LFG.HU

daekow
RPGCimkek

slanA Slan-út a pszi-tudományok önálló ága, eredete egy a harcművészetekével. A lehető legnagyobb uralmat valósítja meg a használó saját teste felett.

Tanulása elválaszthatatlan a harcművészetek mozgásanyagáétól. Elsajátításakor egyszerre van szükség intuitív megérzésekre, ösztönökre, tanult elemek ismétlésére, racionális gondolkodásra, sőt helyes mozgásra és összpontosított légzésre. A tanulók sokszor egészen szélsőséges körülmények közt fejlesztik ki magukban ezeket a képességeket: hosszú és szigorú böjtöléssel, napokig tartó, vaksötétben töltött magánnyal, irányított koncentrációkkal, meditációkkal. Önkínzó gyakorlatok során figyelik meg szellemük reakcióit, majd élményeiket és tapasztalataikat megbeszélik mestereikkel. Éppen emiatt nem lehetséges a Slan Utat könyvekből elsajátítani: minden ember egyéniség, mindenki másképp reagál adott ingerekre; mindenki saját útján tanul.

Az egyes diszciplínák közül csak a legtöbb félreértésre okot adottakat ismertetjük: a Chi-harcot, a Belső időt, az Aranyharangot és a Halálos ujjat; valamint bemutatunk néhány hasznos új diszciplínát.

A nyugalom tengere

Ez egy békítő hatású diszciplína, a harcművész ennek segítségével kerüli el az oktalan kötekedőkkel való harcot. Alkalmazása egy pszi-pontba kerül. A harcművész mélyen a másik ember szemébe néz, és megismerteti avval a végtelen nyugalommal és csöndes, magabiztos derűvel, ami a harcművészek sajátja. A másik ember szükségszerűen elbizonytalanodik, és nagy valószínűség szerint eláll a további kötekedéstől. Ez természetesen nem vonatkozik azokra, akik eltökélten ártani akarnak a harcművésznek; így egy ellene felbérelt orgyilkos nem fog habozni. A nagyhangú kötekedők azonban messze nem tartoznak ebbe a csoportba.

Önnyugtatás

Ha feszült vagy dühös, a harcművész gyakran fordul ehhez a technikához. Egyfajta sajátos légző gyakorlat, melynek során lecsillapítja lelkét, elméjét. Így alvása pihentetőbb lesz, egyéb pszi-diszciplínái hatékonyabbak. A diszciplína alkalmazása egyetlen pszi-pontba kerül, azonban 3k6 körön keresztül tart elvégezni. Ennek során a harcművésznek ülni vagy feküdni kell, csukott szemmel. Környezetének tudatában marad, de ha megszakítja a relaxációt, a befektetett pszi-pont elvész, a hatás pedig nem jön létre.

Méregtelenítés

E meditáció során a harcművész bármilyen mérget képes kiűzni a testéből, így mentesülhet azok hatása alól. A diszciplína csak ülő vagy fekvő helyzetben végezhető el, teljes nyugalomban. Percenként egy pszi-pontba kerül a meditáció. Tíz perc folyamatos koncentráció után a harcművész teste felhevül, erei kidagadnak, légzése hörgő fújtatássá válik. Ebben az állapotában kezdi meg a méreg kiválasztását és eltávolítását. A rá ható méreg szintjének megfelelő perc után a méreg szintje eggyel csökken. Ezt követően az eggyel alacsonyabb szintnek megfelelő perc után újabb szinttel csökkenthető a méreg, és így tovább. A meditáció megszakadása esetén a folyamat megszakad, de a már elért szint “beáll”. Tehát egy nyolcadik szintű méreg esetén: tíz perc “felhevülés” után újabb nyolc perc alatt a méreg szintje hetesre csökken. Ez eddig 18 perc és 18 pszi-pont. Megszakítás nélkül újabb hét perc és hét pszi-pont befektetésével a méreg szintje hatosra csökkenthető; ha valami megzavarja a meditációt, a szint marad hetes. És így tovább.

A diszciplína nem mentesít a méreg hatása alól! Ha pl. egy gombamérgezés tíz perc alatt végez a harcművésszel, akkor sajnos a diszciplína sem fog rajta segíteni. A mesélőre van bízva továbbá, hogy öklendezések, görcsrohamok, láz stb. mennyiben nehezítik vagy lehetetlenítik el a diszciplína alkalmazását.

Telekinézis és Pszi-lökés harci alkalmazása

Pszi-lökéssel megzavarható az ellenfél közelharc közben is, az alábbiak szerint: 15 kg egyenértékű lökés rontott Egyensúly-próba esetén az ember méretű humanoid ellenfelet földre dönti, minden további 1 kg egyenérték –3%-ot jelent a próbadobásnál.

Másik alkalmazási mód: 10 kg egyenérték feletti lökés esetén az ellenfél megtántorodhat, megzavarodhat stb., a használó ennek figyelembe vételével nagy előnyhöz jut a rögtön kivitelezett támadásával: az meglepetésnek minősül.

Az ellenfél ellenpróbára jogosult: Ügyesség-próbát tehet, siker esetén az ellene indított támadás nem minősül meglepetésnek. Minden további 2 kg egyenérték azonban –1 az Ügyeség-próbára.

Telekinézissel tárgyak reptethetők az ellenfél felé, megzavarva, védekezésre kényszerítve őt. Ez folyamatos koncentrációt igényel a pszi-használó részéről. A repkedő tárggyal egyébként hagyományosan támadni kell: a telekinézist alkalmazó TÉ-je ilyen esetekben a fegyver nélküli alapértéke VAGY az Intelligencia képességének négyszerese (célszerű a nagyobb értéket választani…), körönként két támadás tehető. A repkedő tárgyak k3 sp / 3 kg sebzést képesek okozni; éllel-heggyel rendelkező tárgyakkal szúrni-vágni nem lehet, ahhoz a telekinézis túl lassú. Forró tárgyak égési sérülést okozhatnak. Lánc vagy kötél végét mozgatva megkísérelheti a pszi-használó azt ellenfele köré tekerni, ehhez három egymást követő támadással túl kell ütnie ellenfelét. Ha az ellenfél védekezés közben félre üti a tárgyat, az a telekinézis hatását legyőzve odébb repülhet; ennek megítélése a mesélő feladata.

A Slan út oktatása

A Slan út tanításának két feltétele van. A tanítónak legalább 3. fokú Oktatással kell rendelkeznie, maximális pszipontjainak száma pedig meg kell haladja Intelligencia és Akaraterő képességének összegét.

A Slan út kizárólag ilyen képességű mestertől sajátítható el, bizalmas, bensőséges viszonyt feltételező, évekig tartó oktatás során. Az intuíciók, a tudat legmélyére tett meditatív utazások tapasztalatainak feldolgozásához nyugodt megbeszélésekre van szükség, a türelmes tanítót nem pótolhatja semmiféle könyv. A tanulás egyben beavatási szertartás: a tapasztalatok lassan átalakítják az elmét, ami így képes lesz feldolgozni a további tapasztalatokat. Ezek a folyamatok semmiféle (ismert) mágiával nem válthatók ki.

 

A teljes 59 oldalas cikk PDF formátumban letölthető ITT.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához