LFG.HU

CikkBot
ismertetőCimkek

Feudums: a Lords of the Realm-féle klasszikusok MMO-ba oltott találkozása a Crusader Kings-szel

feudums_image1

Gondolkodtál már azon, hogy milyen lenne összeházasítani az MMO játékstílust a 4X körökre osztott stratégiával? Megfűszerezni játékokon átívelő dinasztiaépítéssel, RPG elemekkel és egy olyan középkori környezettel, amiben a feudális rendszer és a középkori viszonyok nem csak díszletként vannak felállítva a háttérben, hanem a játék központi magját jelentik? Ha igen, akkor a jó hír az, hogy nem vagy egyedül.

A 2 Pence Studio, egy Angliában, de többségében magyarok által alapított indie csapat régóta töri a fejét az ötlet megvalósíthatóságán. Az elmúlt években addig érlelték magukban a koncepciót, hogy végül egy korai proof-of-concept (kb. megvalósítási példa) kifejlesztését követően nekivághattak a tényleges fejlesztésnek.

feudums_image2

A projektben nem csak a játék műfaja rendhagyó, hanem a csapat sokszínűsége is. A Feudums fejlesztése nemzetközi erőfeszítés: Japánból jön a zene, míg a hangeffektek Budapestről, a vezető grafikus erdélyi, a fejlesztők között megfordultak angolok és  indonézek, míg a marketinget irányító Mark Elliott amerikai.

 A csapat:

A Királyok Végső Érve

feudums_image3A játék egyik alapelve, hogy nincsenek pénzen megvehető egységek vagy funkciók, amelyek befolyásolnák a játék kimenetelét. A játék minden játékos számára ugyanazt a kihívást jelenti és ugyanolyan feltételek mellett kell kivívni a győzelmet. De a győzelem ebben a játékban nem feltétlenül személyes jellegű és nem is csak hideg vassal lehet kivívni. Egy további csavar az átlag MMO játékokhoz képest, hogy a játékosok nem csak egymás játékának biodíszletei, hanem az RPG-khez vagy klasszikus társasjátékokhoz hasonló módon, tevőleges szereplői a világnak.

feudums_image4

A Feudumsban a játékosok saját, az adott világra érvényes személyiségjegyeiket és előnyeiket – bátor, lojális, ármánykodó, stb – kijátszva, egymással intrikálva, diplomácián és megállapodásokon keresztül hoznak létre az alap játékon felül egy újabb réteget. Szövetségek és ellenlábasok születnek érdekek és szándékok mentén, hűbéreskük hangzanak el és árulások rendezik át a térképet, ami egy dinamikus és állandóan változó játékot teremt, ami messze túlhaladja a hagyományos stratégiai játékok által kínált lehetőségeket. A Feudumsban a hűbéri rendszerrel kibővített, részletesen kidolgozott diplomácia egyike a valódi csatatereknek, ahol nagyobb horderejű játszmák és háborúk zajlanak, mint a seregek között.

feudums_image5

 Haditerv

Távlati cél, hogy a Feudums három különböző játékmódot is kínáljon a játékosoknak. Első körben a mindenki által elérhető MMO játékot szeretnék kiadni 2016 végén, majd egy klasszikus multi-player játékmód következik, amelyben kisebb baráti társaságok tudnak gyors, körökre alapuló játékokat játszani, ez után pedig jöhet az AI vezérelt, NPC-ket fevonultató, kampányokon átívelő egy játékos (vagy akár kooperatív) mód.
A játékhoz erős moddolási támogatást terveznek, így maguk a játékosok is képesek lesznek kampányokat tervezni, vagy átírni egy-egy játék szabályait.

feudums_image6

Az ambíciózus terv miatt kétkedőket a csapat azzal próbálja meggyőzni, hogy a koncepció bemutatása mellett időszakosan korai hozzáférésű verziókat ad ki: múlt év végén kijött a játékhoz egy térképszerkesztő, majd március végén egy korlátozottan játszható, játékosonként egy feudum (földbirtok) menedzselését lehetővé tevő verzió, amit a tervek szerint hamarosan újabb funkciók – területek bővítése, kereskedelem, diplomácia, hadviselés – követnek. A játék cross-platform, jelenlegi verziója is elérhető tabletekre és asztali gépekre is.

feudums_image7

A játék mögötti infrastruktúra – a platform és a játékszerverek rendszere – már működik, a korai hozzáférések a tényleges MMO környezetben játszódnak. A jelenlegi játékvilágokat a világonként módosítható szabályrendszeren keresztül folyamatosan, különböző szabályokkal és értékekkel tesztelik.

feudums_image8

Mint oly sok indie játékfejlesztő csapat, a legnagyobb problémát a 2 Pence csapata is abban látja, hogy korlátozott lehetőségeik mentén hogyan tegyék láthatóvá a Feudums-ot a játékosok számára.
Ennek érdekében jelenik meg ez az írás is, és a 2 Pence-es srácok kérnek mindenkit, hogy ha a játék tetszik, egy Steam Greenlight szavazattal és megosztásokkal járuljatok hozzá a játék hírének további elterjedéséhez.

Ha többet szeretnél tudni: https://feudums.com/

Greenlight-on itt találod: https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=669374612

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához