LFG.HU

galu22
ismertetőCimkek

A múltkori Tropicana mellé beavászkodott a bevásárlókosaramba a Streets of Bedlam című Savage Worlds setting is. Már régen szemeztem vele, így ezzel is megleptem magamat Mikulásra. De, mi is ez a Streets of Bedlam?
Egy mondatban: szupererőszakos, nyomozós, bűnügyi, noir kampánykörnyezet a Közönséges bűnözők, a Hetedik, A Tégla, az Erőszakos múlt, esetleg a Sin City vagy a Kill Bill stílusában.
A kiadvány a játék alapszabályait nem tartalmazza, a játékhoz szükséges a Savage Worlds Deluxe Edition is.

Streets of Bedlam borító

TARTALOM

Life in the Big City (8 oldal)

Bevezető a játékba, főképp a forrásnak tekinthető filmek, regények, képregények hangulatát átadva. Szerintem mindenki el tud képzelni egy bűnnel teli, rozsdaövezeti várost, a modern Chicago és Detroit stílusában, finoman fűszerezve egy kis Vatikánnal. Bedlam ugyanis két részből áll: a lepusztult és elszegényedett gyárvárosból Lamroseból, és a szerencsétlenebb sorsú testvér adósságát rendező, jobb állapotú, de velejéig korrupt, Bedfordból. Utóbbi a Big Church, a setting kitalált, az USA-ban vezető szerepet betöltő egyházának központja.
Az író itt tisztázza a történetek karakterét is: a JK-k lehetnek akármilyen haszonleső dílerek, korrupt zsaruk vagy vadállat gengszterek, de alapvetően mindig maguknál rosszabb elemek ellen fognak küzdeni. Persze az antihős szerep nem kötelező, de a későbbiekben bemutatott igazi hős szerepek sem könnyebbek.

Invisible Lines (28 oldal)

Ez a fejezet Bedlam negyedeit veszi sorba, elnagyolt ecsetvonásokkal. Szemmel láthatólag figyeltek arra, hogy ne legyen túlírt, a leírások tömörek, de hatásosak, játék közben is könnyen átfuthatók. Ennél még jobbak a kerületben található érdekes figurák és érdekes helyszínek leírásai, szintén egy-egy bekezdésben (összesen nagyjából negyven bejegyzésről beszélünk). Jól eltalált helyszínek, a Chinatown negyedben található „Noodles house #2”-től a Bricktownban fellelhető, „St Anthony’s Table” ingyenkonyháig.
Van még pár sor, esetenként egy-egy bekezdés egyéb témákról, például az alvilági családokról, a helyi sportklubokról, taxitársaságokról, közlekedésről.
A fejezetet egy helyszíngyűjtemény és egy rakás cégnév zárja, olyanok, mint a Burgundy Lane vagy a Limelight Theater. Utóbbiért nagy dicséret jár, szeretem az ilyen listákat, rögtönzött jelenetekhez nagy segítséget nyújtanak.

Streets of Bedlam 03

People in trouble (68 oldal)

Karakteralkotási fejezet, ami a könyv talán legjobban sikerült részével, a karakterek alaptípusaival nyit. Mivel a helyszín egy amerikai nagyváros a napjainkban, nincsenek hobbitok, orkok vagy piktek. Vannak cserébe szerepek (archetype) a Jelvényestől (Badge) a Csavargón (Drifter) és a Főnökön (Boss) át a Szörnyetegig (Monster). Ezek a Savage Worlds fajaihoz hasonlóan előnyöket és hátrányokat kombináló csomagok, esetenként csak nekik fenntartott képzettségekkel és előnyökkel. Minden szerep egy-egy, bűnügyi filmekből ismerős karaktertípust ír le; a Bulldog karakterek (amilyen Mel Gibson a Visszavágó/Payback című filmben) például  állják az ütéseket („Can take a punch” előny), de erre szükségük is van („Walks into trouble” hátrány), és választhatnak még valami finomságot egy listáról, például azt, hogy Max Payne-hez hasonlóan úgy eszik a fájdalomcsillapítót, mint más a savanyú cukrot.
Szimpatikus a fejezetben található felszerelés lista is, két mondat: vegyél a karaktereknek akármit, akármelyik Savage Worlds kiadványból, de vedd figyelembe, hogy ez egy modern játék! Egy zsaru valószínűleg kevlárt visel, nem láncinget.

Rules of the streets (34 oldal)

Hat új képzettség, tizennégy új előny (edge, lánykori nevén feat), nyolc új hátrány (hindrance). Ezek tulajdonképp megszokottak Savage Worlds kiadványokban, de itt különösen jól sikerült példányokkal van dolgunk. Külön megemlíteném a Szörnyeteg karakterek számára fenntartott, Eyes of G*d nevű képzettségét, ami Bruce Willis karakterének bűnt megérző tulajdonságát szimulálja a Sebezhetetlen/Unbreakable című filmből, vagy a Kísérők (Entourage) nevű előnyt, ami 5-6 semmirekellő havert jelent, akik lótifuti munkák kivételével semmire sem jók, csak a karakter megfélemlítés próbájára adnak bónuszt.
Streets of Bedlam 05Találunk itt még szabályokat vallatásra erőszak, vegyszerek vagy szóbeli megtörés segítségével, különféle drogok hatását kis adag, nagy adag és túladagolás esetén, egy Warhammer Fantasy-szinten durva sebesülés táblázatot és két igazi csemegét az opcionális szabályok között.
Az egyik a „drámai szerep”. A játékosok választhatnak egyet a drámai szerepek közül, annyi megkötéssel, hogy Hősnek lennie kell köztük. Ezek a szerepek a szerencsepontok (Benny) alternatív felhasználási módjait engedélyezik. Például a csatlós (Sidekick) szerepet választó játékos a játékalkalom alatt egyszer +4 bónuszt ad a hős szerepet választó JK egy próbadobására. Mivel a Savage Worldsben a célszám általában négy, ez egy automatikus sikernek, illetve sebzés esetén +1 sebnek számít. A többi is jópofa.
A másik a nyomozást egyszerűsítő szabály: egy tetthelyre három nyomot javasol elhelyezni az író, mindháromhoz egy helyes értelmezés és egy helytelen értelmezés kimenetellel. A nyom felfedezése tehát automatikus, az értelmezése viszont képzettségpróbától függ. A szabályban van egy biztonsági szelep is, ami garantálja, hogy a háromból legalább egy nyomot helyesen fognak értelmezni. Ez egy elég egyszerű és hasznos szabály, ami garantálja, hogy ne akadjon el a nyomozás rontott képzettségpróba miatt, de azért mégis kellenek képzettségpróbák és a játékosoknak is gondolkodniuk kell.

Streets of Bedlam 04Familiar faces (62 oldal)

Egy nagy NJK gyűjtemény, ami három részre oszlik. A „Key Characters” részben található 14 darab városba ágyazott, kapcsolatokkal, ellenségekkel és riválisokkal rendelkező NJK, melyek felhasználhatók akár játékos karakternek is, ha megtetszenek valakinek. A „Major Players” részben találhatók az egyéb nagyhalak, fél oldalban egy-egy leírás és a fontos játéktechnika: mágnásoktól rendőrtiszteken át a gengszterekig. Végül a „Public Directory” részben van egy nagyon hosszú NJK gyűjtemény, mely az élet minden területéről tallóz nagyjából három mondatban: mezei autószerelőktől egészen a megfenyegetett tanárokig.
Statisztikák nincsenek, az író egyszerű statblokkok használatát javasolja, amiből kigyűjtött úgy egy tucatot (pl. gyors+buta, gyenge akaratú+okos stb.).

The things we do for money (46 oldal)

Mesélői tanácsok a noir hangulat eléréséhez, a történet epizódokra bontásához, az epizódok felépítéséhez, majd egy viszonylag hosszú, 34 oldalas bevezető kaland. Utóbbi azért elég meglepő, de azért ilyen hosszú, mert az író ezen mutatja be a fejezet elején tárgyalt mesélési technikákat. Azt mondanám nagyon jó, de a Technoir című szerepjáték ugyanezt sokkal egyszerűbben eléri.
Van itt még egy kártyapaklin alapuló bűntény-generátor, és a kiadványban található összes táblázat kigyűjtve egy helyre, ez utóbbiért jár a plusz pont.

ÉRTÉKELÉS

Kinézet

Egy hasábos fekete szöveg, normál fehér háttér, sok képregény stílusú illusztráció. Nincs színezett háttér vagy sok szín, a képek elrejthetők nyomtatás előtt; tökéletes.

Kompatibilitás

A városleírás, az NJK-gyűjtemény és a mesélési tanácsok fejezet egyáltalán nem tartalmaz játéktechnikát, így bármilyen modern, bűnügyi játékba könnyen adaptálható. A karaktertípusokra vagy a Savage Worlds szabályokra ez már nem igaz, így ha más rendszerben mesélnék, valószínűleg sokallanám az árat egy nagyjából 100 oldalas városleírásért és NJK-gyűjteményért.

Streets of Bedlam 02Mi hiányzik, mit változtatnék?

Valójában semmi komoly. Elfért volna néhány tanács arra vonatkozóan, hogy mit változtassunk a szabályokon, ha akcióvígjátékokhoz hasonló, könnyedebb hangulatot szeretnénk (Bevery Hills-i zsaru, Die Hard 3), nem pedig neo noir légkört. Ha már itt tartunk, az én szájízemnek túl erős a Sin City-hatás, bár ahogy utánajártam, a legtöbben egyszerűen Sin City RPG-nek használják, szóval az író szempontjából jó döntésnek tűnik.

Támogatás

A játék nem mai, 2012-ben jelent meg, ezért pár kiegészítő jött már ki hozzá. Két nagyobb modul (Live Nude Girls, This Town is Gonna Kill Me), egy rövidebb kalandokat tartalmazó gyűjtemény (Five-Story Drop), illetve néhány új archetípus (Trouble, [Redacted], Paladin stb).

Verdikt

Nagyon régen éreztem úgy, hogy ezt nekem mesélnem kell, és ezért abbahagynám a futó kampányomat is. Legutóbb a Beasts & Barbarians volt ilyen. A pdf nem az ötletbányáknak fenntartott mappába kerül, hanem az „ezt tuti mesélni fogom” mappába. Magas színvonal, érezhetően a műfaj egyik szerelmesének tollából.

5/5


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához