LFG.HU

Lianna
ismertetőCimkek

Idén novemberben másodszor került megrendezésre Bécsben a Vienna Comic Con, ami Európában ritkaságszámba menően magas színvonalú szórakozási lehetőséget kínál a képregények és sorozatok szerelmeseinek. Pont a születésnapomra esett, így a legjobb barátomtól egy utazással kombinált belépőjegyet kaptam, ami életem egyik legjobb születésnapi ajándékának bizonyult. A hazai conok terén már volt tapasztalatom, de nem tudtam, mire számítsak itt, ezért borzasztó izgatottan utaztam november 19-én, szombaton hajnalban Bécsbe.

20161128_185845Délelőtt érkeztünk meg a Messe Wien területére, ahol az osztrákokhoz méltó profizmussal találkoztunk. A bejáratnál nem volt tumultus, az itthoni conokon megszokott kígyózó soroknak csak a töredékét tapasztaltuk, bár ez azért is lehetett, mert nem közvetlenül nyitásra érkeztünk, hanem picit később, körülbelül 11 óra magasságában. A csarnok előterében a folyosó teljes hosszában berendezett ruhatár fogadta a vendégeket, ahol nem fenyegetett az a veszély, hogy a látogatóknak csak töredékét tudja kiszolgálni, mielőtt megtelne. A ruhákat és táskákat szinte várakozás nélkül, perceken belül be tudtuk adni, fejenként 1 €-ért. Az előre nyomtatott jegyeket nem az itthon megszokott rusnya neonszínű karszalagra, hanem nyakba akasztható laminált kártyára lehetett váltani, ami kényelmesebb is, és a jelmezek összhatását sem rontja, bármikor le lehet venni, vagy ruha alá rejteni. A jegyek beváltásánál állt ugyan sor, de rendkívül gyorsan haladt, senkinek sem kellett túl sokáig várakoznia. Az előtérben ezen kívül egy külön pult foglalkozott azzal, hogy a Con területére bevinni kívánt kellékfegyvereket átvizsgálta, ez brigád is nagyon hatékonynak bizonyult.

A belépő megszerzése után zavartalanul be is lehetett sétálni a Con területére. A ruhatárhoz és a folyosóhoz legközelebb eső terem a D csarnok, szemlátomást ez volt a rendezvény központjának szánva. Itt voltak a legnagyobb üzleti kiállítók, tömegével lehetett (egyébként hazai szinten megszokott áron) mindenféle ajándéktárgyat kapni a Pokemon plüsstől a Trónok harca bögréken át a DC pólóig vagy Marvel perselyig bármilyen témakörben. Ennek a teremnek a hátsó részén volt kialakítva a meghívott sztárok autogram osztásra és közös fotózásra kijelölt (elkerített) helye is.

Utóbbi természetesen nem volt ingyen. Úgy fest, a kontinensen megrendezésre kerülő conok a mainstream sorozatoknak és nagy filmeknek egyelőre még csak a mellékszereplőit tudják megfizetni, de évről évre javul a felhozatal. Idén olyan nevek voltak itt, mint Billy Boyd (A Gyűrűk ura Pippinje), Kristian Nairn és Gemma Whelan (a Trónok harca sorozatból ismert Hodor és Yara), Michael Cudlitz (A Walking Dead Ford őrmestere, de játszott a 24-ben, a Lostban és a House of Lies-ban is, Az elit alakulatban nyújtott alakításáért pedig Emmyt és Golden Globe díjat is kapott.) Szintén jelen volt a Lostból, az Odaátból és a Dexterből is ismert Mark Pellegrino, de az igazán nagy húzó névnek a rendezők Jeri Ryant, a Star Trek: Voyager színésznőjét szánták.

20161128_185709A színészek különböző idősávokban, egymást váltva jelentek meg, és 25-45€ közti áron osztották az autogramot (ez az ár már magában foglalt egy választható A5-ös képet is, amire lehetett kérni az aláírást, de ha valaki saját holmit akart aláíratni, arra is volt lehetőség), 30-70€ közt pedig lehetett velük közös fotót készíteni. A szervezés szemlátomást kifogástalan volt, egy külön asztalnál előre lehetett hozzá tokent vásárolni, amivel utána be lehetett jutni a többi területtől elkerített részre, és bár egy-egy színész előtt elég nagy volt a sor, mégis gyorsan és zökkenőmentesen haladtak a dolgok. A színészek emellett külön, kis létszámú közönségnek, zárt termekben előadásokat is tartottak, természetesen ez is külön fizetős volt. Fennmaradó idejükben a saját szobájukban pihentek, illetve megpróbáltak elvegyülni a tömegben. Én így futottam össze Gemma Whelannal a csarnokban sétálgatva este 6 magasságában, amikor a látogatók többsége a Cosplay versennyel volt elfoglalva a Nagyszínpadon (és amit egyébként én is csak azért hagytam ki, mert egyszerűen nem fértem már be a terembe, így legnagyobb szívfájdalmam, hogy nem láttam, amint az általam rajongott magyar versenyző, Okkido nyer). Bár aláírást és közös fotót nem engedhettem meg magamnak, de így is hatalmas élmény volt, hogy tőlem 1-2 méterre sétáltak el a kedvenc sorozatom karakterei.

A rendezvény másik nagy része a C csarnok volt, ahol a képregény rajzolók és a nagy cosplay művészek kaptak helyet. Jelen volt a szemlátomást fél világ által ismert Yaya Han és Nana Kuronoma (akiknek a neve számomra, bevallom, semmit sem jelentett), Calypsen, és Lux, akiket viszont imádok. Természetesen tőlük is lehetett vásárolni aláírt képeket és egyéb csecsebecséket. A C csarnokban emellett cosplay falu és egyfajta kézműves szekció is volt, itt volt a legtöbb cosplay klub képviselete, és sok egyedi tárgyat lehetett kapni, a festményeken és rajzokon át az egyedi készítésű steampunk ruhákig vagy épp középkori fegyverekig. Emellett itt volt a legnagyobb képregény vásár is, ahol, ha az ember nem vigyáz, könnyen otthagyhat egy vagyont (vagy egy képregény-fanatikus barátot másfél órára…). Ez a csarnok összességében sokkal személyesebb és meghittebb volt.

Emellett mindkét csarnokban voltak olyan standok, ahol a látogatók különféle programokon vehettek részt, illetve mókás fotókat készíthettek. Volt, ahol a hamarosan mozikba kerülő animációs film, a Sing apropóján lehetett színpadi mikrofonos, éneklő pózokban fotózkodni, volt zöld hátteres fotózás, az E-Media magazin címlapfotózást is vállalt, a HBO és a Sky pedig elhozta a Vastrónt, amit egy kép erejéig bárki elfoglalhatott. Emellett voltak kihelyezett játékkonzolok, VR kipróbálás, társasjátékok és Jedi vívás is. A legnagyobb élményt mégis a rengeteg cosplay adta.

20161120_133628

20161128_185736A nap folyamán mindkét teremben folyamatosan jobbnál jobb jelmezesek cirkuláltak. Rengeteg Marvel, DC, Star Wars és Trónok harca karakterrel lehetett találkozni, voltak szégyenmenetet tartó szakállas septák, kigyúrt Khal Drogo és Daenerys, akik a kisbabájukat cuki sárkány-ruciba öltöztették, Darth Wader és az 501-es légió, Zöld Íjász és Szellemlovas, volt egy egész csokorra való pokémon és rengeteg játékkarakter is a Mass Effecttől a Mortal Kombatig. A jelmezek színvonala elképesztő volt, akár saját kezűleg készült, akár vásárolt/csináltatott cosplayről legyen szó. Nem volt jellemző a hazai viszonylatban unalomig ismert cicafüles anime-rajongás; ha valaki be akart öltözni, akkor azt többnyire komolyan is vette, és minőségi cosplayek születtek. A Free Hug táblák is jelentősen háttérbe szorultak, ez a rendezvény szemlátomást nem a szeretethiányos anime-függő félénk és gátlásos tinédzserekre épített, hanem az életvidám és magabiztos, szórakozni vágyó (és főleg: fizetőképes) felnőttekre.

Számukra viszont európai viszonylatban hiánypótló rendezvény a Vienna Comic Con. A hazai közönség számára legkönnyebben megközelíthető Conról van szó, ahol a pénz beszél, és ez a minőségen is meglátszik: profi szervezés, gördülékeny ügyintézés, színvonalas sztárok, elképesztő jelmezek. Ha valakinek a pénztárcája elbírja a kb. 8 ezer forintos napijegy, vagy a kb 16 ezer forintos hétvégi jegy mellett a 9-22 ezer forint közötti áron mozgó autogram vagy közös fotó lehetőséget, akkor mindenképp megéri ezért kiutazni a szomszédba, mert Magyarországon a közeljövőben nem nagyon lesz lehetőség ennyire testközelbe kerülni a kedvenceinkkel.

Jövőre ismét a születésnapomon lesz megrendezve, így én garantáltan ott leszek. :)

- Rékasi Nóra (Lianna)

nora_rekasi


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához