LFG.HU

Népszava - Hamvay Péter
szerepjátékrólCimkek

Mintegy 50-60 ezer főt számlálnak a legkülönfélébb klubokba tömörült szerepjátékosok hazánkban. A régen sokféle lelki ártalom okozójának kikiáltott mozgalom mára meglehetősen ártatlan szórakozásnak bizonyult. Kiderült az is, hogy a legkülönfélébb játékok korántsem az agresszív késztetések kiélésére szolgálnak, hanem fejlesztik a nyelvtudást, a fantáziát és a történelmi ismereteket.

A szerepjáték elindítója Tolkien műve a Gyűrük ura című műve volt, amely az amerikai középiskolások és főiskolások egy részére olyan erővel hatott, hogy továbbb játszották az eseményeket. Az angyalföldi művelődési házban körülnézve – ahol a magyar szerepjátékosok második országos találkozóját rendezték a hétvégén – úgy tűnik nincs ez másként itthon sem. Harminc évesnél idősebbet elvétve sem láttam, és szinte kizárólag fiúk játszottak szorgosan a Láng Művelődési Ház klinkertéglás-lambériás szocreál épületének minden termében, sőt lépcsőfordulójában felállított asztalok körül.

Az 5-10 fős csoportokban lelkesült arcú fiatalok, figyelték a mesélőt, aki a képzelt térben és időben zajló történet fonalát gombolyította. Kiosztotta a szerepeket, s mindenki felépítette a maga karakterét. Innentől – bevallom – elveszítettem a fonalat, hiába magyarázták egyébként lelkesen és türelmesen riportalanyaim a részleteket. Azt sikerült megértenem, hogy a sztori alapjait vaskos szabálykönyvek tartalmazzák, de a mesélő és a szereplők kreatívan alakítják tovább a történetet. Körülbelül húsz ilyen alapmű olvasható magyarul is, tízezer forint körüli áron lehet hozzájutni a különleges kiállítású könyvekhez. Néhányan a szerepüknek megfelelően be is öltöznek, sajátos jelenség volt az angyalföldi kultúrhodályban egy bíborosnak öltözött fiatalember.

Az alaptörténetekre aztán gyakran egész regényfolyamok, s különféle kiegészítő játékok épülnek rá, népszerűek a Csillagok háborúja és a Birodalom visszavág alakjaival játszható változatok. Mintegy nyolc-tízezer forintért be is szerezhető egy készlet, s kis papírszallaggal lehet méricskélni melyik kütyüvel meddig lehet lövöldözni. Mindenesetre a hatalom, a pusztítási vágy és a játékszevedély talán legbarátságosabb formája a szerepjáték, s ha meggondolja az ember, hogy ezek a fiatalok sötét játéktermek automatáiba is dobálhatnák a százasokat…

A játék feszült hangulatában is minden nyugodtan, olajozottan működik, kevés alkohol fogy, inkább a csipsz és a kóla dívik. A résztvevőkkel beszélgetve hajlok arra, hogy elhiggyem, miszerint a szerepjáték fejleszi a kommunkiációs készséget, a gyakran történelmi korokat alapul vévő sztorik segítségével pedig a történelmi, pszichológia ismeretek is elérik a fiúkat. A kártyajátékkal magam is megpróbálkoztam, s bár első pillantásra gyermetegnek tűnik, később kiderül, hogy komoly kombinációs készséget követel. Egy-egy pakli ára több ezer forint, de a profik több kiegészítőből maguk állítják össze a saját készletüket, egy-egy értékes lapért ötezer forintot is kiadnak azok, akik erős lapokkal akarnak játszani. Bár a végén a tudás, na meg a szerencse dönt – állítja egy hatvani fiatalember, aki már több, mit tíz éve űzi ezt a hobbit, s angoltudását is a játéknak köszönheti, hiszen akkor még kevés volt a magyar nyelvre lefordított szabálykönyv és kiegészítő. Az első “echte magyar” szerepjáték, a Mágus tíz éve jelent meg a piacon, s azóta töretlen a népszerűsége.

A kilencvenes évek elején világszerte pangásnak indult mozgalmat fellendítette az internet, egyben kitágította a lehetőségeit. A téma vezető magyar web oldala, az rpg.hu – főszerkesztője, Balázs Péter szerint – naponta 5-6 ezer látogatót vonz, s ötvenezer oldalletöltést regisztrálnak. Mostanában ráadásul Hollywood is segítségükre sietett, a Gyűrük ura folytatása is fellendítette a játékot. Mára mintegy 50-60 ezer fős szerepjátékos közösség alakult ki Magyarországon, több kiadó, szakbolt foglalkozik a játékok kellékeivel, bár itthon még csekély profitot hoz ez a vállalkozás.


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=576499]
A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához