhol ott vagytok? :)
Egyébként pedig `93 szeptemberében, a suliban kezdtem kemény 11 évesen. Előtte persze volt sok Kaland játék kockázat és persze a Titán. Ezeket gyűjtögettem, és a hiányzó példányokat keresve eljutottam a Silverland-be, ahol soksok furcsa könyvet találtam. :)
És akkor nemtudom miért pont azt -biztos a vastagsága miatt-, de megvettem a Gyűrűk Urát. Közben pedig valaki behozott a suliba egy Harc és Varázslatot…aztán valahonnan kaptam egy Rubin kódexet. Innentől pedig már nem volt megállás. Hát így kezdtem :)

Aleister
Én is a lapozgatós könyvekkel kezdtem -mint oly sokan-ez még nem lett volna komoly, de aztán hozzám került egy Titán nevű könyv, ami rögtön a rabjává tett. Ezek után ha számítógépeztem csakis rpgvel játszottam (á`lá Bard`s Tale&Wizardry7&Eye of the Beholder), ha filmet néztem csakis fantazit (Conan sorozat,Vörös Szonja), ha zenét hallgattam gótikus metált. Ezek elkerülhetetlenül oda vezettek, hogy előbb-utóbb találkoznom kellett valamelyik rendszerrel. Ez a rendszer az Ad&d volt. Egy nálam jóval idősebb partyba csöppentem bele, és kissé kívülállónak éreztem magam. Ennek ellenére máig kellemes tapasztalataim vannak a Sárkányok és Útvesztőkkel. Aztán `94 Karácsonyára megkaptam a M.a.g.u.s. alapkönyvet, mely nálam még mindig az első helyen áll a ShadowRunnal. Játszottam Vampiret, Cthulhut, Középföldét és sajnos Starwarst is. Aztán jöttek az olyan múlló szeszélyek, mint az ólomfigura festés, Warhammer 40k, Vérfoci. Ezt követték a lassabban múlló szeszélyek a Magic, majd az MK kártyák. Minden bizonnyal vannak még hátra fázisok, csak remélni merem, hogy pozitív irányúak!

Karkool
Én egyszerűbben kezdtem el játszani. Eygszercsak leültem az osztjtársaimmal magusozni akik már gyakorlottabbak voltak és kezembeadtak egy karaktaert. Megtettszett és elkezdtem bevásárolni a könyvekből. Azóta űzöm a játékot.
Kellemes ünnepeket!

Keshik
“A long time ago in a galaxy far, far away …”

Na jó nem is olyan régen, csak `95. októberét írtuk anno.Újvidéken, ahol akkor laktam megjelent egy új számítógépes újság, ingyen kaptam az újságterjesztő ismerősömtől. Az egyebek részben volt egy leírás a szerepjátékokról, ami egy Tolkien idézettel kezdődött:”Mindenki maga dönt, hogy elindul e az úton vagy sem, senkit sem kényszerítünk…” kb. így hangzott. Ekkor már persze túl voltam a Hobbiton, a Gyűrük Urán és a Szillmarillokon is; meg persze egy néhány számgépes RoPoGtatón is. És ekkor rájöttem, hogy ez létezik papír és ceruza formátumban is, de király. Kiderült, hogy a cikket író emberke a hajlékom közelében tartja nyitva az akkor egyetlen Jugoszláviai szerepjátékboltot; gondoltam egyet elmentem ,és kértem,hogy meséljenek még a dologról. Nemsokára már ott ültem köztük és játszottam persze, AD&D-t.Játékos pályafutásom ne sokáig tartott ugyanis magamra vettem a térítés feladatát, amihez a GM szerepét kellet felvenem és a társaságomban buzgón terjesztettem, egy idő után áttértem a Riftsre. És a szerelem azóta is tart.
:buli:
Vallomasom kiegeszitesre szorul. Ugyanis volt itt meg Earthdawn, meg Cthulhu is na meg Vmpire ( ahol csunyan beegtem meselökent).
Kb. ennyi. Az elözö iras azert lett befejezetlen, mert el kellet hagyni a gepeet, amelynel akkor ültem.

Na de most jöhet egy :sor: !

ROLL
Hella!
Még 1994 környékén, amikor katona voltam, akkor vettem néhány fantasy könyvet valamint RPG újságot, és megtetszett a dolog. Ezek után még majd egy év kellett, mire összefutottam egy emberrel, aki nem csak hallott a szerepjátékról, hanem játszotta is. Onnan egyenes út vezett le a MűvHázba, ahol a szerepjáték éppen a fénykorát élte, azóta ez a klubszerű játszás valahogy teljesen megszűnt (legalábbis erre felé).
AD&D-vel kezdtem, és a mai napig azt játszom a legszívesebben, bár ennek az is lehet az oka, hogy számos játékkal nem volt szerencsém még játszani.

Tengermély tiszteletem:
ROLL

mg-b
Üdv!

Lapozgatós könyvekkel kezdődött, de az idejét már nem tudnám megmondani, tán öt-hatodikos koromban. De mégsem, asszem korábban. No mindegy. Mesélői jövőm (bár akkor még sejtésem se volt róla) már akkor kibukott: két saját lapozgatós sztorit is összehoztam valamikor a felső tagozaton. Utólag egyiknek sincs semmi értelme, de jó sokszor meg lehet halni. :cool:

Aztán hetedikben, félév körül kezdték néhányan az osztályban, és kezdett érdekelni a dolog, majd nyárra meggyőztem a szülői felügyeletemet, hogy hadd vegyek egy Nagy Ződet – 1995. június 23-án alkottam meg első karakteremet, egy elf harcost. Most is emléxem a verőfényes délutáni napsütésre, stb., de tényleg. Másnap pedig már meséltem is öcséméknek a Dreonnar küldetését. Tiszta dilettáns gyülekezet voltunk, csak képzeljétek el: a lassan 14 éves mg-b kalandot mesél 11 és 7 éves öccseinek. :party:

Aztán nyolcadikban kitört az osztályban az őrület, és pár hónap után azon kaptuk magunkat, mindenki játszik – és mindig én mesélek. Égett kezem alatt a munka, de papírra kevés került. Mélyvízben tanultam ki a szakmát, az improvizáció a negyedórás szünetekben folyt az udvaron (jó esetben megbújtunk a könyvtárban), de lyukasórák és suli utáni túlórázások programja is rpg volt, nem is beszélve a szaporodó hétvégékről és a ritkább de tömegszerű osztálykirándulásokról; máig egyszerre nagyszerű és rémisztő élmény, hogy egyszer tizenvalahány embernek meséltem egyszerre, és gondoljatok bele: mindezt 14 évesen.

Hát nem ez volt a profizmus melegágya, de megadta a kezdőlökést.

Az osztályból azóta csak néhányról tudok, hogy játszanak (négyen még mindig összejárunk, és visszük az életutakat), én viszont kismillió embert fertőztem meg időre-órára a dologgal, és ők is tovább terjesztették a kórt: szvsz. előnyükre. :D

Hogy ne szaporítsam a szót, azóta is 90%-ban mesélek, főleg M.A.G.U.S.-t, de egy ideig (nyolcadikban) nyomultunk a Star Wars terén is. Játékosként voltam néhány ad&d kalandban, bénáztam cyberpunkban, aktív áldozata voltam egy kezdő Vampire-mesének (a haver polcán azóta is figyel a szabálykönyv, komolyan gondoljuk, de hát egyetemista időhiány, meg messze kerültünk egymástól), és valamennyire emléxem még arra is, hogy átolvastam a Codex szabálykönyvét. A M* mellett igazából a Cthulhu hívását ismerem, de mégis a fantasy a kedvenc terepem, azt hiszem, amíg nem lesz több időm, már megmaradok a M* házilag pofozgatott világánál.

No röviden (tőlem ez rövid) ennyi.

mg-b

Orastes
Hali!
Kb 1987 táján adta a kezembe anyám a Gyűrűk Urát (lehettem vagy 10 éves), azt mondta ez tetszeni fog. Így is lett. Azóta minden évben elolvastam kétszer legalább. A legnagyobb öröm (a lapozgatós könyvek után) az volt, hogy 1991 táján megszereztem a Szilmarilokat. Végül 1994 tavaszán megláttam a MERP-et és megvettem. Játszottunk vele néhányszor, ősztől pedig AD&D-t játszottunk sokáig. Utána jött a M*, SR, SW, CP, Codex. A klubélet a `90-es évek vége felé (amikor a Rúna VS. Bh-Ht párbaj is volt)kezdett nagyon lefelé ívelni :( ,mi ekkoriban döntöttünk úgy, hogy saját világot alkotunk (AD&D alapokon, de szabályok nélkül) ezt 1998-2000+…. körül kezdtük és csináltuk-csináljuk.

Khilthoron
Nem tudom, Hogyan kezdődött, de azt tudom, hogy elragadott, s hogy azóta is a delírium és a valóság határmezsgyéjén bolyongok, hol a rendes, hétköznapi életben kell helytállnom, hol pedig valódi énem kalndjait élem át…

NA jó, amúgy, nekem, meg úgy kezdődött, hogy voltunk páran, akik szerették a a GYU-t, és fölvetettük, hogy mi lenne, ha kipróbálnánk a MERP-et. Aztán másokat is kipróbáltunk. Aztán elmentem abból az iskolából, és azt hittem ezzel vége is. De nem. Fortuna rám kacsintott, mert az új sulimban is voltak jópáran, akik szeretika a GYU-t, és valamelyikőjük hallott a MERP-ről. Felvetette a többieknek, és nekem, hogy próbáljuk ki. Én mondtam, hogy már volt szerencsém, és azótra játszunk (nem egyfolytában…) Sok mindent kipróbáltunk, de Középfölde tetszik a legjobban, zért azt játtszuk általában, de közben megesik egy-egy másik kaland is…

NA mára belőlem elég ennyi…


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.rpg.hu/iras/mutat.php?id=2214]
[http://www.rpg.hu/forum/viewthread.php?tid=1111]
A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához