LFG.HU

HammerTimeCafe
Scorba
RPGCimkek

BePe:
Azt mar bizonyara sokan tudjak Rolad (reszben a honlapon megjelent hir utan, reszben az RPG.HU Talalkozon tett bejelentesed alapjan) hogy megvasaroltad a MAGUS konyvekhez es a szerepjatekhoz kapcsolodo jogokat…
Mivel ugy tunik ez alapveto valtozasokat hoz majd a hazai fantasy es szerepjatek eletben, sok kerdes merult fel a MAGUS jovojevel kapcsolatban…

Zsiráf:
Konkrétan mi került át hozzád a Csanádtól?
Milyen jogok maradtak nála?
Csak a szerepjátékkal kapcsolatos jogokat vetted meg, vagy a kártyáét is, regénykiadásét is?

Bogdan.Miklos:
A kártya kivételével minden jogot átvettem. Csanádnál M*-al kapcsolatban csak a nem magyar nyelvű felhasználás maradt.

Selion:
Mikor nyit az ynev.hu?

Bogdan.Miklos:
Pontos időt még nem tudok mondani, jelen pillanatban a fejlesztése folyik. Amit viszont elmondhatok róla: minden a M-al kapcsolatos esemény lett légyen az akár egy új könyv, vagy novella, esetleg zene, vagy ha már szerepjátékról beszélünk egy új kiegészítő megjelenik nyomtatásban az előtte, vagy egyidőben olvasható lesz az YNEV.HU portálon. Szándékaink szerint a jövőben megjelenő könyvek, kiegészítők valamint maga a portál egységes design-ban jelenik meg, melynek tervezésére megkértük Max és Buttinger párost (akik ezt a feladatot nagy örömömre el is vállalták).

Selion:
Kik vesznek részt a fejlesztésben?

Bogdan.Miklos:
Tiberiust kértem meg a szerepjáték rész koordinálására. Az ezzel kapcsolatos kérdésekre Tőle lehet többet megtudni.

andrenor:
A tulajdonosi jog mire jogosít fel Téged a regények kiadásának szempontjából?

Bogdan.Miklos:
Gyakorlatilag mindenre. Részletesebben: az új regények, amelyek Yneven játszódnak, illetve bármi közük van a M* világához, korlátozás nélkül megjelenhetnek. Az eddig kiadott regények és szerepjáték kiegészítők szintén újra kiadhatók, természetesen figyelembe véve az eredeti szerzőkkel megkötött szerződéseket.

andrenor:
Mi a konkrét feladata Celsiornak ezen a téren?

Bogdan.Miklos:
Celsior az irodalmi “jobbkezem”. Őt kértem meg arra, hogy fogja össze M*-al foglalkozó írókat, illetve segítsen nekem ijfú titánok megtalálásában, akik továbbviszik a világot.

Selion:
Egyéb rendszeres kiadványokra/találkozókra lehet-e számítani? (Rúna/táborok)

Bogdan.Miklos:
Rúna magazin feltámasztása nincs a tervekben, de amennyiben összeállna egy ütős szerkesztőgárda nem lehetetlen az újraindítása. találkozókról még nincs kialakult véleményem, persze ha jól működik a kiadó, illetve a különböző fórumokról kedvező visszajelzések érkeznek, akkor sor kerülhet ilyen találkozókra.

Enforcer:
Mik a terveid a közeljövőre, és mikorra várhatóak az első megjelenések?

Bogdan.Miklos:
A legközelebbi jövőre nézve különösebb hiba nélkül túlélni a mai estét. :)
Távolabbra tekintve, tíz napon belűl könyvesboltban szeretném látni a Ryeki tűz c. regényt, aztán a tavaly megrendelt – és kifizetett… – regényeket nyomdakész állapotban a kezemben. Tréfát félretéve nem szeretnék olyat ígérni, amit nem tudunk betartani, ezért, amit írunk szigorúan jövőbeni elképzelésként kell kezelni. Ebben az évben öt-hat könyv és 1-2 szerepjáték kiadvány megjelenése várható.

Jakirte Jak Cyr:
Mi a mostani cégetek neve? Valhalla vagy más?

Bogdan.Miklos:
A cég neve INOMI.

Jakirte Jak Cyr:
Mennyire valószínű, hogy a tervezett új alapkönyv idén megjelenik?

Bogdan.Miklos:
Igen, tervezünk új alapkönyvet, melynek megjelenési ideje mindenképpen a második félév.

Jakirte Jak Cyr:
Ki lesz-e adva a Geofrámia ill. valamiféle könyv csak Ynev mágiájáról, varázslóiról?

Bogdan.Miklos:
A Geofrámia első kötete- amit Yardainék készítettek – a hónap végére elkészül, a megjelenése attól függ, mennyire lehet összehangolni Ynev hivatalos világával, illetve a kapacitásunktól.

Jakirte Jak Cyr:
Milyen a viszonyotok a Fekete Torony kiadóval?

Bogdan.Miklos:
A Fekete Torony kiadóval, mint a fentiekből is kiderült, folyamatos egyeztetésben állunk, amennyiben a prioritások terén megállapodásra jutunk, együttműködésünk zavartalan lesz.

Hokipoki:
Yardainék dolgoznak-e tovább is a fejlesztésben?

Bogdan.Miklos
Yardainék dolgoznak, a munkájuk megítélése meghaladja az én képességeimet, de folyamatos egyeztetésben vannak Tiberiusszal, ennek eredményét remélem hamarosan olvashatjátok.

Ashcroft:
Milyen fejlesztesek folynak jelenleg hivatalosan? Kik azok a grafikusok, akikkel jelenleg van/lesz szerzodes/megegyezes?

Bogdan.Miklos:
Hivatalosan az új alapkönyv fejlesztése folyik, melynek vezetője Tiberius, a grafikusok pedig Max és Buttinger Gergő.

Zargas:
De mi lesz a Boros-Szikszai párossal? Öket akár el is felejthetjük?

Bogdan.Miklos:
Nem. Velük való kapcsolatfelvételre még nem került sor, érdemben csak akkor tudok beszélni Róluk, ha már találkoztunk.

edem:
Melyik vonulat lesz a tervezett? Az Elso törvénykönyves Af/Mf, vagy az UT-s fokozatok? Mely kiegészítok mennek, melyikek maradnak és melyikekbol lesz (esetleg javított/újraszámolt) újrakiadás?

Bogdan.Miklos:
A fejlesztés jelenlegi állapotában erre konkrétan válaszolni még nem tudok, leghamarabbi információ kb. 2-3 hét múlva várható.

syck:
Csiripeltek a madarak, hogy bizony te is megtapasztaltad a fantasy irok “megbizhatosagat”. Ennek ellenere -ha jok az informaciok- viszonylag sok penzt szeretnel elszorni fantasy konyvek kiadasara. Nem felsz attol, hogy bizonyos korok megvadolnak azzal, hogy deformalod a haza rpg/fantasy piacot?

Bogdan.Miklos:
Nem félek attól, hogy bármivel megvádolnának, s mivel fogalmam sincs, hogy milyen a jelenlegi rpg/fantasy piac ezért a deformálás, mint olyan igazából nem hiszem, hogy érintene. Hála Istennek, újszülött vagyok ezen a piacon, így tessék úgy nézni minden, esetleg szokatlan megnyilvánulásomat, mint egy újszülöttét. (sok-sok mosollyal, még több segítséggel, s mivel még beszélni sem tudok flame-eket inkább 2-3 év múlva várom.)

Flegeton:
Ezeket a magas könyvárakat tartani kívánják a jövőben is?

Bogdan.Miklos:
Amennyiben a terjesztői díjakat sikerül 50% alá szorítani, úgy természetesen a könyv árak is csökkennek. Gondolkodom valami olyan terjesztési formában, mely lehetővé tenné, hogy 20-40%-al olcsóbban tudjunk könyveket értékesíteni. Sajnos nyerő ötlet még nem volt

Enforcer:
Ez ügyben kissé le vagyok maradva… Van-e már végleges döntés arról, hogy d20 rendszerű lesz-e az új MAGUS, vagy nem?

Bogdan.Miklos:
Döntés még nincs, érvek és ellenérvek csatája folyik. Ahogy a kérdésre pont kerül, rögtön közhírré tesszük.

syck:
Miben latod a magus jovojet?

Bogdan.Miklos:
Mivel viszonylag sok könyvet olvasok – nem csak M*-t – azt hiszem elfogultság nélkül mondhatom, hogy ez az egyik legjobban kidolgozott világ. Szerencsére olyan időintervallumokban lehet gondolkodni, melyek még sok évre biztosítják az írók és szerepjátékosok számára a témát. Elképzelésem szerint mindenképpen szeretném továbbfejleszteni a világot, illetve az növelni az olvasóközönség létszámát.

Hokipoki:
Az egyik fontos állam, Krán kérdése: Kornya-féle Krán, avagy Nyúl-féle Krán lesz e a kiindulási alap?

Bogdan.Miklos:
Krán kérdésében Kornya Zsolttal már beszéltem, Nyúllal még nem sikerült, de törekszem, hogy minél hamarabb sor kerüljön erre is. Ha megtörtént, akkor konkrét választ tudok adni a kérdésedre.

Dronner:
Rólad mit tudhat egy átlagos rpg-s? Mivel foglalkozol, stb. ?

Bogdan.Miklos:
42 éves vagyok, közgazdász – szabadúszó, szeretem a kosárlabdát és a könyveket (a PVSK női kosárcsapata első bajnoki aranyérmét az én “szponzorálásommal” nyerte). Szeretem az olyan dolgokat, melyek megoldásában az ember az agyát használhatja (még ilyen is van…).
Mivel csak most csöppentem a szerepjáték világba, a Kránra, Crantára, stb. vonatkozó ígéreteket nem én tettem, így ezekre érdemben most nem tudok válaszolni.
Természetesen szeretném, ha a szerepjátékosok többségének igénye szerint alakulnának a dolgok.

Adhemar:
Mikor megvetted a jogokat, mekkora arányban volt ez érzelmi döntés (“Ne hagyjuk veszni a Ződet!”) és mennyire üzleti ($$$)?

Bogdan.Miklos:
Teljes egészében érzelmi döntés volt, semmi más esély nem mutatkozott arra, hogy elolvassam a Keleti szél 2-t (ez nem tréfa!).
Üzletileg bizonytalannak érzem a vállalkozást, mivel a piac számomra teljesen ismeretlen. Szerencsére sok segítséget kaptam BePétől és Ndy-től is, így sikerült jobban megismernem a viszonyokat.

syck:
Miert pont az rpg.hu foruman lehet veled beszelgetni?

Bogdan.Miklos:
Azért, mert BePe kért meg. Előfordulok még Gáspár András fórumán is a fantasya.hu-n (amúgy a fantasya.hu is az én egyik szerveremen megy…).

beerofd:
Az RPG.HU találkozón szóba került az internetes szavazás, az esetleges vitás kérdések tisztázása végett:
- Mindent a játékosok döntésére kívánsz bízni?
- Ezeknek a döntéseknek teljes mértékben aláveted magad, még akkor is ha a kiadó gazdasági érdekei nem ezt diktálnák, “neadjisten” veszteséges lenne?

Bogdan.Miklos:
Ennél sokkal mocskosabb módot találtam ki. Megkértem Tiberiust, hogy összesítse a véleményeket, tegyen mögéjük számításokat, elmentem a legnagyobb kiadóvállalatokhoz (Alexandra, Libri) megegyeztem velük árban, így kockázatom arra szorult, hogy megveszitek-e a könyveket annyiért, amennyiért picra lehet őket dobni. Hozzá teszem nem elsősorban a nyereség az érdekes (bár az sem elhanyagolható) hanem a “nullszaldó”. Természetesen veszteséget bele lehet kalkulálni, ami azt jelenti, hogy nem fogynak az elvárt ütemben a könyvek és a kiadványok. Ebben az esetben a remittendát ingyen és bérmentve felajánlom iskolai, illetve önkormányzati könyvtárak számára.

beerofd:
Fő irányvonalatok a terjeszkedésben a jövendőben? RPG-k, regények, (esetleg masik) kártya, arányosan, vagy túlsúllyal valamelyik javára?

Bogdan.Miklos:
Jó kérdés. Alapvetően, ahhoz hogy jó kiegészítők jelenjenek meg egy olyan világot kell felvázolni, amihez ezek kapcsolódni tudnak. Nem igazén értek a szerepjátékokhoz, de úgy gondolom, hogy az íróknak kell megírni a világot, s a kiegészítőknek ezekhez kell kapcsolódni. Ez akár azt is jelentheti, hogy évente 4-5 új könyv, illetve 1-2 szerepjáték kiadvány jelenik meg.

Zargas:
A régebben megjelent mara mar elérhetelen könyvek mikor lesznek, vagy lesznek-e újra kiadva? Itt gondolok pl.: Garmacor címere, Shadoni krónikák. Folytatódnak-e a Legendák és Enigmák?

Bogdan.Miklos:
Mindegyik kérdésre az a válaszom, hogy igen, (kivéve a Shadoni krónikákat) újra ki lesznek adva. A megjelenés dátuma még nem publikus, ez a piaci igények alakulásától függ.

BePe:
Hallottam, hogy MAGUS konyvek es kiegeszitok ingyen es bermentve is letolthetoek lesznek majd a honlaprol. Ez visszamenoleg is ervenyes lesz, vagy csak az ezutan kiadando regenyek/kiegek lesznek szabadon hozzaferhetoek?
Mit gondolsz? Nem fogja ez a papirformatumu konyvek eladasi peldanyszamat tulsagosan csokkenteni?

Bogdan.Miklos:
Reményeim szerint, egy egyszerű regisztrálás után letölthető lesz minden. Akinek eddig elmondtam az ötletet (nem a sajátom, csak ha bejön) lelkesedett érte, s ugyanezzel a lendülettel közölte, hogy inkább megveszi a könyvet, mintsem monitorról olvassa.
Véleményem szerint sokkal drágább lesz egy letöltött könyvet lefénymásolni, mint megvenni boltban. Persze az is lehet, hogy tévedek, akkor meg bukunk egy kicsit ;)

Jakirte Jak Cyr:
Az írók eddig elég különböző Ynev-képet mutattak az olvasóknak. Hogy lesz ez az egységes kép megvalósítva? Lesz egy alap -pl. Georámia-, aztán mindenki eszerint fogja írni a regényeket, gondosan figyelve arra, hogy ne legyen eltérés?

Bogdan.Miklos:
A probléma hasonlít pl. a magyar jogrendszerhez. Ugyanarra az esetre, ugyanaz a bíró más és más ítéletet tud hozni, attól függően: na és innen nem tudom folytatni, merthogy ki ismeri egy bíró lelkét? :) Ugyanígy az írók is. Ynev a fantázia világa, s én nem szeretném korlátok közé szorítani, tehát nem lesz központilag elrendelt ynevkép, ki milyennek képzeli, úgy éljen benne. Amennyiben mondjuk központi szerepjáték versenyek lennének, természetesen egységes szabályozás vonatkozna arra az alkalomra!

BePe:
Kiadtok-e más, egyeb szerepjátékokat is? vagy csak a MAGUS-t fogjatok tovabbra is kiadni?

Bogdan.Miklos:
Csak M*-t.

Andreios:
A rendszer milyen irányba indul el? A régi rendszer feljavítva, az UT (feljavítva!!!!), D20, egyéb?

Bogdan.Miklos:
Jó kérdés. Nem tudom. (Forduljon P. Smith-hez, ha nem találja: Tiberiushoz) :)

Indira:
Jómagam azt szeretném leginkább megtudni, hogy hogyan lehet majdan kapcsolatba kerülni akár veled, akár Celsiorral, ha valaki ifjú írótitánnak képzeli magát?

Bogdan.Miklos:
Celsior e-mail címe ezen a fórumon megtalálható. Kérlek keresd őt!
(celsior@rpg.hu ill. celsior@freemail.hu)
A regényekkel Celsiorhoz, a szerepjáték kiegészítőkkel Tiberiushoz kell fordulni.

Ashcroft:
Lesz-e valamilyen felmeres, hogy mi az amit a kozonseg a leginkabb szeretne?

Bogdan.Miklos:
Igen, lesz. Az első próbálkozás RPG.HU Találkozón már megtörtént, az eredmények hamarosan megjelennek ezen a fórumon.

syck:
Csanad, utolso cselekedetkent, megfenyegette par magus tartalmat kinalo oldal uzemeltetojet, valamint magahoz edesgetett par naiv fiatalt mediakatonanak teljesse teve a megosztottsagot.
Hozol-e megbekelest a kicsinyke underground tarsadalmunknak? :) Vagy ne varjak toled csodakat? :)

Bogdan.Miklos:
Kérdés túlhaladva. Csanád out of this world, innentől kezdve a fenyegetés is vele együtt eltávozott. Azok a fiatal, naív médiakatonák, akik vele voltak, bármikor visszatérhetnek a most már remélhetőleg örök időkig egységes Ynevre. Csodákra előjegyzést különben felveszünk, jelentkezni BePénél!

Kharon:
A tavaly (2002) osszel elindult d20 projekt él-e, hal-e? (mert sajna az ezzel foglalkozó fórumot Herbie lezártnak tekintette.) Amennyiben él, akkor milyen stádiumban van?

Bogdan.Miklos:
Herbie itt áll mögöttem, torkán a kés, ennek ellenére nem nyilatkozik, spanyolcsizma megrendelve, ha hatott megírom :)

BePe:
Nos ugy tunik idonk vegere jartunk, meg egyszer nagyon koszonjuk Miklosnak a kozremukodest es a valaszokat, igerete szerint amennyiben ideje engedi majd, azert meg valaszol az ezutani kerdesekre is a Forumon.

Bogdan.Miklos:
Köszi a lehetőséget és a kíméletes kérdéseket! Megyek áldozni a bor istenének. (aki profi és a szárazat szereti csatlakozhat) ;)


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.rpg.hu/forum/viewthread.php?tid=2478]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához