LFG.HU

HammerTimeCafe
sacrifice
RPGCimkek

A cikk egy elemi matematikára épülő, a harcban a távolsági lőfegyver-használatot modellező összefüggést mutat be. Azt modelleztem, ha célzás közben a lőfegyver csöve (vízszintesen) elmozdul valamennyi mm-rel, akkor mennyivel fog a lövedék elsuhanni a cél mellett. (azaz ha nem célzunk pontosan, akkor mennyivel lövünk mellé, a célzás közbeni hiba függvényében)
Ez természetesen csak egy matematikusi megközelítés – nem garantálom, hogy így is van a valóságban – de elméletben működik, és tájékoztató adatnak lehet venni az eredményt. Többféle módon is ki lehet számolni, nem biztos, hogy a legkönnyebbet választottam, remélem mindenki számára érthető lett! Nem csak puskára, hanem gyakorlatilag minden más lőfegyverre érvényes. Vágjunk hát bele!

Az összefüggés kiszámításához szükségünk lesz a következő adatokra – csak ezeket vettem figyelembe a számításkor, minden más tényezőt változatlannak tekintve.
1. A lőfegyver teljes hossza (h)
2. A mellécélzás mértéke, amennyivel tévedünk (l)
3. A célpont távolsága a fegyver csövéhez képest (y)
Amit keresünk, az pedig a lövedék eltérése a célponttól, legyen ez a távolság (x)!
Az adatok mm-ben értendőek!

Ha megvannak a keresett adatok, akkor már könnyű dolgunk van. Szemléletesen tekintsük az ábrát. Az 1. esetben tegyük fel, hogy a fegyver pontosan a célra mutat, ekkor pontosan a célt találjuk el. Ám ha a lövész valamilyen okból nem céloz elég pontosan, akkor a fegyver nem (vagy csak részben) fog a célra mutatni. Ezt mutatja a 2. eset. Ekkor van valamennyi hiba (l), amennyivel mellé célzunk.


A ábrán a teljes esetet ábrázoljuk felülnézetből, amikor a fegyverrel a célpontra célzunk,. Gyakorlatilag kaland közben a mesélő megmondhatja a hiányzó adatokat (h, l, y). Nos, ahhoz, hogy kiszámoljuk x-et, egy kis trigonometriára lesz szükségünk (háromszögek hasonlósága). Ezt az ábrából tehetjük meg a legkönnyebben.


Azaz
x/(y+h) = l/h = tg(alfa)
innen azt kapjuk, hogy az eltérés, amennyivel a célpont mellett haladt el a lövedékünk:
lövedék eltérése a céltól = ((távolság+fegyver hossza) * mellécélzás mértéke)/fegyver hossza, azaz

x = ((y+h)*l)/h

Példa: Tegyük fel, hogy egy 120 cm (1200mm) nagyságú puskával egy 100 m (100000 mm) távolságra lévő célpontot akarunk eltalálni. Ha akár csak 1mm-t is megremeg a kezünk a lövés előtt, akkor is x=((100000+1200)*1)/1200 mm-rel halad el a lövedék a célpont mellett, ami nem is kevés, 84,3 mm, több mint 8 cm! (természetesen az, hogy 1 mm céltévesztés mekkora nehézség, már egy másik probléma)

Ui: még mondják, hogy szerepjáték közben nem tanul az ember ;).


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához