LFG.HU

Demirah
ismertetőCimkek

A napokban megjelent – sajnos némiképp titokban – Le Renard Eleven Cthulhu című regénye. Akiknek nem mond semmit a mű címe, azoknak talán a könyv utolsó mondatát tudnám mottó gyanánt említeni: “Korábban kelj fel, ha szép álmokat akarsz!”. Le Renard nevét egyébiránt korábbról már ismerhetjük, hiszen a megboldogult B. kiadó Ars Magica novellás köteteiben számos írása látott napvilágot.

A történet főhőse, Lord Foxgate, 1896-ban született, és már egészen kicsi korában kapcsolatba került okkult, megmagyarázhatatlan, természetfeletti történetekkel. Nyolc éves volt, mikor nagybátyja hazatért az Újvilágból, ahol iszonyú dolgok estek meg vele. A nagybácsi másnapra meghalt, csak egy levél maradt utána, melyet az ifjú Lord, szülei titkolózása ellenére megkaparintott, majd naplójába is bemásolta.
Ez volt a kezdet. A következő naplórészletet már tizennyolc évesen, a háború kitörése előtt jegyzi le Lord Foxgate, aki egy másik, anyai nagybácsival az oldalán hajózik Hong-Kong felé. Útjuk során találkoznak Winchester őrnaggyal, aki rövid amerikai tartózkodásuk során meghívja az ifjút, látogassák meg nagynénjét, a híres és megboldogult feltaláló és fegyverműves, Mr. Winchester özvegyét. A páros néhány éjszakát tölt csupán a hóbortos, különc asszony palotájában, ám ezek az éjszakák örök emlékként élnek tovább rémálmaikban.

Tovább olvasva Lord Foxgate naplóját, egymást követik a borzongató események, élménybeszámolók, melyek hol az íróval, hol ismerőseivel estek meg. A romantikus, kocsmázós-kurvázós párizsi időszak Salvador Dalival és különc művésztársaival éppúgy tragédiába torkoll, mint a rövid de velős ismeretség Giovanni Caprona-val és “összetartó” olasz-amerikai rokonaival a szesztilalom idején. Folytathatnánk a felsorolást a Jamaica melletti tengeren történt “szerencsétlenséggel”, egy bizonyos hong-kongi prostituált szörnyű végzetével, avagy a valaha békés belgiumi kisváros, Per-Am-See történetével, ahol a munkások balvégzetükre új raktár alapjait rakták le valahol, ahol pedig nem lett volna szabad ásniuk.
A borzalmak, a megmagyarázhatatlan események során Lord Foxgate-ben, ki időközben felvette a Le Renard (A róka) nevet megérlelődik a gondolat, hogy az ember talán nem is a teremtés csúcsán helyezkedik el, s hogy Isten nem biztos, hogy mindenható, hanem csak egy parány a sok hatalmasság között.

Az Eleven Cthulhu ragyogó mű, mely hűen tükrözi mind a műfaj, mind írója sajátosságait. A korhű környezet, a karakterek sokszínűsége, a történetek mögött rejlő feszültség, a mindig csak egy karnyújtásnyira lévő de soha el nem érhető válasz a megmagyarázhatatlanra mind megtalálható a regényben. Cthulhu hívőknek a mű egyenesen kötelező, de mindenki bátran megveheti, aki nem fél attól, hogy az elkövetkező pár éjszakán nyugtalan álmok gyötrik majd…

Demirah
Dominium Szerepjáték


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához