LFG.HU

Petrus
ismertetőCimkek

forrás: Chaos Ultra #31

Vitathatatlanul kijelenthetõ, hogy soha nem volt még a szerepjátékos életben akkora `boom`, mint most, az új D&D (3E) megjelenése óta. Az új Open Gaming licensz és a D20 alaprendszer (korlátozott) ingyenessé tétele akkora lökést adott a regnáló piacnak, hogy manapság már igencsak vájtfülû rajongónak kell lennie annak, aki képes minden megjelent anyagra és a gombamód szaporodó kiadókra odafigyelni. Nem vagyok sem vájtfülû, sem rajongó (na jó, ez utóbbi talán egy kicsit :) ), de az alábbiakban megpróbálom felsorolni az összes jelentõs kiadót (a WotC-t is beleértve), amely D20-szal foglalkozik, valamint néhány kiadványukat is megemlíteném. A lista korántsem teljes és a kiadványok jó részérõl csak angol ismertetõk, reklámanyagok álltak a rendelkezésemre, szóval ha néhol pontatlan lennék, nézzétek el nekem.

Wizards of the Coast
[http://www.wizards.com]
Nem hiszem, hogy be kellene mutatni õket. A kis belgiumi kiadóból a Magic kártyajáték óriási sikere után mára a piac egyik legtõkeerõsebb, legmeghatározóbb szereplõje lett (a TSR felvásárlásával pedig óriási potenciált és piacot szerzett) és az új D20/3E rendszerükkel félelmetes tempót kezdtek diktálni a többieknek. A kisebb kiadók egy része azonnal profilt váltott és most már mind szinte csak D20 alá dolgozik, jópár régebbi játékot is leporoltak és új köntösben, immár a D20 rendszerre támogatva adtak ki újra.
A WotC legfõbb csapásiránya két világra tagozódik. Az egyik a klasszikus, õs-D&D-s Greyhawk, amely immár Living Greyhawk név alatt fut, utalva arra is, hogy a világ sorsát nemcsak a kiadó, hanem részben a világszerte lejátszott tízezernyi esemény is befolyásolja (ennek pontos mibenlétérõl majd legközelebb megpróbálunk valami bõvebbel is szolgálni). A WotC által kiadott világfüggetlen 3E alapkönyvek mindegyike a Greyhawk-ra hivatkozik, bár igen-igen kis mértékben, csak példaként felhozva (lásd pl. a PHB nyúlfarknyi ismertetõjét, de az istenek és a papság rendje mind Greyhawk-alapú). A legfontosabb kiadványaik ebben a témában (a három standard alapkönyvön túl): Defenders of the Faith (papok és paplovagok), Sword and Fist (harcosok, szerzetesek), Tome and Blood (varázslók), Masters of the Wild (druidák, barbárok, ranger-ek), és Song and Silence (bárdok és tolvajok). Megemlíthetõ még a Psionics Handbook (pszionika a 3E-ben), a Monster Manual II (újabb szörnyek és template-ek) és a Manual of Planes (azaz a síkok könyve).
A másik fõbb kiadási vonal a felújított, újraírt Forgotten Realms világára vonatkozik. Általánosságban annyi elmondható, hogy az új FR meglepõen jó, nekem jobban tetszik, mint a régi 2E változat. Egységesebb, logikusabb, láthatóan sokat foglalkoztak vele, ugyanakkor heroikus mivoltát sem hagyta el. A fontosabb FR kiadványok: Forgotten Realms Rulebook (az alapvetõ világinfók egy igen vaskos, nagyon szép kiállású (és jó drága…) könyvben), Monsters of Faerun (gyakorlatilag egy Monster Manual appendix), Magic on Faerun (a FR mágiája, új varázslatok százaival), és a Faiths and Pantheons (mint az említve volt, a 3E alapkönyvek a greyhawki istenségeket tartalmazzák, míg ez a könyv a faeruni hitvilágról szól).
Megemlítendõ még a Star Wars D20 is, mint WotC kiadvány(sor, mert több tucat kiegészítõ is megjelent már hozzá). Arról viszont nincs információm, hogy most a West End Games eladta-e a jogokat, vagy ez közös koprodukció, de szerintem az elõbbi eset áll fent. Külsõleg, pár preview alapján elég jónak tûnik, legközelebb megpróbálok `meghittebb` viszonyba keveredni velük és beszámolok róluk. :)Sword & Sorcery Studios
[http://swordsorcery.com]
A név esetleg ismeretlennek tûnhet, de ha megemlítem, hogy egy White Wolf alkiadóról van szó, mindjárt helyreáll a kép és nagyjából lehet sejteni, hogy mire lehet számítani: igényes külalakra és tartalmas belsõre. Legutóbb elGabor már említette a Rappan Athuk kiadványokat, de persze nem csak ebbõl áll a repertoárjuk, szép számmal adnak ki egyéb kiegészítõket is, illetve több más kiadóval együttmûködnek különféle anyagok elkészítésében. Van saját D20 fantasy világuk is, a Scarred Lands, amelyhez több kiadvány is napvilágot látott már (pl. Creature Collection I-II, Relics & Rituals I-II, Mithril, Hollowfaust, stb.). Amikor a WotC bejelentette, hogy mely régi TSR világokat nem adaptálja az új D20 rendszerre, a Sword & Sorcery csapott le a Ravenloft-ra (hmmm, WoD profil? ;) ) és azóta már egy halom kiadványt adtak ki hozzá is (pl. Ravenloft 3rd Ed., Secrets of the Dread Realms, Denizens of Darkness, Van Richten`s Arsenal, stb.; az általam megkérdezett Ravenloft szakértõk szerint az új kiadványsor gyengébb, mint az eredeti). Együttmûködnek a Malhavoc Press-szel (Monte Cook cége; nagyon jó anyagaik vannak), a Necromancer Games-szel (fõleg modulok, Rappan Athuk), és a Fiery Dragon Productions-szel (szintén kalandmodulok kiadása) is. Érdekeségképpen megemlíthetõ, hogy több Sword & Sorcery kiadvány PDF formában is megvásárolható náluk, negyed-ötödannyiért (5$ körül), mint nyomtatásban.


Alderac Entertainment Group (AEG)
[http://www.alderac.com/d20/]
Egy másik igen masszív kiadó, a WotC-vel összemérhetõ mennyiségben adják ki az anyagaikat, részben általános kiegészítõk formájában (pl. Mercenaries, Gods, Magic, stb.), illetve a saját játékviláguk, Rokugan köré írt Lords of Five Rings D20 kiadványaival (az L5R eredetileg nem D20 alapú volt, illetve kártyajáték is létezik belõle). A internetes vélemények alapján általánosan igaz, hogy a kiadványaik igen szép kiállásúak, összeszedettek, ugyanakkor többen panaszkodtak a kicsit gyengébb belsõ tartalomra.


Green Ronin Publishing
[https://greenronin.com/]
Egy újabb jelentõsnek mondható kiadó, szép számmal adtak már ki mindenféle kiegészítõt többféle témában is. Saját fantasy `városuk`, Freeport fõleg kalandmodul-gyûjteményeken keresztül van bemutatva (ezekbõl az elsõ hármat volt szerencsém látni, elsõ átfutásra igen szép és tartalmilag is jónak tûnõ kiadványok), de többek között adtak már ki szörnykönyveket (pl. Legions of Hell) és presztízsosztály-gyûjteményeket (pl. Shaman`s Handbook, Assassin`s Handbook, …) is. Mégis, igazi `hírnevet` saját szerepjátékukkal, az Ork! The RPG-vel értek el (bár ez nem D20 alapú, de mégis fontosnak éreztem megemlíteni, hiszen egy igen jó és szórakoztató szerepjátékról van szó, hamarosan ismertetõt is olvashattok róla itt, a CU-ban).


Mongoose Productions (MGP)
[https://www.mongoosepublishing.com/]
Hasonlóan az elõzõekhez, az MGP is igen termékeny kiadó; kiadványaik fõleg általános jellegû kiegészítõk, mint pl. a Quintessential sorozat, amelyben játékos fajokat és osztályokat veséznek ki részletesebben, vagy a Slayer`s Guide sorozat, amelyben fõleg nem játékos karakterekkel teszik ugyanezt (ne lepõdjünk meg, hogy a Slayer`s sorozatban olyan címek is befigyelnek, hogy pl. Female Gamers, vagy Rules Lawyers… :) ).


Malhavoc Press (MP)
[http://www.montecook.com/mpress.html]
A Sword & Sorcery-nél már voltak említve, de mindenképpen szükséges megemlítenünk õket külön is, mivel az egyik legprofibb szerzõgárdával bíró kiadóról van szó: Bruce R. Cordell és Sean K. Reynolds már több WotC kiadvány megírásában is jelentõs részt vállaltak, Monte Cook, az alapító személyében pedig a TSR-es Planescape világ egyik legfõbb szerzõjét, a díjnyertes Call of Cthulhu D20 társszerzõjét és több WotC kiadvány íróját (pl. DMG, Return to the Temple of Elemental Evil, Book of Vile Darkness, …) tisztelhetjük.
Eleinte független kiadóként adtak ki több kisebb kiadványt (megjegyzendõ, hogy minden kiadványuk papír és PDF változatban is megvásárolható), manapság már a Sword & Sorcery-vel karöltve bocsájtják ki minõségi anyagaikat.


Bastion Press
[http://www.bastionpress.com]
Általános D20 kiegészítõket adnak ki, elég jó minõségben. Érdekes, hogy több kiadványuk ingyen letölthetõ PDF formában a weboldalukról, érdemes körülnézni náluk. Nemrég jelent meg új D20 alapú játékuk, az Oathbound – Domains of the Forge, amirõl a külföldi bemutatók igen pozitívan nyilatkoznak (állítólag mind belsõleg, mind külsõleg alapvetõen a régi Planescape-re emlékeztette a cikkírókat; na, ezt megpróbáljuk közelebbrõl is ellenõrizni majd).


Nos, ezek lettek volna az említésre méltó kiadók az új D20 érában, persze, a teljesség igénye nélkül (pl. a Kenzer&Co.-t is megemlíthettem volna, de õk kaptak elég tömjént a múltkori HackMaster ismertetõben elGabortól :) ). Aki ellátogat erre az oldalra (https://www.rpgunited.com/eng/prod/d20.html), sokkal bõvebb listát kaphat és átértékelheti magában mindazt, amit eddig a D20 tiszavirág-éltûségérõl, vagy szûkkörûségérõl gondolt. ;)


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához