LFG.HU

rikz
hírekCimkek

A legújabb, 4. kiadású Játékosok kézikönyve elég hosszú vajúdás után, tavaly februárban jelent meg. Az óév végén és az újév kezdetén valami újra megmozdult az Earthdawn háza táján. Karácsony előtt, 23-án megjelent a 4. kiadású Játékmesterek kézikönyve is a FASA Games kiadásában.

Játékmesterek kézikönyve 4e

A könyv 523 oldalas, ebből 10 színes, a többi fekete-fehér. Lássuk, milyen lényegi változásokat és újdonságokat kapunk:

 • új, színes és színvonalas festmények
 • új és az eddigieknél nagyobb teret átfogó színes térkép
 • a fekete-fehér grafikák egy nagyobb hányada teljesen új, színvonaluk ingadozó, de lényegesen jobb az összkép, mint a Játékosok kézikönyvében
 • a történelmet is fordulatokban gazdag eseményekkel tovább vitték, számos hatalmi központ és frakció elbukott, gyengült vagy erősödött, a status quo lényegesen megváltozott Barsaive földjén. Ez a fejezet ingyenesen letölthető ebből a blogbejegyzésből.
 • hogyan tervezzük saját szálmágikus tárgyakat?
 • hogyan képesek kiteljesedni és “fejlődni” hőseink birtokában ezek a kincsek?
 • a szörnyeknek, bestiáknak már nem csak sajátos képességeik vannak, de a támadásik extra sikereiből speciális manővereket is kijátszhat a mesélő.
 • a csaták emiatt sokkal dinamikusabbak, de veszélyesebbek is lettek.
 • új mechnika az ellenfelek balanszírozására, a küzdelmek erőszintjének belövésére
 • még soha nem voltak ennyire teljesek és kidolgozottak a szellemekre, elementálokra és más megidézhető lényekre vonatkozó szabályok.
 • roppant érdekes új mechanikát készítettek arra, hogy a Rémek fertőzése, a rontás hogyan férkőzhet be szinte észrevétlenül a hőseink lelkébe és hogyan eszkalálódhat változatos borzalmak képében.
 • mérgek és betegségek szabályait is jelentősen csiszolták

A kiadvány most féláron megvásárolható a FASA Games webáruházában és az RPGNow-nál is.

Jelezzétek, ha olvasnátok egy részletesebb bemutatót is Játékmesterek kézikönyvéről, és ha igen, akkor azt is, hogy pontosan mire vagytok kíváncsiak!

ed3_FAS14102_ED4_GM_Guide-1

Travar: The Merchant City

Az Iszonyat Kora előtt legrégebben alapított városállamról, Travarról szól a FASA Games következő kiadványa. A 2. Thérai Háború után megváltozott erőviszonyok és különösen Throal Királyság meggyengülése után a kereskedők városa nagyobb befolyásra törekszik. Más hatalmak is lehetőséget látnak benne, Théra és Iopos is igyekszik a kalmárszellemű Travar kedvében járni és ezáltal Barsaive jövőjét alakítani. Mindeközben a várostól délre elterülő, elsivatagosodott, rémfertőzött Átokfölde terjeszkedik és fenyegeti Travart.

Több mint húsz éve várjuk, hogy Barsaive legjelentősebb városállamairól és ikonikus régióiról tisztességes kiadványt kapjunk. Valószínűleg sok rajongó álma válik valóra, ha ez a könyv manifesztálódik – bár biztos lesznek olyanok is, akik jobban örültek volna Jerris vagy Iopos bemutatásának.

A Travar kiegészítőt már vagy 5 éve pofozzák és jár kézről kézre. A kézirat már tavaly augusztusban kész volt, néhány napja pedig a könyvet jegyző Allen Farr tett közzé egy hivatalosnak tekinthető bejelentést. Ígért ingyenes letölthető ízelítőket is. Lásd itt.

ed1_CityofTravarCover

Earthdawn: The Age of Legend

Bevallom, még sosem hallottam a Vagrant Workshopról, de ez nem is csoda, hiszen indie szerepjátékfejlesztő csapatok naponta nőnek ki a földből.
A csapat tagjai egykor részt vettek a Classic és 3. kiadás fejlesztésében, most pedig – élve licencjogukkal – egy áramvonalasított rendszerű, inkább történetmesélős Earthdawn kiadványba fogtak. A játékhoz a FU (Freeform/Universal) univerzális rendszert választották. Ez azoknak kedvez, akik kampányban gondolkodnak, de nem akarnak a klasszikus, összetett rendszerrel bajlódni, akik gyors, egylövetű meséket preferálnak, vagy akik előismeretekkel nem rendelkező kezdőket (akár fiatalokat, gyerekeket) szeretnének beavatni az Earthdawn lenyűgöző világába.

A kiadvány 232 oldalas lesz, szépen szerkesztett, modern külcsínnel. A szabályok tekintetében önálló kiadvány, tehát nincs szükség külön a FU szabálykönyvére. A tervek szerint az Earthdawn Primer fejezet a világ alapvetéseit is tartalmazza, így a játékhoz elvileg nem kell egyik Earthdawn kiadás sem. Ha a szettingben viszont jobban el akarunk mélyedni, akkor nem árt, ha levesszük a polcról a régi ED könyveinket – szerencsére az már mindegy, hogy melyik kiadással rendelkezünk.

Várhatóan 2016 elején jelenik meg és a DriveThruRPG webáruházban lesz megvásárolható PDF formátumban, de igény szerinti nyomtatott (POD) opciók is lesznek. A kiadó oldalán találtok tartalomjegyzéket, kis előnézetet a készülő kiadványból és a híreket is frissítik.

ed_Vagrant-ED

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához