LFG.HU

HammerTimeCafe
BePe
ismertetőCimkek

Azt hiszem néha időről-időre aktuális egy ilyen kis ismertetőt felrakni, ami habár nem szorosan RPG témájú, de a listákon rendszeresen szoktak hivatkozni rájuk..

Idézet a magyar Hoax oldalról…

Ez a lap azért készült, mert úgy gondoltam: nem elég az, ha megmondjuk a hülyéknek hogy hülyék, hanem el kell őket indítani az okosak felé vezető úton.
Ebből már láthatod, hogy a szerénység minden szikrája nélkül magamat veled szemben (akinek valószínűleg javasoltam e lap megtekintését) okosnak tartom. (Nyilván kivétel ez alól azon okosok köre, akik azért nézik ezt a lapot, hogy további hülyéket küldhessenek ide okosodni.)

Chain-mail, lánclevél, piramisjáték
A email célja az emberek közötti értelmes kommunikáció. A világ tele van rosszindulatú emberekkel, akik úgy gondolják, hogy jó szórakozás ezt a médiumot értéktelen, idegesítő, zavaró üzenetekkel terhelni, akik úgy gondolják jó vicc az, ha fölöslegesen hatalmas forgalmat generálnak a hálózaton melynek semmi értelmes célja nincs azon kívül, hogy másokat zavarjon.
Biztos hallottál már számítógépes vírusokról, ezek olyan programocskák, melyek az emberek tudta nélkül magukat sokszorosítva terjednek el és okoznak kellemetlenségeket.
Nos, az email nem program, és így nem terjed magától. Ahhoz hogy terjedjen, kell találni valamit, ami az ilyen szemetet sokszorosítja. Nyilván a leveleket csak az emberek olvassák, tehát az egyetlen lehetőség az embereket felhasználni ezen szemét sokszorosítására.
Azonban egy értelmes embert (Homo Sapiens) nyilván nem lehet arra rávenni, hogy egy tökéletesen értéktelen, információt nem tartalmazó levelet több tíz-száz-ezer példányban sokszorosítson… Ezért ezek a levelek a hülyéket (Homo Debilis) használják sokszorosító közegként.

A hülyék egyszerű emberszabású lények. Fő jellemzőjük, hogy nem gondolkodnak. Ha kapnak egy levelet, amiben megtalálható az a szöveg, hogy “ha továbbküldöd 13 ismerősődnek 3 napon belül akkor téged nagy szerencse fog érni”, akkor – dacára annak, amit elvárnánk, hogy elkezdjen azon gondolkodni, hogy a levelet vajon ki írta, milyen célból, és mennyire hiteles az ami le van írva – nyilván boldog, bárgyú mosollyal fogja a megadott számban továbbküldeni fűnek-fának, és réveteg pillantásokkal fogja lesni a beígért örömet.

Ezt az önkéntelen sokszorosítási rohamot ki lehet váltani bármilyen levéllel, mely nem igényel semmiféle további idegi tevékenységet a vegetatív és emocionális idegi részeken kívül. Nagyon hatásos az érzelmi központok ingerlése “szegény szerencsétlen rákos gyermekekkel, akik 1 dollárt kapnak minden elküldött levélért”, vagy az “ummabumma törzs éhező tányértáncoltatóival, akik egy szem rizst kapnak minden XY helyre küldött levélért”. Az ilyenekre általában a Homo Debilis csupán életfontosságú idegi pályákat leterhelve kapja elő címjegyzékét és küldi tovább a tréfás feladó szemetét.

Nagyon népszerű (bár csak az igazán retardált hülyéken működik) az email vírusokra való figyelmeztetés. “Ha elolvasod a “REKETTYEBOKOR“ fejlécű leveledet, akkor a géped felrobban és a kishúgod elveszíti szüzességét!!!” olvashatjuk a jószándékú figyelmeztetést, és persze az elmaradhatatlan “ezt a jószándékú figyelmeztetést küldd el minden ismerősödnek, de legalabb 50 embernek!!” kérést, mely oly bagatellnek tűnik e fontos figyelmeztetés súlyához képest.
Kissé nehezebb módszer a szakterületek idegi központjainak (melyek természetesen nem a tudást, csak az alkalmazási képességet tárolják) ingerlése. Népszerű módszer a számítástechnikai témák birizgálása, különösen a hamis vírusriasztások (“a döglött béka nevű screensaver egy toccsanó takony v2.11 nevű vírust tartalmaz”).
Természetesen számtalan módszer van a hülyék sokszorosítási képességeinek felébresztésére, a lényeg, hogy a levél elolvasása után még három agysejt együttes használatával se legyen eldönthető, hogy a levél egyetlen célja, hogy a hülyék azt sokszorosítsák.

A levelek fajtái
A sokszorosított leveleket csoportokba lehet sorolni. Hasamra csapva (és remélve, hogy bent marad az épp elfogyasztott vacsorám) az alábbi kategóriákat szültem:
Chain-mail
A sima lánclevél, vagyis bármilyen levél, melyet sok-sok olyan embernek küldenek el, akiknek erre semmi szükségük.
Piramisjáték
Olyan lánclevél, melyben hatalmas pénznyeréssel kecsegtetik a törzsfejlődés alsó részén megrekedt áldozatokat. (“küldj X pénzt az alábbi címre, írd be a neved alulra és küldd tovább 1000000 példányban”)

Mit tehetsz, hogy ne maradj hülye?
Nos, a legfontosabb tanácsom: gondolkozz!
Tudom ez hülyén hangzik (de végülis hülyéknek írok, így nem gond), de próbálj ötletes lenni, és jöjj rá magadtól, milyen módon tudsz meggyőződni arról, hogy a levél, amit kaptál sokszorosításra valójában csak egy értéktelen szemét, amit a hülyék sokszorosítanak! De adok néhány konkrétabb tanácsot is…


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://yikes.tolna.net/hoax/index.shtml]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához