LFG.HU

Herbie
ismertetőCimkek

forrás: Nézőtér

Sen to Chihiro no Kamikakushi (Spirited Away); 2001

Íme egy rajzfilm, ami készítője szerint tízéves kislányoknak készült, mégis minden korosztály a magáénak érezheti és megtalálhatja benne a csak neki szóló üzenetet. Mijazaki Hajao mestert, aki hazájában élő legenda, a nyugati világban kultikus figura, kollégái és ismerősei durcás, morcos gyermekei inspirálták, hogy olyan elvarázsolt történetet alkosson, ami többre vállalkozik, mint a legtöbb komoly, élőszereplős film. Például inspirál.Napjaink Japánjában egy jómódú család egyke gyermekével vidékre költözik. Az új lakáshoz vezető úton eltévednek és egy kihalt városban kötnek ki, talán a gazdasági válság előtti idők egyik vidámparkjának maradványa, ahol fantasztikus utazás veszi kezdetét. Csihiró egy elkényeztetett, életunt, tipikus modern gyerek, nincs kedve semmihez és semmi sem tetszik neki igazán. Nem tetszik neki az a terített asztal sem, amelyről szülei belakmároznak és mialatt Csihiró felfedezi a kísértetvárost, malaccá változnak. Csihiró is egy különös szellemvilágba kerül, ahol a szavaknak ereje, a neveknek hatalma van, ahol egy nagyfejű, kapzsi boszorkány (Ju-Baaba) fürdőházat működtet megfáradt isteneknek. Csihirónak alkalmazkodnia kell ehhez a varázslatos, új világhoz és meg kell ismernie a járást, ha meg akarja találni a módját, hogy szüleit újra emberré változtassa és visszatérhessen a saját világába.

Fantasztikus mennyiségű képzelőerő szorult ebbe a nem mindennapi rajzfilmbe – a japán mitológia amúgy is színes világa harmonikusan elegyedik a klasszikus mesék történeteivel, és jól megférnek egymás mellett. Túl egyszerű lenne azt mondani, hogy az Alíz csodaországban modern, japán változatát láthatjuk a vásznon. A fantáziadús történeti elemek és szereplők rendületlenül vonulnak föl előttünk, ennyi eredeti ötlet és fordulat láttán szinte megszédül az ember.

Két gondolat köré épül föl ez a nem mindennapi rajzfilm: aggodalom az ingerdús környezet ellenére egyre ingerszegényebbé váló, a modern világ zűrzavara és bizonytalansága elől önmagukba forduló, zárkózott gyerekekért; valamint elmélkedés a hagyományok erejéről, melyeket hajlamosak vagyunk elfelejteni és egyre kevésbé adunk tovább. Még mindig igaz, például, hogy a szavaknak erejük van, csupán egyre több üres és erőtlen szó hangzik el a világban – a szellemvilágban azonban még egy boszorkány sem tud ellenállni egy kislány szavainak.

Mijazaki Hajao szan (Tokió, 1941.) japán leghíresebb embere. Rajzait akár képregényben (manga), akár rajzfilmben (anime) milliók ismerik és szeretik. A nyugati világ úgy nevezi: a japán Walt Disney. Nem a stúdió. Az ember. A fantaszta. Legújabb rajzfilmje, a Csihiró szellemországban minden létező rekordot megdöntött japánban, elnyerte a Berlini Filmfesztivál fődíját és sorra aratja a díjakat Amerikában és Európában is. Bár minden rajzfilmje után bejelenti, hogy visszavonul, mert megterhelő számára a rjajzfilmkészítés az évekig tartó folyamata, szerencsére (mostanáig) mindig meggondolta magát.
Képzelőereje világokat mozgat meg és a lelkek mélyére hatol. Ez ellen még a kulturális különbségek sem védenek meg. Megtiszteltetés, hogy továbbra is elképzeli és lerajzolja történeteit.

Cserébe elveszi a nevét és újat ad neki.

A Csihiró szellemországban két klasszikus japán népmese, a Fecskék háza (Szuzume no Ojado) és az Egerek palotája (Nezumi no Goten) kulturális örökösének tartja magát; mindkét hely, akárcsak Ju-Baaba fürdőháza – a Juja – a rajzfilmben, bűvös pihenőhely az ember spirituális utazása során. Egy határok nélküli világban a hagyomány és saját múltunk ismerete kínál fogódzót – érvel Mijazaki -, aki pedig nincs tisztában ezekkel, kifakul belőle, mint egy kísértet, vagy disznóvá változik és moslékon él, míg le nem vágják.

Japán gazdag jelképvilágának segítségével Mijazaki mesterien ötvözte a hagyományos japán kultúrát és mitológiát egy modern történettel – az eredmény egy színes mozaik, rendkívüli meggyőzőerővel és friss szemlélettel. A gyerekeknek (és a mindenkiben lakó gyermeknek is), hogy tudják, mit is akarnak igazán.


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.rpg.hu/nezoter]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához