LFG.HU

Garaboncias
RPGCimkek

A késő harmadkori rhovanioni szettinget bemutató Útmutató Vadonföldhöz az első nagyobb lélegzetvételű segédanyag a számtalan kisebb után a Kard és Másodteremtéshez, azaz a Kard és Mágia szerepjáték nem hivatalos, rajongói Középfölde-kiegészítőjéhez.

Vadonföld bemutatását eredetileg a Meseszövés című mesélői kiegészítőbe szántam, de azután „egyre nőtt mesélés közben”, és egyértelművé vált, hogy külön kiegészítővé fogja kinőni magát. A végeredmény egy 40 oldalas pdf lett, amely immáron nem csupán mesélők, de játékosok számára is hasznos háttéranyagokat tartalmaz.

A célom elsősorban egy olyan összefoglaló ismeretterjesztő anyag írása volt, amely azoknak is megadja a szükséges háttér-információkat, akik nem mozognak otthonosan Tolkien műveiben. Ezért elsődleges forrásom a tolkieni irodalmi korpusz volt, de mivel szerepjátékos anyagnak készült, elkerülhetetlen volt, hogy ellentmondásos írások esetén én döntsem el a kanonikus változatot, illetve a hiányzó fehér foltokat is be kellett tömnöm valamennyire. Ez utóbbi esetben igyekeztem a lore-ba illeszkedő megoldásokat kitalálni, és kerülni pl. a M.E.R.P.-től megszokott túlzásokat fanfiction-téren.

Az Útmutató Vadonföldhöz egyik szembetűnő sajátossága, hogy játékmechanikát, statisztikákat egyáltalán nem tartalmaz. Egyrészt ezekről lesz majd szó máshol, másmilyen formában. Másrészt így nem csupán a Kard és Másodteremtéshez lehet hasznos, de bármilyen olyan Középföldén játszódó szerepjátékhoz, amely A hobbit és A Gyűrűk Ura története között játszódik ezeken a tájakon. Mivel nem használtam fel hozzá semmilyen már létező szerepjátékos kiegészítőt, ezért előfordulhat, hogy más rendszerek hozzátoldásai és az én hozzátoldásaim esetleg ellentmondanak egymásnak. De aki csak Tolkien műveit alapul véve szeretne játszani, annak ilyen problémái elvileg nem lesznek.

Játékosi felhasználása kapcsán mindenképpen szükséges megemlítenem, hogy azon információkat, amelyeket a karaktere nem tudhat, hagyja majd figyelmen kívül, és koncentráljon azokra, amelyeket viszont ismernie illene. Mesélői felhasználás kapcsán pedig arra hívnám fel a figyelmet, hogy egy-két dolgot szándékosan hagytam balladai félhomályban, hogy maradjon még itt is némi mozgástér kalandgyártás közben. Sok elem benne inkább hangulatkeltő és ihletadó, mint direkt adatgyűjtemény. A világhoz szükséges általánosabb ismereteket majd a Meseszövés tartalmazza.

De nézzük meg, hogyan is épül fel ez a 40 oldalas útmutató!

  • A BEVEZETÉS bemutatja nagyvonalakban a szettinget, ad egy általános helyzetképet, és elmagyarázza, mi is az a Vadonföld és kik lakják.
  • Ezután következik a TÖRTÉNLME DIÓHÉJBAN, amely négy oldalban összefoglalja a közismert vadonföldi eseményeket, végül egy, A Gyűrűk Ura Függelékeiből összeállított kronológia vázolja fel mindazt, amely Zsákos Bilbó kalandjától a Gyűrű Szövetségének a megalakulásáig történt e régió kapcsán.
  • Az ezt követő öt fejezet az egyes népek történetét ismerteti: vadonföldi erdőtündék, Durin népe, északlakó emberek, a keletlakók és a dorwinioniak, és a nősziromföldi félszerzetek hagyományait.
  • A VADONFÖLD EGYÉB LÉNYEI fejezet az orkok, trollok, vargok, sárkányok, beszélő hollók és hasonlók ismertetését tartalmazza, elsősorban a korábban bemutatott népek szemszögéből és ismeretei alapján.
  • Ezután következik a TÁJAK, TITKOK, TÖRTÉNETEK fejezet, amely végigveszi a kisebb területi egységeket, és az azokhoz kötődő történeteket, hiedelmeket, és az aktuális állapotokat.
  • Az EGYEDI EREKLYÉK kiemel néhány különleges tolkieni ritkaságot, amely Vadonföldhöz kötődik, és azokat mutatja be.
  • A VADONFÖLD VERSEI pedig A hobbitból és A Gyűrűk Urából emel ki pár olyan költeményt, amely közelebb hozhatja hozzánk a vadonföldi népek kultúráit.
  • A pdf-hez természetesen tartozik ELŐSZÓ és JOGI MELLÉKLET is, de ezeket nem szükséges külön ismertetni.

Nem egy tipikus világismertetőről van szó tehát, amelyet esetleg más rendszerektől megszokhattunk. Sokkal inkább egy rendhagyó segédanyagról, amely lehetővé teszi, hogy ne kelljen minden esetben Tolkien könyveit bújni, ha valaminek utána akarunk olvasni a meséhez és kalandokhoz.

A következő lépés majd a Meseszövés megjelenése lesz, addig is bőven ellát minket olvasnivalóval ez az útmutató. Akinek pedig nem lenne elég mindez, a már elkészült kalandmodulokban is talál itt-ott elcsepegtetett információmorzsákat.

Ha valaki ki szeretné próbálni játékosként a Kard és Másodteremtést, arra legközelebb a Kalandorok Társasága februári alkalmán találhat lehetőséget, de ez esetben érdemes messziről elkerülnie a Menekülés Gundabadból című modult, mert a tervek szerint az kerül majd lemesélésre!

utmutato_vadonfoldhoz

A Kard és Másodteremtés – Útmutató Vadonföldhöz letölthető a képre kattintva.

 

 

 

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához