LFG.HU

dekszter
ismertetőCimkek

Batman Gotham by Gaslight 00Az 1989-ben megjelent Gotham by Gaslight a DC első Elseworlds kiadványa volt. Ezekben a történetekben a hősöket egy másik, alternatív világba vagy időbe helyezték az alkotók, így alkotva meg a megszokott, mégis teljesen új hangulatot.
A rajongók roppant módon várták az ebből készült újabb DC animációs filmet, hiszen talán a leglegendásabb Batman történet, a The Killing Joke vászonra kerülése megosztotta a rajongókat, a legutóbbi Batman and Harley Quinn pedig egyenesen leverte a biztosítékot.

Képregényből vagy könyvből sosem volt egyszerű filmet készíteni, és ez érvényes a Gotham by Gaslightra is. Az animációs film 1800-as évek végén játszódó története roppant keveset hozott az eredeti anyagból, így az üresen maradt foltokat az íróknak kellett ügyesen kitölteni, és ezzel lényegében egy, az alapoktól kezdve új történet született. Megmaradt Gotham City, Batman/Wayne, egy ámokfutó gyilkos és a címszereplő közvetlen közelében lévő legfontosabb kiegészítő karakterek, Alfred és Gordon. Érzésem szerint ez a dolog nem vált a kárára, a nyomozás és a végkifejlet teljesen másképpen, hihetőbben és logikusabban történik és érkezik.
Hogy kitöltsék a 78 perces játékidőt, számos híres, megszokott karakter tűnik fel kisebb-nagyobb szerepet kapva a filmben. Ezek közül számomra talán a legkedvesebb a Dicky-Jason-Little Timmy trió, akik itt, mint árva utcagyerekek jelennek meg. Furcsa módon, az alapul szolgáló képregény egyetlen érdekes cameója viszont teljesen kimaradt.

Szinkron fronton ez a DC film is a megszokott magas színvonalat képviseli. Bruce Greenwood ugyan kevésbé mérges Batman mint az Under the Red Hoodban, de pazarul hozza a figurát.
A legnagyobb és legfájóbb problémám a film kapcsán a külseje, ami számos (mindegyik?) mai animációs filmet is sanyargat. Ugyanabban a stílusban készült, mint az összes többi DC film, így, ahogy azoknak, a Gotham by Gaslightnak sincs saját egyénisége. A környezet és a hátterek többnyire szépek – leszámítva pár hihetetlenül sivár nappali jelenetet –, az éjszakai égbolt barna a gyárkémények füstjétől, a karakterek mozgása gyors és hihető, mégis főleg az utóbbiak esetében, kilóg a lóláb. A vonalak túl élesek, a színek kevés árnyalatot kaptak és összességben egyszerűségükkel elütnek a háttértől. A 2008-ban megjelent Gotham Knight esetében felsorakozott (külsős) stúdiók nagyszerűen megmutatták, hogy más stílusokkal mennyire jól működik a dolog. Kellemes meglepetés lenne, ha a DC a jövőben bátrabban és kreatívabban próbálna meg animációs filmeket készíteni.

Batman Gotham by Gaslight 01

Bevallom, első nekifutásra csalódásnak éreztem a filmet, de második nézésre és számos dolgot átgondolva már nem érzem hibának a történet ilyen irányú újragondolását. Az eredeti, kevesebb, mint ötven oldalon elterülő sztorit nagyon nehéz lett volna normális hosszúságú filmben bemutatni, de az újraírt történettel azt hiszem sikerült, miközben nem esett csorba a kor hangulatán.

A következő DC film, a Suicide Squad: Hell to Pay március 27-én érkezik.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához