LFG.HU

Demirah
ismertetőCimkek

Az idei év márciusa jól kezdődött a Drizzit rajongók számára: megjelent kedvenc írónk sorozatának én már nem is tudom, hányadik darabja, az Ezer ork. A könyv mottója talán ez lehetne: “Mivel szívassuk meg a magas szintű partit, amely már sem démonoktól, sem sárkányoktól, sem semmi mástól nem ijed meg?” Nos a válasz: ork. Ezer ork. Vagyis inkább, sok ezernyi ork.

Harcpöröly Gangalug, Mithrill Csarnok hős királya halott. Örököse, Harcpöröly Bruenor, aki régi ismerősünk már, felkerekedik a Jeges Szelek Völgyé-ből, hogy visszatérjen ősei honába, és elfoglalja a megüresedett trónszéket. Mivel kerüli a feltűnést, csak néhány közeli ismerősét viszi magával (a jól bevált csapat: Wulfgar, Regis, Catti-brie, és az elmaradhatatlan Drizzit), nomeg néhány száz hűséges törpét. A koronázási ünnepségre tart még többek között a Pap ciklusból már ismert Tömbváll testvérpár is, akik Cadderly jókívánságait viszik magukkal a törpe király beiktatására. Feltűnik továbbá a színen Obould király, az orkok legújabb reménysége, aki – néhány szórakozni vágyó sötét elf inspirálására – szövetséget köt Donniával, a déróriások leendő királynőjével, és közösen elhatározzák, hogy leigázzák a környéket. Tovább csavarintja a már amúgy is elég kacifántos történetet, hogy Mithrill Csarnok tevékenysége az utóbbi években komoly feszültségeket szült a közeli Mirabar bányászvárosában, mivel jobb minőségű és olcsóbb termékeikkel kezdik gazdaságilag ellehetetleníteni e törpék és emberek által közösen lakott települést.

Ez tehát a felállás. Innentől kezdve a dolgok már maguktól is pörögnek tovább. Mirabarban szakadás történik a törpe és ember lakosság között, Obould király és Donnia nekilát a leigázásnak, Bruenor és társai pedig egy jó kis délutáni orkvadászatnak induló küldetésből hirtelen egy hatalmas sereg által körülzárt városkában találják magukat. Eközben persze egy sor fontos dologra rádöbbennek: hogy gyorsan telik az idő és előbb-utóbb ők is megöregednek, hogy lehet, hogy nem is öregednek meg mert előbb halnak meg valami csetepatéban, aztán például lehet-e egy embernek és egy drow-nak közös gyermeke, és ha igen, nem fogják-e csúfolni szegény porontyot az oviban, és a többi. És bár ismerhetjük Drizzit és társai kitartását, ha a szörnyek irtásáról esik szó, úgy tűnik, a kifogyhatatlan mennyiségű ork kifog a sokat próbált kompánián.

Az “Ezer ork” igazi Salvatore regény: mindenki megtalálhatja benne a sajátjának vélt mondanivalót. És bár a terjedelméből adódóan az első pár fejezet némiképp álmosító, az író szakmabeli tudása egyértelművé teszi, hogy az utolsó kétszáz oldal közben már senki nem fogja tudni félretenni a művet. A magyar kiadásról ejtve pár szót: a helyesírási és tördelési hibák száma végre-valahára az elfogadható szint alá csökkent! Ezzel szemben kicsit (bár a mérték egyéntől függ) zavaró, hogy egyes főszereplők, no meg az összes törpe az egész regény folyamán úgy beszél, hogy a kapanyél szinte kilátszik a szájukból. Lehet, hogy ezzel is Drizzit fényét akarták emelni? (ő még beszélni is tud!!!:-).

Demirah
Dominium Szerepjáték


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához