LFG.HU

taverna
Kóbor Trekkerek
vegyesCimkek

Gene Roddenberrynek köszönhetően idén 30 éve, hogy útjára indult a sorozat. Sok helyen és módon emlékeznek meg erről a rajongók, mi is megtesszük.

A Star Trek az eredeti sorozattal indult 1966-ban. (Igaz, az első film 1964-ben készült, de az nem felelt meg a stúdiónak.) A hetvenes évek elején ezt követte The Animated Series című rajzfilmsorozat az eredeti színészek hangjaival, ami Emmy-díjat is kapott. Az évtized végére terveztek egy új sorozatot, de a 1977-ben megjelenő első Star Wars film sikerén felbuzdulva, inkább elkészítették az első Star Trek mozifilmet. Ezt újabb mozifilmek követték, melyek közül a negyedik olyan sikeres lett (önálló és Star Trek filmként egyaránt), hogy ekkor (30 évvel ezelőtt) már bele mertek vágni egy új sorozatba. Ez lett az Emmy- és Nebula-díjas Star Trek: The Next Generation (röviden TNG), magyarul: Az új nemzedék. Sok újat hozott, melynek egy része megosztotta a rajongókat, mondván hogy nem az igazi, vagyis nem olyan, mint az eredeti sorozat.

USS Enterprise NCC 1701-D

A történet a Csillagflotta zászlóshajóján, az új USS Enterprise (NCC 1701-D)-n játszódik. A sorozatban megjelent a Borg (minden idők legjobb Star Trek gonosza), a klingonok kinézete megváltozott (olyan homlokredőket kaptak, mint amilyeneket a mozifilmekben láthattunk), új egyenruha került a legénységre (a színjelölések is felcserélődtek) és új világokban új fajok jelnetek meg, hiszen továbbra is a felfedezés a cél.
A TNG-ben már voltak több epizódon keresztül átívelő szálak. A sorozat eleinte kereste a megfelelő irányt. Gene Roddenberry ragaszkodott hozzá, hogy a főszereplők között nem lehet konfliktus, azonban romló egészségi állapota miatt fokozatosan átadta a gyeplőt, így az utódai nagyobb szabadságot kaptak. Érezhetően a harmadik évad közepére találták meg a sorozat végleges arculatát. Rendkívül igényes képi világa ma már természetesen avíttasnak tűnik, (bár ez mit sem von le a sorozat élvezhetőségéből), de már kapott egy felújított kiadást.

A szereplők, karakterek

- Jean-Luc Picard kapitány, kinek legfőbb eszköze a diplomácia, de ha nincs más megoldás, odacsap ő is. Megformálója Sir Patrick Stewart angol Shakespeare színész, a sorozatban gyakran idéz is a költő-drámaíró műveiből. A forgatás első heteiben ki sem pakolt a bőröndjeiből, mivel nem hitt a sorozat sikerében.
- Az elsőtiszt William T. Riker (Jonathan Frakes). Lényegében neki jutott az a nőcsábász-pózmester szerep, ami az eredeti sorozatban Kirknek.
- Data parancsnokhelyettes (Brent Spiner). Az első és egyetlen android, aki a Csillagflottában szolgál, magasabb rendűnek tarja magát, mégis a sorozatban végig emberré szeretne válni. Lényegében azt a logikusan gondolkozó és következtető karaktert tölti be, amit Spock.
- Worf (Michael Dorn) az egyetlen klingon a Csillagflottában. Második évadtól biztonsági főnök. A khitomeri mészárlás túlélője, akit egy orosz házaspár nevelt fel. Megbékél klingon származásával és ápolja hagyományait, de közben lojális a Csillagflottához és a parancsnokaihoz. A későbbiekben (a transzporterfőnök, Miles O’Brien után) ő is átkerül a Deep Space Nine űrállomásra.
- Deanna Troi (Marina Sirtis), félig betazoid tanácsadó, aki empatikus képességével segíti a legénységet. A későbbiekben átkerül a Voyager sorozatba néhány epizód erejéig Reginald Barclay-vel, aki a TNG sorozatban később fontos szereplő lesz.
- Geordi La Forge a második évadtól főgépész, aki látássérült, de egy speciális eszközzel, a vizorral más fénytartományban is képes látni. Data és Wesley barátja. A karaktert alakító színész, LeVar Burton, annak idején a Gyökerek c. filmsorozat főszereplője volt.
- Beverly Crusher doktornő (Gates McFadden), aki fiával, a gyerekzseni Wesley-vel szolgál a csillaghajón, és bizalmas baráti kapcsolatban áll Picard kapitánnyal. A második évadban Pulaski doktornő helyettesítette

Star Trek TNG

Megemlítendő még Whoopi Goldberg, aki a második évadban csatlakozik a csillaghajó bárjában csaposként szolgáló titokzatos el-auriai Guinan karaktereként, miután az első évadból kiírták Tasha Yar hadnagyot. Whoopi Goldberg annak idején csodálattal nézte az eredeti sorozatban Uhura hadnagyot. Egy afroamerikai nő, aki nem cseléd egy filmben, hanem egyenrangú a fehér férfiakkal. Ez inspirálta, hogy színész legyen. Ő maga jelentkezett, hogy szerepelhessen a sorozatban.

Az eredeti sorozat főszereplői közül többen is megjelentek a TNG-ben: Dr. McCoy, Spock, Scotty, Sarek, és a Generations filmben Kirk is.

Érdekességek

 - Az első két évadban az egyenruha-kezeslábas annyira kényelmetlen volt, hogy a forgatási napok végén fájt a színészek háta. Ezért a harmadik évadban le is cserélték.
- A TNG sorozat részeinek alapötleteit a többi sorozatban újra felhasználták.
Az utolsó két évaddal párhuzamosan ment egy újabb trek sorozat, a Deep Space Nine, majd a TNG befejezésével, a Voyager sorozat. Ezek a sorozatok a TNG által megkezdett irányvonalat követték, csak éppen sajátos alaphelyzetből. A DS9 egy állomáson játszódik és kissé borongósabb, misztikusabb és valamivel szappanoperásabb. A Voyager csillaghajó pedig magára hagyottan próbál visszatérni a delta-kvadránsból, hetvenezer fényév távolságból.
- A hét évados sorozat párhuzamosan futott azon mozifilmekkel, melyekben még a TOS sorozat szereplői játszottak.
- Miután véget ért a sorozat, mozifilmek is készültek a TNG csapatával: Nemzedékek (1994), amelyben a régi gárda tagjai közül páran feltűnnek, Kirk kapitány pedig komolyabb szerepet is kap. A Kapcsolatfelvétel (1996) egy akciódúsabb rész, ahol a borgok okozzák a konfliktust és időutazás is bonyolítja az eseményeket. Az Űrlázadás (1998) középpontjában az elsődleges irányelv és a korrupció áll. A Nemezis (2002) szintén egy akciódúsabb epizód és a TNG szereplőinek jutalomjátéka.
Most, a három sikeres új mozifilm után mertek belevágni egy új Star Trek sorozatba, ami pont a 30 éves bemutató időpontjával esik egybe. Ez az új sorozat a Discovery (STD). A bemutató 2017. szeptember 24-én volt.
Eddig a sorozatok igyekeztek megtartani a Star Trek alapértékeit: tolerancia, csapatmunka és azon belül az egyén fontossága, valamint a be nem avatkozás vagy a kölcsönös segítségnyújtás elve.

Zárásként egyik ismerősömet idézem, ami legtömörebben összefoglalja a lényeget:
A Star Trek emberségre tanít.

Hosszú és eredményes életet! \\//,

Két hasznos Facebook-link a Star Trek iránt érdeklődőknek:
Kóbor Trekkerek
Trekkerek fóruma


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához