LFG.HU

Cérnabáró
ismertetőCimkek

Ti, akik már láttátok a fényt, de tudatlanságban tartjátok felebarátaitok; és Ti, akiknek a társasjáték szóról még a Ne Nevess Korán! (TM) jut eszetekbe: Ébredjetek!… Amikor a mesélő nem akar mesélni… vagy épp hogy mesélni akar, de bárcsak ne tenné… kell hogy legyen egy megváltó dobozka a közelben… ha már ilyen szépen összegyűltetek…

Öröm jó hírt hozni. Immáron kicsi országunkban is érezhető a társasjáték virágkorának illata. Miközben a világ csipkerózsika-álma a gyors szemmozgás fázisba ért, a németek kifőztek valamit, a piac pedig elég éhesnek bizonyult ahhoz, hogy évente több tucatnyi játékot lenyeljen egészben. Nem csoda hát, hogy igazi verseny alakult ki a kiadók közt, és komoly kultúrája lett a német társasnak. A kultúra jó szó ide, de mit is takar?

*A játékok címe mellett közvetlenül jelzik a tervező nevét, ez ugyanis a legfontosabb információ mind közül. Az elismert játéktervezők – esetenként a századik kiadott játékukon is túl – ünnepelt hírességek. Ezért a német stílusú játékokat gyakran designer játékoknak is hívják.
* A mai átlagos grafikai és anyagminőség olyan magas, hogy már a kicsomagolás is élvezet.
* A színvonalas játékoknak számos rangos díjat osztanak ki különböző kategóriákban (`Spiel des Jahres` már 1979 óta).
* A legújabb játékok népszerű kiállításokon mutatkoznak be (Essen)
* A germán társasjátékboltokban százával állnak a kincses dobozok; a jobbak számos kiadást megérnek.

Mit értünk Német Stílusú Játék alatt pontosabban? Angolul tudók elolvashatják itt:
https://boardgamegeek.com/wiki/index.php/GermanGames (igény esetén ígérem lefordítom)A zeneipar keménységéhez képest, a társasjátékipar szinte egy szanatóriumbaráti kör. A játékszabályok és fordításaik akadálytalanul jelennek meg az Interneten. A kiadók rendre hozzájárulnak ahhoz, hogy játékaiknak ingyen játszható, on-line változata készüljön. Nem ritka, hogy a kiadók ingyenesen elérhetővé tesznek szabályvariációkat, házilag elkészíthető kiegészítéseket neten, de arra is van példa, hogy nyomtatott játék kiegészítőket osztogatnak. No persze, nyilván rájöttek, hogy ebből hosszútávon több anyagi hasznuk származik, mint hátrányuk, de ettől még öröm a hír. Ebből számunkra legfőképpen az lesz érdekes, hogy bármilyen nyelven is sikerül egy játékot beszereznünk, biztosan találunk hozzá angol nyelvű fordítást.


Sajnos egyelőre csupán a játékok töredéke jelenik meg kis hazánkban, mégis örülhetünk, hiszen a biztos siker érdekében a bajnokokat importálják elsősorban. Az evangelisták: Tikal, San Marco, Carcassonne, Capitol, Attila, Catan telepesei… A folyamat már vagy három éve elindult, de a mai napig nincs ezzel kapcsolatos információ a hálón. Ezt pótolandó tervezünk egy társasjátékokkal foglalkozó lapot indítani az RPG.HU berkeiben. Amíg felépül, a szent témának indított fórum szolgálhat javaslat és adatgyűjtésre. Játékok, játékosok, szabályok, klubok, boltok, árak… minden társassal kapcsolatos információ érdekes lehet. Esetenként akár ezreket is spórolhatunk, ha jókor, jó helyen vásárolunk. Már most sem egyszerű választani, de ha nem elégszel meg a bővülő magyar kínálattal, az Interneten is vásárolhatsz. Lassan, de megbízhatón importál a webshop.rpg.hu, direkt beszerzésre pedig ott a funagain.com. No, nem ez a legolcsóbb hobbi, de a gyűjtögetős játékokhoz képest igazi kímélő-program.

Az egyszer-lesz lap sovány előzeteseként a következő oldalt tudom csupán nyújtani: https://boardgamegeek.com/geeklist.php3?action=view&listid=436
Ez a BoardGameGeek.com egy szolgáltatása, amit bátran ajánlok minden kedves érdeklődőnek. Játékok ezrei lelhetők fel itt, játékosok százai által kommentálva, illusztrálva, tesztelve, minősítve.

Most hogy körbetekintek cikkem tetejéről, elcsodálkozom, hogyan is jutottam ide. Nem akartam én nagyhangon osztani az igazságot, de ebben a témában akkora a vákuum, hogy beszippantott billentyűzetestül. Tapasztalataim szerint a szerepjátékosok körében bőven akad társasfüggő, de ha máshonnan nem, a dedikált fórum forgalmából talán kiderül, hogy mennyire érdemes a témában weblapot üzemeltetni. A jelentkezők közt egy jelentős TIKAL zakót sorsolunk ki…

Végezetül figyelmezzetek! Még nem maradtatok le semmiről, de a forradalom már elkezdődött…

A forradalmi fórum ajtaja pedig befelé nyílik: http://lfg.hu/forum/forumdisplay.php?fid=195


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához