LFG.HU

taverna
Acelpatkany
RPGCimkek

A GURPS (Generic Universal Roleplaying System) a Steve Jackson Games (www.sjgames.com) univerzális szerepjátéka, amihez már több mint 150 világkönyv és kiegészítõ jelent meg. Stílusban szinte mindent felölel, ezért pár érdekesebb címet említek, amit ehhez a rendszerhez írtak: Celtic Myth, Conan, Cyberpunk (nem a 2020), Discworld, Werewolf, Mage, Vampire (WoD konverziók), Traveller, In Nomine. És még milliónyi világ, mind ugyanazzal a rendszerrel. Ha a játékosok egy új világban kezdenek el játszani, csak a világra jellemzõ dolgokat kell átnézniük (új elõnyök-hátrányok, képzettségek, varázslatok, felszerelési tárgyak, stb.), s kezdõdhet a játék.

A GURPS Basic Set az alap játékrendszer, ami kb. 250 oldalon írja le csak a rendszert. Ebbõl nem kell mindent felhasználni egy játék folyamán, ezért a legszükségesebb szabályokat kigyûjtötték, így lett a GURPS Lite. Valahogy úgy, mint a legnagyobb üdítõgyártó a rendes üdítõbõl egy csökkentett cukortartalmút is piacra dobott … Light néven 8-). Ezt 32 sûrûn teleírt oldalban sikerült megoldani. Nem kell megijedni, az élvezeti értéke nem csökkent az oldalszámokkal arányosan, sõt! A GURPS Lite még így önmagában is sok rendszerrel felveszi a versenyt a játszhatóság, a kiegyensúlyozottság és a realitás terén.

A rendszer átgondolt, könnyen kezelhetõ és könnyen megjegyezhetõ. A játékos karaktert négy fõérték írja le, ami önmagában kevés lenne, ha nem lenne egy kazalnyi elõny és hátrány, amik tovább módosítják és színesítik a karakter szellemi és testi képességeit.
Mindezeket karakterpontból kell megvenni, akárcsak a képzettségeket, varázslatokat, egyéb jellemzõket. A rendszer csak hatoldalú kockákat használ, semmi mást. A harcrendszer gyors, pörgõs és elég reális, akárcsak a sebzésrendszer, bár a teljes GURPS-ben vannak fejlesztett szabályok, amik már táblás játékhoz hasonlóan minden apró mozzanatot lemodelleznek. Azonban a legtöbb játékülésen lényegtelen, hogy az ellenfél 5 vagy 6 méterre áll a karaktertõl, elég a fõbb elhelyezkedést ismerni. Erre jó a Lite.
Némi alap mágiarendszer is helyt kapott a Lite-ban, de nem kell sokat várni a rááldozott másfél oldaltól. Aki bonyolult varázslatokat ismerõ mágussal akar játszani, úgyis szüksége lesz egy GURPS Magic-re és Grimoire-ra.
A rendszer kiválóan alkalmas arra, hogy saját világodra is felhasználd, ha már fejedbe vetted, hogy mindenképp szeretnél egy olyan világot, ami a te elképzeléseidet tükrözi. Mert világot írni egy dolog, de ha nem vagy megelégedve az általad ismert játékrendszerekkel, tuti, hogy rendszert is fejlesztesz a világod mellé. Az eredmény pedig az esetek nagy többségében hagy maga után kívánnivalókat… Hát íme egy rendszer, amire építkezhetsz. Persze lehet használni más univerzális rendszereket – CORPS, TWERPS, Fuzion, Fudge, Rolemaster, Alternity, Amazing Engine, D20, meg amit még nem ismerek – de azok még nincsenek magyarul, vagy ennél jóval terjedelmesebbek.

Mindent összevetve a környékünkön nagy népszerûségnek örvend a rendszer, mert én a Vampire-t is GURPS konverzióban ismertem meg, s ha volt egy egyedi világkidolgozás, akkor ezzel a rendszerrel messze nem volt olyan amatõr szaga. A GURPS fejlõdése töretlen, most is folyamatosan jönnek ki az újabb konverziók, újabb világok.

(Acélpatkányék jóvoltából most letölthető a GURPS Lite teljes magyar nyelvű fordítása is a Kapcsolódó linkek alatt illetve a Letöltés rovatból. Jó szórakozást! – BePe )


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.rpg.hu/download/gurps/GURPS_lite_hu.pdf]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához