LFG.HU

Narmi
ismertetőCimkek

Tavaly volt lehetőségünk az 1984-es Terminator felújított változatához mozivásznon, idén pedig a Pannonia Entertainment és a Corvin mozi közös játékának köszönhetően lehetőségünk volt három páros belépőt kisorsolni a szerencsés játékosok között, illetve jómagam is jelen lehettem a Terminator 2 felújított, 3D-s premierjén. A filmet szeptember 14-től országszerte több mint húsz filmszínház tűzi műsorra.

   008CAP4K600

A hivatalos kezdésre meg is telt a terem, és láthatóan igen széles korosztály volt kíváncsi a vetítésre. Egy gyors felvezető után megtekintettünk egy körülbelül 20-25 perces interjút James Cameronnal, amely a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon készült vele internetkapcsolaton keresztül. Az összeköttetés kisebb malőrjeivel együtt is egy jó hangulatú interjú volt, amelyben a rendező beszélt a 3D-s munkálatok folyamatáról, és elmondta, hogy személyesen hagyott jóvá minden felújított jelenetet. Ezen kívül szűkszavúan ugyan, de beszélt a jövőbeni Terminator filmes terveiről és sok egyéb részletről a filmeket érintően, melyekről nem is mondanék túl sokat, mert alábbi megnézhetitek magatok is:

21105639_10154643476110706_7398919249356903664_n600

Azt gondolom, hogy a Terminator 2 is csak egy csecsemőnek lehet új, ezért feleslegesnek tartanám a cselekményt részletezni, de éppen ezen cikk írása közben belefutottam egy 19 éves olvasóba, aki még nem látta, ezért dupla okom van, hogy (bármely viccesen is hangzik) spoilermentes beszámolót írjak a vetítésről.

Az eredeti mozis verzió (131 perc) került konvertálásra. Nyilván már én is elég sokszor láttam ezt is és a különböző bővített verziókat egyaránt. Kicsit tartottam attól, hogy egy 26 éves film már nem veheti fel a versenyt a mai elvárásokkal, erre még maga Cameron is tett itt-ott megjegyzést az interjúban.
Az első epizódhoz képest egy már sokkal magasabb költségvetésű és jóval kevésbé sötét hangulatú filmet láttunk, bár innen sem hiányzik a vér, a halál, a pusztítás vagy a cigaretta. Igazi 18-as karikás mozi.
Most is meglepő volt, hogy ennek a 26 éves filmnek mennyire jó a tempója: az első fele nagyon jó ütemben építkezik, a második fél pedig végig pergős, és az esetleges akciómentes jelenetek is nagyon feszesek. Okos film, hiszen kisebb dolgok is okkal történnek, mert később, vagy akár visszamenőlegesen is új értelmet adnak/kapnak. Ehhez jönnek azok az egyértelműbb, illetve finomabb utalások, amelyekkel az első részhez fűznek szorosabb kapcsolatot. Mindeközben nagyon jó humort rejt a film, amely működését a telt ház időnkénti felnevetése jelezte.
A CGI trükkök ma is hitelesek, a kaszkadőrjelenetek feszültségteljesek, a felújított színek kifejezetten szépen mutatnak, a 3D pedig nagyszerűen sikerült. Őszintén bevallom, én nem vagyok rajongója ennek a technikának. Sokszor láttam alibi megoldásokat, de ahogy Cameron elmondta az interjúban, ebben a filmben rendkívül sok a jól kihasznált tér, s én is azt gondolom, hogy alapvetően jó alapanyag volt a képi világ, így az elkészült munka is jól sikerült.

026CAP4K600

Mindig gyanús, ha egy beszámoló végtelenül pozitív, ezért ezen a ponton említeném meg, hogy néhány alkalommal akadt kisebb probléma a hanggal. Körülbelül olyan tompa pulzálással szólaltak meg a szereplők, mintha időnként egy kútból szólnának felénk. Nem tudom, hogy a technika ördöge zavart meg minket a helyszínen, vagy ebben a pár jelenetben mindenhol észrevehető lesz a probléma, mindenesetre, ha nem is törte meg a varázst, azért sajnálatos hiba. Ezzel együtt is a sokat kritizált magyar szinkron egyik csúcsteljesítményét kapjuk.

Az akciók feszesek és kreatívak, a dráma, illetve a szereplők lélektana hiteles, az atomrobbanás pedig hátborzongató. Határozottan izgultunk a sokszor látott film alatt, és többen is egy határozott megerősítéssel álltunk fel a székekből, hogy mennyire jó alkotást is láttunk.

024CAP4K600

Összegségében egyértelmű, hogy tehetséges emberek akartak készíteni egy kidolgozott filmet.
Megérdemelten zúgott fel a taps.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához