LFG.HU

HammerTimeCafe
Szarvas Gábor
ismertetőCimkek

Ugyebár volt egy régi Rúna cikk e témában, én tulajdonképpen csak kicsit továbbgondoltam, és a kutyafajtákat bővítettem. Azok kedvéért, akiknek nincs meg, vagy nem emlékeznek íme itt a táblázat ami valamennyi kutyafaj értékeinek alapjául szolgál:

Név
közönséges
harci
fejvadász
különl. képz.
vad
Előfordulás
gyakori
ritka
n.ritka
n.ritka
ritka
Megjelenők száma
1k10
2k10
1k3
1
2k10
Termet
K
E
K
K
E
Sebesség (SZ)
120
130
140
130
130
30
65
80
35
35
55
100
108
60
60
9
16
18
10
10
Sebzés
1k5
1k6
1k6
1k5
1k6
Tám/kör
1
2
1
1
1
Ép
14
15
15
14
16
Fp
32
44
42
30
38
Asztrál ME
-
-
-
-
-
Mentál ME
-
-
-
-
-
Méregellenállás
3
5
4
3
5
Pszi
-
-
-
-
-
Intelligencia
állati
állati
állati
állati
állati
Tp
1
5
6
6
4

Ezekhez az értékekhez kell hozzáadni a kutyafajta speciális tulajdonságait. Természetesen ehhez igazodnak a piaci áraik is: (a szorzó a kutyafajtánál feltüntetett árhoz viszonyított)
egyszerű kutya – 1x
harci kutya – 1,5x
fejvadász kutya – 3x
különleges képzettségű kutya – 7-20x (kiképzéstől függ)
(vad kutyát pedig nem nagyon szoktak piacon árulni, ha mégis, akkor az értéke nem túl nagy, mivel ezeket a kutyákat speciálisan a kutyaviadalokra szerzik be, és az élettartamuk gyakorlatilag napokban mérhető…)

A korábbi fajok árai:

Pittaros
Ár: 1 arany 2 ezüst

Aeternam
Ár: 9 ezüst

Cirnecos
Ár: 5 ezüst

Blegront
Ár: 2 arany

Hastin
Ár: 3 arany 3 ezüst

Robardoar
Ár: 1 arany

És most jöjjenek az általam kiötlött fajták, egy kicsit a földi kutyákhoz hasonlítva…

Elf kopó
Nagyon kedves, játékos, vidám kutya. Rendkívül tanulékony, ragaszkodó, és kiváló érzékekkel rendelkezik. Rövid, világos szőrzete van, füle hosszú, lelógó, kicsit előreálló. Feje hosszúkás, orra viszonylag széles. Farka rövid, egyenes, soha nem csonkolt. Kizárólag az elfek tényésztik, ára ennek megfelelő, ráadásul jócskán megválogatják, kinek adnak belőle (már az is csoda, hogy az elfekhez eljut valaki…). Marmagassága 40-50 cm, súlya 5-10 kg.
Módosítói: lásd Bestiárium!
Ár: 80 arany (Elfendelen és Sirenaron belül nem aranyban mérik az értékét)

Correra
Nagy termetű, izmos, szívós fajta. Szőrzete hosszú, sűrű, jól bírja a hideget. Feje széles, orra rövid, és szintén hosszú szőr borítja. Szőre szinte kizárólag fekete, de előfordul a sötétbarna és a vöröses árnyalat is. Farka lelóg, végét kisség kunkorítja. Marmagassága 56-68 cm. Megbízható, könnyen fegyelmezhető, ragaszkodó. Munkakedvéről legendákat mesélnek: tud és szeret is dolgozni, csak igényeljék tőle. Ragaszkodó típus. Általában nyájőrzésre használják, gyakorlatilag szerte Yneven elterjedt. Kiválóan alkalmas még házőrzőnek, kísérőnek, testőrnek is.
Módosítói: TÉ: +5, VÉ: -5, Sebzés: +1, Ép: +2, Fp: +5
Ár: 4 ezüst

Adver
Kis termetű, zömök mozgékony kutya. Szőrzete fehér, fekete, kékesszürke és ezek árnyalatai, ráadásul rendkívül hosszú, egyaránt a testén, a fején és a lábán is. Füle lelógó, farkát igen gyakran csonkolják. Rendkívül alkalmas ez a fajta is terelésre, de igen gyakran vadászatra is alkalmazzák. Kis termetének köszönhetően beférkőzik gyakorlatilag bármilyen odúba. Ugyanakkor rendkívül játékos, munkabíró, bátor fajta. Marmagassága 25-35 cm, testtömege 5-10 kg. Főleg Abasziszban és Gorvikban elterjedt.
Módosítói: TÉ: -5, VÉ: +10, KÉ: +4, Sebzés: -3, Ép: -1, Fp: -2
Ár: 7 ezüst

Destro
Ügyes, gyors, kis termetű kutyafajta. Hasnonló a cirnecoshoz, de valamivel nagyobb marmagasságú (44-47 cm), ráadásul még gyorsabb is annál. Kucses, nyúlánk, de ugyanakkor hihetetlenül izmos. Testtömege 5-12 kg. Mozgása könnyed, élénk. Szőrzete rövid, sűrű, általában piszkosfehér színű, de számtalan más színben is előfordul. Sebességére jellemző, hogy képes akár 60 mérföld/órával is vágtatni. Igaz ezt a sebességet csak 15-20 percig tudja tartani, de ha kicsit lassít, akkor akár órákon keresztül is képes loholni. Feje hosszúkás, háta lejtős. Elsősorban vadászkutyának tartják, néha versenyekre nevezik be. Főleg az Északi Szövetség területén terjedt el, de megtalálható a Pyarroni Államközösségben is.
Mósoítói: TÉ: +5, VÉ: +5, KÉ: +10, Sebzés: -3, Ép: -2, Fp: -5
Ár: 5 ezüst

Brercha
Kizárólag Tarinban honos, a törpék által rendkívül kedvelt fajta. Meglehetősen apró termetű, marmagassága 20-30 cm. Testtömege mindössze 3-7 kg. Élénk vérmérsékletű, értelmes, rendkívül tanulékony, nagyon hűséges kutya. Kiválóan alkalmazkodott a sötét barlangokhoz, 5 méterig képes infralátásra, és nagyon otthonosan mozog bármilyen kis méretű jártban. Szőrzete hosszú, leggyakrabban fekete vagy szürke, de előfordul fehér, arany és krémszínben is, bár ezek nem túl előnyösek Tarinban (éppen ezért általában ezek a fajták kerülnek ki a “külvilágba”). Teste négyzetbe rajzolható, apró feje van. Füle lecsüng, farkát hátára kunkorítja. Kizárólag a törpék tenyésztik, az ára is ehhez igazodik. Szinte kizárólag Északon találkozhat néhány példányával az ember.
Módosítói: (barlangban): TÉ: +5, KÉ: +5, Sebzés: -3, Ép: -5, Fp: -10
(szabadban): TÉ: -5, VÉ: -20, KÉ: -5, Sebzés: -3, Ép: -5, Fp: -10
Ár: 15 arany

Gratidaca
Gro-Ugonban honos kutyafaj, azon belül is a goblinok használják előszeretettel. Erőreljes, viszonylag nagy termetű kutyafaj, mely a brerchához hasonlóan a barlangi léthez alkalmazkodott. 3 méterig kiválóan lát infrában, és a füle is rendkívül éles. Szőrzete viszonylag hosszú, szürke vagy fekete. Nem ismeri a félelmet, éber, tanulékony, ugyanakkor rendkívül könnyen elvadul. Hatalmas fejű, sötét szemű állat. Füle lelóg, farkát oldalra kunkorítja. Marmagassága 60-65 cm, testtömege 20-30 kg. A goblinok igen gyakran hátasként használják, speciális nyergeket is kitaláltak, bár szívesen ülik meg “szőrén” is. Ha elszabadulnak, falkába verődnek, és mindent megtámadnak, ami él és mozog. De amíg valamely goblinhoz tartoznak, addig kezesbárányként viselkednek, és gazdájukat megvédik a tűztől is. Az emberekkel és az orkokkal szemben rendkívül bizalmatlanok, szinte kizárólag goblint tűrnek meg gazdájukként.
Módosítói:
(barlangban): TÉ: +10, VÉ: +5, KÉ: -5, Sebzés: +2, Ép: +3, Fp: +5
(szabadban): TÉ: +3, KÉ: -5, Sebzés: +2, Ép: +3, Fp: +5
Ár: 5 arany

Quich
Nem túl nagy termetű kutyafaj, marmagassága 38-44 cm. Ennek ellenére a legagresszívebb fajta, ami Yneven létezik. Nagyon hosszadalmas a tanítása, mivel rendkívül makacs fajta. Kizárólag Kránban tenyésztik, és csak harci feladatokra képzik ki őket. Feje gömbölyű, füle feláll, farkát csonkolják. Szőrzete rövid, sűrű, színe tigriscsíkos, fehér jegyekkel a fején, a szügyén és az ujjain. Súlya mindössze 7-12 kg. Körmeit általában élesre csiszolják, így kisebb akadályokon akár képes átmászni is. Fogai is rendkívül hegyesek, amibe egyszer beleharap, azt a legritkább esetben ereszti el. Kisebb sebeket gyakorlatilag fel se vesz, amíg mozogni tud, addig veszélyes az ellenfélre nézve. Kránban a klánok előszeretettel tenyésztenek ki két-három almot, és a területükön szabadon eresztik őket. Az ilyen falkákat jobb elkerülni, mivel 15-20 quich-csel összefutni nem valami kellemes élmény… Kránon kívül sehol nem tenyésztik, és igen ritkán lehet ilyen fajjal találkozni. Esetleg Gorvik az, ahol fellelhető néhány példány, vagy némely elvetemültebb nemesúr birtokán, aki képes megfizetni a tenyésztést, és egyáltalán felkeresni valamely tenyésztőt Kránban…
Módosítói: TÉ: +15, VÉ: +10, KÉ: +10, Sebzés: +4, Ép: +1, Fp: +15
Ár: 50 arany (Kránon belül csak 15 arany)

Abuela
Nyúlánk, karcsú állat, szőrzete rövid, sárgásvörös, vörös vagy fehér. Kitűnő ugró és futó. Különlegessége, hogy ha elfárad, orrtukre és füle kipirul… Értelmes, barátságos kutyafajta, rendkívül szeret vadászni. Marmagassága 57-70 cm, testtömege 28-30 kg. Farka hosszú, kicsit felfelé kunkorodó. Füle felálló, viszonylag apró, hosszúkás fejéhez képest nagynak mondható. Meglehetősen alkalmazkodott a sivataghoz – mivel kizárólag a Taba el Ibarában tenyésztik -, a forróságot nagyon jól bírja, és a homok sem akadályozza különösebben. Szinte “siklik” a homok felett, és különleges érzékeivel megérzi a sivatagban létező szinte valamennyi veszélyt.
Módosítói: TÉ: -5, VÉ: -5, KÉ: +10, Sebzés: -1, Ép: +3, Fp: +5
Ár: 1 arany 3 ezüst

Bolla
Apró termetű eb, feje is kisméretű, és hasonlít a rókáéhoz. Füle feláll, farkát általában csonkolják. Szőrzete drótszerű, kemény, színe szürkésvörös, fekete, szürkésfekete. Marmagassága 28-30 cm, testtömege 4-6 kg. Igen tanulékony fajta, játékos, barátságos. Szerte Yneven elterjedt. Néhol vadászkutyának használják, de igen gyakori, hogy tolvajnak. Gyakorlatilag bármire be lehet tanítani. Kiválóan alkalmas titkosajtó keresésre is, és kis helyekre való beférkőzésre. Rendkívül jó a szaglása, és igen fürge tud lenni, és meglehetősen magasra képes ugrani. Éppen ezekért a tulajdonságaiért a tolvajklánok előszeretettel tenyésztik.
Módosítói: TÉ:-15, VÉ: -10, KÉ: +5, Sebzés: -3, Ép: -2, Fp: -5
Ár: 5 ezüst

Természetesen, mint oly sok más dolog esetén, ezeken kívül még számtalan más fajta is létezik Ynev világán. A kiképzésük mindig a gazdára vagy legalábbis a leendő gazdára vár, hogy milyen parancsokat ismerjen az eb, hogy harcoljon, esetleg, hogy miket lopjon el, és hogy nyisson zárakat. Ezeknek a képességeknek a betanítása csak idő és pénz kérdése. Kérdés, hogy mennyi pénzt éri meg egy-egy ebbe fektetni: a legnagyobb termetű kutya is – jó esetben – 20 évig él, vagy maximum 25-ig, a kisebbek ennél még jóval kevesebb ideig. Szóval a “használhatóságuk” meglehetősen rövid ideig tart, főleg ha netán egy elf szeretne magához venni egy kutyát (természetesen az elf kopó akár 40 évig is elél, de hát azt nem minden elf tud beszerezni, elfség ide vagy oda…). De ha valaki mégis úgy dönt, hogy bármennyit megér, akkor egy hűséges társra talál, akivel soha nem fog összeveszni! ;)


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához