LFG.HU

HammerTimeCafe
Enkara
vegyesCimkek

TerminatorKedd délelőtt a Terminátor című örökbecsű klasszikus sajtóvetítésén jártunk a Corvin moziban, hála a Pannonia Entertainmentnek. A film második része idén huszonöt esztendős (Hinnétek? Negyed század!), és bizony készülőben van már abból is a felújított változat, sőt, 3D verzióra is ígéretet tettek. A végeredmény jó eséllyel még idén felkerülhet a hazai mozik menüjére, a forgalmazási jogokról már folynak a tárgyalások.
Addig is élvezhetjük az első részt, amelyet két verzióban fognak vetíteni:
- eredeti hanggal és felirattal, hogy az utolsó cseppig kiélvezhessük Schwarzi imádni való akcentusát, illetve
- szinkronosan is – ebből ez első, jobban megszokott változat kényezteti majd a nosztalgiára vágyókat.

A vetítés előtt ízelítőt kaptunk több, később bemutatásra kerülő filmből is.
Az egyik egy igazi különlegesség, egy koncertfelvétel, mely az Egy este Puccinivel címet viseli (honlap). Maga a koncert tavaly nyáron zajlott a milánói La Scalában, ahol a világhíres tenor, Jonas Kaufmann elképesztő hangja méltán eredményezett negyven perces álló ovációt az előadás végén. Én a magam részéről csupa libabőr leszek (a jó értelemben), ahányszor csak belehallgatok. Az alábbi részlet a Nessun Dormából való. Tegyetek vele egy próbát, megéri!

A második előzetes az építészet, azon belül is a templomok, katedrálisok kedvelőinek szolgál ínyencséggel. Egy másfél órás, 3D-s filmen négy pápai székesegyház kerül bemutatásra gyönyörű képekkel, ritka és exkluzív felvételek segítségével: a Szent Péter katedrális, a Lateráni Keresztelő Szent János főszékesegyház, a Santa Maria Maggiore bazilika, és a Falakon kívüli Szent Pál bazilika.

A harmadik előzetes a méltán népszerű Casablanca című filmé volt, a legendás Humphrey Bogart-Ingrid Bergmann páros főszereplésével. Természetesen digitálisan felújított verziót láthatunk belőle, az apropó pedig a Puskin mozi kilencvenedik születésnapja. Az 1926. november 26-án, Fórum filmszínházként megnyitott intézmény hol kevesebb, hol több sikerrel, változó vezetés alatt, de szívvel-lélekkel szolgál szórakozással a nagyérdeműnek azóta is.

A negyedik előzetes egy játékfilmé volt, ami a Gagarin címet viseli (eredeti cím: Gagarin – First in Space). Ötvenöt éve már, hogy az első ember betette a lábát az űrbe, ha szabad ezzel a kis képzavarral élnünk. A film annak a bizonyos szovjet parasztfiúcskának a történetét mutatja be, aki a „Space Race”, a nemzetek közti űrverseny mondhatni nyerteseként – illetve annak képviselőjeként – először mehetett oda, ahol ember még nem járt.

Az ötödik és egyben utolsó trailer egy 2012-ben megjelent, meglehetősen népszerű regényből készült, Németországban 2015-ben vászonra került filmet tárt elénk, a Nézd, ki van itt-et (eredeti címén Er ist wieder da). Talán láttátok is könyvesboltok kirakatában Timur Vermes könyvének a borítóját, a jellegzetes félrefésült hajjal, és a fogkefebajuszt kiadó címsorral. Igen, Hitlerről van benne szó – de nyugodtan szólíthatjátok Führernek –, ám nem a saját korában, hanem a mi modern időnkben, egészen pontosan 2011-ben játszódnak az események. Szatíra, és meglehetősen éles társadalomkritika, amire számíthatunk. Az angol feliratos előzetes megtekinthető itt:

A fentiekből szintén lesznek majd sajtóvetítések is, amelyeken – ha ott leszünk – megpróbálunk azokról is beszámolni nektek. Addig is…

…VISSZATÉRÜNK.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához