LFG.HU

Thirlen
RPGCimkek

Az alábbiakban szeretnék egyfajta alapfelszerelést összeírni kezdő Shadowrun karakterek számára. Nem feltétlenül valami kötelező “Standard Kalandozó Felszerelés” jelleggel, inkább egyfajta gondolatébresztőnek szánom a karakteralkotás részeként, hogy például ne az első tűzharcban derüljön ki, ha valaki elfelejtett lőszert venni.
Az összegeket alapvetően a harmadik kiadás szerint számoltam, de a cikk végén a többi kiadáshoz is megadtam, illetve kiadástól függően is mellékeltem pár megjegyzést a nagyobb testre szabhatóság érdekében.
A mindenféle kisebb költségekhez (pl. mennyi egy éjszaka motelszobában, társasággal vagy anélkül) a Sprawl Survival Guide tartalmaz egy jó táblázatot, a katanán és a rakétavetőn túli mindennapi tárgyakhoz pedig a Run Faster utolsó oldalai.

Az alapvető felszereléseken kívül röviden foglalkoztam azzal az előbb-utóbb jó eséllyel minden karakter életében előforduló momentummal, amikor addigi lakásában éppen a Lone Star razziázik, az arcképét udvarias, csoportban járó ázsiai úriemberek mutogatják a holléte felől érdeklődve, a mobilja pedig komolyan akadozni kezd, mert egyszerre túl sok dekás próbálja a Mátrixon keresztül bemérni. Szóval az előre megszervezett rejtekhelyekkel.

srun_alapfelszereles_image4

Alapfelszerelés (3e)

 • Securetech páncéldzseki (850¥)
  Olcsóbb, mint a sima verzió és valamivel jobban elrejthető. No nem mintha nem tudná mindenki, hogy feltehetően páncélt viselsz.
 • Colt Manhunter (425¥)
  Megbízható darab beépített lézer célzófénnyel és meggyőző tűzerővel. Ha van Fegyverkapcsolatod, pár száz nujenért szintet léphetsz egy Ares Predator II-re vagy III-ra (vagy amire akarsz, de az a legolcsóbb).
 • 50 hagyományos lőszer (100¥)
  Hangtompítóval is használható és még mindig könnyebb kimagyarázni/pótolni, mint valami katonai lőszert. Később érdemes beruházni valami nem halálos fajtára is.
 • 2 tartalék tár (10¥)
  Mert a harc közepén elkezdeni töltögetni a fegyverhez kapott egy szál tárat hátrányosan befolyásolja a túlélésed… még ha természetesen van is rá szabály.
 • Rejtett tok (100¥)
  Egészségesebb, ha nem látszik nálad fegyver. Pusztulaton belül pont ellenkezőleg. Haladók már ismerkedhetnek a “Rejtett gyorstok” fogalmával.
 • Mobiltelefon (50¥)
  Hogyan fognak különben elérni a társaid vagy a potenciális munkaadók? Azért ne felejtsd el, hogy ez alapján akár meg is találhat fizikailag egy jó dekás. Úgyhogy ha igazán nagy bajba kerültél, állítsd némára és rejtsd el valami távolsági busz ülése alá. Talán nyersz ezzel némi időt.
 • Szigetelőszalag (5¥)
  Hogy legyen mivel összeházasítani a lángszórót a rohampuskával. Millió módon alkalmazható. Használd a fantáziádat.
 • Zseblámpa (10¥)
  Ha metahumán, szemprotézises ex-vak, stb. vagy, akkor is szükséged lehet rá. Jó dolog az éjszakai látás, de párszor már bebizonyosodott, hogy teljes sötétben szart se látsz vele, hőlátással pedig aligha fogod elolvasni, hogy a keresett, súlyos ezreket érő chipet tartod-e a kezedben vagy jó csatornában jársz-e.
 • Kés (30¥)*
  Valahogy el kell tudd vágni azt a kötelet/szigetelőszalagot/piros drótot vagy ki kell tudnod szúrni egy gumiabroncsot, stb. Ha nem ezzel akarsz vérengzést rendezni, talán jobb rögtön valami multifunkciós cuccra (pl. svájci zsebkés vagy multitool) beruházni.
 • Öngyújtó (10¥)*
  A hétköznapi használaton túl szélsőséges esetben szükséged lehet némi kreatív piromániára. Ugyanis a tűz ha nem is a legelegánsabb, de mindenképp az egyik leghatékonyabb mód a hátrahagyott vérmintád eltüntetésére, hogy pár órával meló után ne szenvedj spontán öngyulladást.
 • Trauma tapasz (500¥)*
  Ezzel potenciálisan megmentheted egy társad életét. Egyrészt utána feltehetően hálás lesz, másrészt nem kell egy új taggal vesződni. Ha nem kedveled, max. nem használod. De ha nincs mindenkinél, gondosan oszd meg a csapatod tagjaival, hogy hol őrzöd a tiédet, mert a földön csendesen pihengetve egy növekvő vértócsában bármennyire szeretnéd is, már nem lesz rá alkalmad.
 • Szegény életvitel (1000¥)
  Nem túl fényűző, de legalább normális ágyban alszol, nem vagy büdös (vagy legalábbis nem emiatt) és rendszeresen meleg étel jut a gyomrodba.

* Ezek helyett vehetsz egy Túlélőkést (450¥) is. Pár hasznos apróságon túl tartalmazza a fentieket. Furcsa módon az egész cuccos olcsóbb, mint önmagában egy tapasz, de nem mindenki akar egy ekkora késsel rohangászni.

Összesen: 3090¥ (a Túlélőkéses verzió pontosan 3000¥)

 

Ha pedig további ötletekre vágysz, a “Hogyan ne tegyünk tönkre több nap szervezést egyetlen lövéssel” iskola képviseletében ott a hangtompító (500¥, csak NE robbanó lőszerrel használd!). Kommunikációhoz a mobilhoz képest sokszor jobb választás a mikro-adóvevő (1000+ ¥, célszerű előbb-utóbb mindenkinek venni a csapatban, hogy ne csak magadban beszélj). Ha pedig van a csapatban troll, mindenképpen ruházzatok be egy Ébrenlét tapaszra (25+ ¥), mert egy eszméletlen trollal a hóna alatt menekülni legfeljebb egy eszméletén lévő troll képes.
Ezen túl ha nem akarod megkönnyíteni a derék Lone Star helyszínelők munkáját, érdemes munka előtt valami kesztyűt venned (ha épp nincs otthon, egy pár eldobható sebészkesztyű 1¥) és valamivel eltakarnod szép orcádat a kamerák elől (pl. símaszk 5¥).
A mindennapi élethez esetleg nem árt a szmog ellen (különösen Puyallupban) legalább valami minimális szintű szűrés (pl. Légzőkészülék, 500¥), a savas eső ellen pedig a ruhádba (különösen a fejedre) némi vegyvédelem, hogy ne folyjon a szemedbe az arcod (250¥/szint).

srun_alapfelszereles_image1

Menedék/Búvóhely

Beszéljünk a hüvelyg… a menekülésről. Ha váratlanul meg kell húznod magad, mert forró lett a lábad alatt a talaj (valljuk be, ez gyakrabban előfordul, mint szeretnénk), nem árt, ha nem nulláról kell kezdened az eltűnéses mutatványod. Bérelj korábban hosszú távra egy “lakosztályt” valami koporsószállóban vagy hasonló helyen (jellemzően 100¥/hó, de MINDIG hitelesített kártyával fizesd, ne átutalással!). Hagyj ott egy öltözet átlagos ruhát (50¥, a saját, potenciálisan lyukas és összevérzett helyett) és egy Medkitet (200¥) – ez tipikusan az a szituáció szokott lenni, amikor nagy szükséged lehet rá…

Ha kicsit jobban fel akarsz készülni, vegyél egy könnyen felkapható táskát (20¥), dobáld bele a korábban felsoroltakat, esetleg némi pénzt hitelesített kreditrúdon, és hagyd ott. Jól fog jönni az újrakezdéshez, amikor az ürített salakanyag találkozik a forgó légcserélővel.

Esetleg egy megbízható bérvarázslóval vagy bérelt szellemmel rakass a helyre egy védőburkot (ha te magad nem tudsz ilyet). Ezt időről időre meg kell újítani, ami megdobhatja az árát és biztonsági kockázatként máris eggyel több ember (ork stb.) tudja hol van, de legalább a hülye kis figyelőszellemek és rituális halálvarázslatok nehezebben találnak rád.

Amúgy a koporszószálló olcsó, de aludni lehet benne, a szója és krill meg vacak, de tápláló. Ne becsüld le! Ezzel együtt valószínűleg azért vadászol, hogy ne így kelljen élned, szóval ha valaha is ilyen szituációban találod magad, alighanem ez lesz az első, amin javítani akarsz.

Persze a fenti összeállítással hülyére fogod unni a fejed, de legalább pár nappal tovább maradsz életben, és amikor elvonultak a viharfelhők, nem csak a esetlegesen megmentett cuccaiddal kell újrakezdened.
Csak gondold meg jól, hogy kit hívsz föl a tartalék mobilodról!

Ha csak a vészhelyzeti cuccaid tárolására akarod használni, nem ott aludni, bérelj egy kisebb őrzött tárolót valahol Redmond vagy Puyallup ipari területein kb. 70¥-ért havonta. (Sprawl Survival Guide alapján: Area E, Comforts 0, Entertainment 0, Furnishings 0, Security Middle, Space Squatter). De még sokféle hely jó lehet, pl. csomagmegőrző a buszpályaudvaron, vagy ásd el valahol alaposan becsomagolva.

Ha valami kietlenebb területen akarsz eltűnni, ahhoz nem árt már értened is. Mindenesetre ekkor ne hagyd ki a túlélőkést, rakjál be elég vizet, egy túlélőcsomagot (100¥) és egy jó hálózsákot (175¥).

Továbbá ha valaki szeretné, hogy kedvenc éjszakázós kukáját idomított bargesztek és automata géppuskák védjék, az életvitelek személyre szabásához kiváló szabályokat talál a Sprawl Survival Guide 127. oldalán.

srun_alapfelszereles_image2

Alapfelszerelés más kiadásokban

1e: Mivel gyanúm szerint ezt a kiadást felénk már senki sem játssza, kitárgyalásától itt eltekintek. Érdekesség azért, hogy a kezdő életvitelért itt még nem kell fizetni, hanem a kezdőpénzre dobott összegtől függő szinten jár ingyen.

2e: A magyarul elsőként megjelent kiadás kb. csak annyiban tér el a fentiektől, hogy a mobiltelefon a tízszeresébe kerül. Úgyhogy lásd fentebb +450¥.

3e: Olvass figyelmesebben. Lásd a cikk elejét.

4e:

 • Páncéldzseki (900¥)
 • Colt Manhunter (300¥)
 • 50 hagyományos lőszer (100¥)
 • 2 tartalék tár (10¥)
 • Rejtett tok (75¥)
 • Meta Link kommlink (100¥)
 • Vector Xim operációs rendszer (200¥)
 • Hitelesített kreditrúd (25¥)
 • Szigetelőszalag (5¥)
 • Zseblámpa (25¥)
 • Kés (20¥)
 • Öngyújtó (10¥)
 • Trauma tapasz (500¥)
 • Szegény életvitel (2000¥)

Összesen: 4270¥

 

Mivel ez a kiadás már erősen épít az AR-re (Augmented Reality), ha nem csak telefonálni akarsz a kommlinkeddel, akkor célszerű valami egyéb kiegészítőt venni, hogy hozzáférj az AR opciókhoz. Pl. AR kesztyűk (250¥), szubvokális mikrofon (50¥), képkijelzős szemüveg (50¥) és wireless füldugó (10¥). De a legolcsóbb, ha egy Tródahálót (50¥) veszel, az a DNI-je (Direkt Neurális Interfész) révén pótolja a legtöbbet. Bátrabbak/hozzáértőbbek kalózkodhatják is az operációs rendszert, akkor tizedannyiba kerül, de havonta frissíteni kell.

Mivel eddigre a nyomkövetők és lehallgatók akár mikroszkópikus méretűek is lehetnek, érdemes itt már komolyan megfontolni legalább csapatonként egy darab jobb poloskakeresőt (Radio Signal Scanner Sensor, 6-os szinten 150¥) és egy “Cimke törlő” (Tag Eraser 150¥) nevű eszközt, amellyel akció után gondosan végigmenve minden felszerelésünkön és talált tárgyon az efféle meglepetések sikeresen kisüthetőek. A rejtekhelyre mindenképpen elkél egy ilyen, ha nem szeretnéd, hogy a pizzás helyett a Vörös Szamurájok kopogtassanak. De akár a teljes WiFi leárnyékolást is érdemes megfontolni (ha a rejtekhelyed nem egy bánya mélyén van, speciális tapéta vagy festék kapható kb. szintenként 0.5¥-től négyzetméterenként [lásd Unwired p. 62.]). Ameddig nem mozdulsz ki, működhet.

Csaknem minden alapból drótnélküli felszerelési tárgyhoz érdemes a “Skinlink” nevű extrát megvenni (50¥), amely valamelyest véd a hackerektől.

Sok dolog ára más ebben a kiadásban. Még a Hitelesített kreditrúd is pénzbe kerül immár. Sajnos a Túlélőkéses árkedvezmény már nem működik, mostantól nincs benne Trauma tapasz. Cserébe jóval olcsóbb, ha valaki Rambónak akarja érezni magát.

A szokásos Életvitel személyre szabós (“Egy kiégett felhőkarcoló legfelső emeletén lakok két nagymellű szőkével”) szabályokat a Runner’s Companion 149. oldalán találjuk.

A rejtekhelyek/biztonságos házak terén ebben a kiadásban egy egész (ha nem is túl hosszú) kiegészítőt írtak, Safe Houses címmel. Kifejezetten hangulatos, akit érdekel alaposabban a téma, annak mindenképpen érdemes belenéznie.

Megfontolandó:

 • Cimke törlő (Tag eraser 150¥)
 • Radio Signal Scanner (R6, 150¥)
 • Rejtekhely koporsószállóban (500¥/hó)
 • Váltás ruha (50¥)
 • Medkit (100¥/szint)
 • Táska (20¥)
 • Hangtompító (200¥)
 • Mikro-adóvevő (200¥/szint)
 • Túlélőkés (50¥)
 • Túlélőcsomag (100¥)
 • Hálózsák (75¥)
 • Símaszk (5¥)
 • Légzőkészülék (25¥/szint)
 • Vegyvédelem (250¥/szint)

srun_alapfelszereles_image3

5e:

 • Páncéldzseki (1000¥)
 • Colt Manhunter (700¥)
 • 50 hagyományos lőszer (100¥)
 • 2 tartalék tár (10¥)
 • Rejtett tok (150¥)
 • Meta Link commlink (100¥)
 • Hitelesített kreditrúd (5¥)
 • Szigetelőszalag (5¥)
 • Zseblámpa (25¥)
 • Kés (10¥)
 • Öngyújtó (10¥)
 • Trauma tapasz (500¥)
 • Szegény életvitel (2000¥)

Összesen: 4615¥

 

Újabb árváltozások (csak tudnám, ennek mi értelme). Fura módon a Colt Manhunter nem az alapkönyvben, hanem a Hard Targets kiegészítőben eldugva kapott helyet. Egyébként van értelme legalább egy fegyvert NEM továbbfejleszteni fegyverkapcsoltra, mert ami nem csatlakozik a Mátrixra, azt nem is lehet feltörni…

A negyedik kiadásnál a commlinkről mondott dolgok itt még aktuálisabbak (AR kesztyűk (150¥), szubvokális mikrofon (50¥), képkijelzős szemüveg (100¥) és wireless füldugó (50¥) vagy Tródák (70¥)]. Legalább már oprendszert nem kell külön venni, viszont a Skinlink is megszűnt, szinte minden wireless. Azért érdemes észben tartani, hogy egy 1-es szintű Tűzfalat egy kezdő dekáspalánta is kb. egy véletlen tüsszentéssel feltör, ami esetén a szokásos káros hatások elkerülése végett (lehallgatott üzenetek, tönkretett eszközök, mindent eltakaró, végtelenített Nyan Cat) egy fejpántba vagy kalapba épített tródahálót könnyebb lekapni, mint kihalászni kontaktlencséket és füldugókat.

A mikro-adóvevők elég olcsók lettek ahhoz, hogy mindenképpen érdemes legyen őket megfontolni. Ráadásul nem lehet őket a Mátrixon keresztül feltörni. Akár többet is lehet venni, és a munka elején kiosztani azoknak a csapattagoknak, akik elfelejtettek venni…

A védőburkok felrakása cserébe valamelyest nehezebb lett, ugyanis csak rituális mágiaként lehet őket létrehozni.

Ha kijön a kezdőpénzből, el lehet gondolkodni hamis “papírokon” is egy hamis RASZ képében (2500¥/szint) a hozzá tartozó engedélyekkel (200/szint, Mágia, kiberverek, jogsi stb.), a rendszer ugyanis sokkal nagyobb hangsúlyt fektet rá (pl. egyes helyeken kötelezően sugározni kell stb.). Egy 1-es szintűvel ugyan legfeljebb buszjegyet lehet venni, de legalább van és ameddig senki nem ellenőrzi komolyabban, csak ez számít.

A szokásos kibővített Életviteles szabályokat a Run Faster 212. oldalán találjuk, de eltérően az előző két kiadástól, itt nem sikerültek túl jól, talán megéri inkább azok valamelyikét használni, ha valaki jobban el akar mélyedni a testreszabásban. Viszont ugyanitt bevezeti a “Bolt Hole” életvitelt. Kifizetsz 1000¥-t és van valahol egy eldugott rejtekhelyed kb. egy mobil wc-vel és egy matraccal. Cserébe ameddig nem használod, nem kell érte havonta fizetni.

Megfontolandó:

 • Cimke törlő (Tag eraser 250¥)
 • Bug Scanner (R6, 600¥)
 • Rejtekhely koporsószállóban (500¥/hó) vagy “Bolt Hole” (1000¥)
 • Váltás ruha (50¥)
 • Medkit (150¥/szint, a 3-as szintű még elfér zsebben)
 • Táska (20¥)
 • Hangtompító (500¥, ebben a kiadásban messze illegális!)
 • Mikro-adóvevő (100¥)
 • Túlélőkés (100¥)
 • Túlélőcsomag (200¥)
 • Hálózsák (75¥)
 • Símaszk (5¥)
 • Légzőkészülék (50¥/szint)
 • Vegyvédelem (250¥/szint)

A fent felvázoltakon kívül természetesen még rengeteg dolgot lehetne melléjük csapni a pillanatragasztótól a kézi hegesztő készülékig, de próbáltam a minimumra szorítkozni. Akit IRL mélyebben érdekel a (meg)meneküléssel kapcsolatos téma, érdemes olyan keresőkifejezések mentén elkezdeni nézelődni, mint Bug-out bag, Preppers, SHTF.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához