LFG.HU

Vakulya Norbert
vegyesCimkek

Kevés könyv büszkélkedhet azzal, hogy a filmekhez hasonlóan videó harangozza be. Norbert Winney Sárkányok, farkasok és almák című mesés környezetben játszódó fantasy-je ilyen. Ez is csak azért, mert a szerző – aki egyben jelen sorok írója is – készített egyet. Most azt nézzük át, hogyan születetett ez az animáció.

Mint minden animációt, ezt is fázisról fázisra kellett elkészíteni.

Némi ötletelés után az az elhatározás született, hogy a könyv Földi Andrea által készített csodás borítóját vegyem alapul, és ezt keltsem életre – ráadásul úgy, hogy a címben szereplő sárkányt, a farkast és az almát egymás után mutassam meg. Ez azonban feladta a leckét, a borítón ezek ugyanis szoros egységet alkotnak.

Első körben tehát le kellett „butítani” a képet, hogy csupán egy sárkányt tartalmazzon. A borító eredeti rétegeihez nem jutottam hozzá, így a végleges borítóból kellett dolgozni, ami eléggé beszűkítette a lehetőségeket…

Egy vöröses maszk került a képre, szinte mindent kitakarva, csak a sárkány fejét nem, emellett pedig egy sötétítő-fakító réteg, ami szépen kivilágosodhat majd, amikor a sárkány tüzet lehel, majd később, amikor feltárul a teljes borító.

Jó ötletnek tűnt még – és gyorsan megvalósítható volt – élővé tenni a sárkány szemét, így azon is történt egy kis zsugorítás.

borito-animacio-1

A szájában levő füstöt, melyből a farkasfej kígyózik majd elő, munkás lett volna eltakarítani, így a következő lépés egy olyan tűzcsóva megrajzolása volt, ami kitakarja ezt.

A tűz megjelenésével  a sárkány pofájának egyes részei is kivilágosodtak, ahogy a láng megvilágítja.

borito-animacio-2

Ahhoz, hogy a tűz hiteles legyen, és dinamikusan lövelljen elő a sárkány torkából, minden fázisnál az eredetileg megrajzolt tüzet vettem alapul, ezt nyújtottam egyre hosszabbra és szélesebbre. Hogy a hő is munkáljon, minden lépésben megváltoztattam a kontúrjait, és újabb fellobbanó és eltűnő lángocskákkal dobtam fel. Amint a tűz egyre intenzívebbé vált, a környezete is egyre vörösebb lett, és a sárkány pofája is egyre világosabb.

borito-animacio-3

Amint a lángok elhagyják a sárkánytorkot, onnan újabb füstfoszlányok törnek elő, melyek az eredeti borítón nem szerepelnek. A sárkánypofa a tűzköpet távoztával ismét sötétbe burkolózik.

borito-animacio-4

Jöhetett a füst… Amellett, hogy újabb füstpamacsokat rajzoltam a képre – melyek fázisról fázisra lejjebb kerültek és egyre kiteljesedtek –, egyre többet töröltem ki a maszkból, mely az eredeti füstöt takarja.

borito-animacio-5

Ily módon, backward engineering módszerrel tárult fel mind jobban a farkas. Menet közben a sárkány csipája is kinyílt, és a kép is egyre világosodott (az elején rátett sötétítő-fakító szűrő egyre halványodott).

borito-animacio-6

Ahogy teljesen kirajzolódik a farkas, ideje volt megmutatni az almát is, úgyhogy a kép tovább világosodott, a kezdeti maszk egyre inkább eltűnt, és feltárult az alma, a szerző és a cím.

borito-animacio-7

Hogy legyen egy kis villanás-effekt, a világosodás egészen odáig tart, amíg szinte teljesen el nem fehéredik minden…

borito-animacio-8

… csak hogy aztán, a fehér rétegek gyors visszavonulásával visszatérjen minden a kiindulási helyzetbe, az eredeti borítóhoz.

borito-animacio-9

A fent mutatott képek csak a főbb fázisokat mutatják be. Ahhoz, hogy az animáció minél folyamatosabb legyen, 69 képfájl készült, a különböző fázisok közötti finom átmenetekkel. Ezekből aztán az online is elérhető animáció-készítő videókészítő alkalmazások egyikével készült mozgókép.

Kellemes szórakozást a videóhoz is, és természetesen a könyvhöz is!
(Az utóbbi egy kis Facebook munka (lájkolás, megosztás, stb) után ingyen is vihető. – szerk.)

 


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához