LFG.HU

Enkara
ismertetőCimkek

A Pannónia Entertainment jóvoltából ismét sajtóvetítésen jártunk – ezúttal a Cop Mortem című magyar akciófilmet nézhettük meg egy héttel a bemutató előtt. Farkas Attila, a forgalmazó cég terjesztési vezetőjének elmondása alapján a következőekre számíthattunk: zsánerfilm, aminek egyetlen célja a közönség szórakoztatása. Magyar termék, magyar színészekkel (két kivétellel), magyar embereknek. Kovalik József, a film rendezője, írója és vágója – és maga is húsz éve kaszkadőr, illetve kaszkadőr szakértő – hozzátette, hogy ez egy független produkció, amely kizárólag magánbefektetésekből és különböző cégek támogatásával készült el. Egy becsületes B kategóriát akartak összehozni, csak a szórakoztatás miatt, nézhető és élvezhető szinten.

A vetítésen több kaszkadőr is megjelent, illetve a szereplők közül tiszteletét tette például Madár Veronika, Seprenyi László, Anger Zsolt, és Gáti Oszkár is. Kamarás Iván és Ganxta Zolee és az Egyesült Államokban tartózkodtak, így nem tudtak sajnos eljönni.

 

A történet dióhéjban:

Budapest, napjainkban. Sorozatgyilkosság ügyében nyomoz a rendőrség, az áldozatok maguk is mind az állomány tagjai. Az elkövetés módja brutális; sátánista, vagy egy hasonlóan kegyetlen szektára utal, de a nyomozók egy kivételes és ravasz mögöttes intelligenciára, megbízóra gyanakodnak. Ám a nyomok rendre zsákutcába vezetnek, a zsaruk kimerültek, a vezetés kezd kétségbeesni, a polgármester eredményeket akar látni… ekkor érkezik meg a segítség az Interpoltól, egy Londonban élő, magyar származású ügynök képében. Felpörögnek az események.

Pro:

A film hozta, amit ígért: valóban „csak” B kategóriás, de szórakoztató és akciódús volt. Kamarás Iván, Ganxta Zolee, Anger Zsolt és Gesztesi Károly kiválóan szerepeltek, akárcsak az egyetlen lényegesebb – és rendkívül csinos – hölgy szeplő, Madár Veronika (Szabó Győzőnek meglepően kevés idő jutott most a vásznon). Nincs zseniálisan furmányos, csavaros sztoriszál, de a faéknél kissé kevésbé egyszerű történet pont elég is volt ennyi látványhoz. A támogatók termék-, illetve cégnév-megjelenítése – a nagy bevásárlóközpontot kivéve – teljesen ízléses és diszkrét, mégis észrevehető volt.

Kontra:

Mind a szövegíró, mind a szereplők egy része kissé esetlennek, gyakorlatlannak tűnt, illetve több jeleneten (főleg az rángatózó kamerával felvett autós-motoros üldözésnél és némelyik lövöldözésnél) is érződik,  hogy jóval alacsonyabb költségvetésből kellett dolgozni, mint egy profibb (külföldi, jobban szponzorált) film esetében. A főgonoszra két tippünk volt, az egyik be is jött, de vagy mi voltunk figyelmetlenek, vagy tényleg nem derült ki a hogyanja némelyik megmozdulásának (szpojler-veszély nélkül nem tudnánk most részletekbe menni). A helyenként előforduló nem magyar nyelvű szöveg alól olykor kimaradt a feliratozás.

Összességében egy kellemes, és valóban szórakoztató produkció kerekedett ki a történetből, jópár humoros beszólással, kedvelhető szereplőkkel.

Szereplők:

Holdon: Kamarás Iván
Réti: Gáti Oszkár
Berger: Anger Zsolt
Hardy: Nagy Zsolt
Apache: Ganxsta Zolee
Kárpáthy: Gesztesi Károly
Rick: Szabó Győző
Rezes: Páll Zsolt
Szeiler: Seprenyi László
Tiszai: Madár Veronika
Edeváry: Salinger Gábor
Titkárnő: Götz Anna
Dolmány: Somogyi Zsolt
Bill: Unger Béla
Carmody: Kembe Sorel-Arthur
Chuvallo: Ralph Berkin

A premier időpontja 2016. 11. 24-e lesz, közel ötven fővárosi és vidéki filmszínházban élvezhetjük az előadást.

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához