LFG.HU

Valgab
ismertetőCimkek

…az első világháború előtti európában
4. kiadás szabályok – fordította Valgab (2003)

Európa a 20. század elején a politikai intrika bonyolult útvesztője volt.
Most visszautazhatsz ebbe a korba, és a saját ízlésedre szabhatod a történelem menetét.

JÁTÉKOSOK ÉS ORSZÁGOK
A DIPLOMACY játékot legjobb, ha hét játékos játssza. Kevesebb játékosra vonatkozó szabályokat e szabályfüzet EGYÉB JÁTÉKMÓDOK részében találhatsz. Minden játékos az első világháború előtti évek “európai nagyhatalmainak” egyikét alakítja. E nagyhatalmak a következők: Nagy-Britannia, Németország, Oroszország, Törökország, Olaszország, Franciaország és Ausztria-Magyarország (innentől Ausztriának hívjuk). A játék kezdetekor a játékosok véletlenszerűen eldöntik, ki melyik nagyhatalmat fogja képviselni. Ez az egyetlen véletlenen alapuló elem a játékban.

Megjegyzés:
A szabályok ismertetése során általában csak “országként” fogunk hivatkozni a nagyhatalmakra.

A JÁTÉK CÉLJA
Abban a pillanatban, amikor egy nagyhatalom 18 termelőközpontot birtokol, megszerezte az Európa feletti uralmat. Az illető nagyhatalmat képviselő játékos győzött.
A játékosok azonban megegyezéssel is véget vethetnek a játéknak, mielőtt még eldőlne, ki a győztes. Ez esetben azok a játékosok, akiknek még vannak egységeik a táblán, egyenlő mértékben osztoznak a döntetlenben.

A TÁBLA
Határok:
A fontosabb országok közötti határokat vastag fehér vonal jelöli. Ezenfelül minden nagyhatalmat vékonyabb fekete vonalak osztanak körzetekre és termelőközpont-körzetekre. Az óceánokat és a víziutakat szintén vékony fekete vonalak osztják különálló körzetekre. Minden országnak és (szárazföldi, illetve tengeri körzetnek) neve van.
Körzettípusok: A körzeteknek három típusa van: belső, vízi és partmenti. Belső körzetre csak Hadsereg, vízi körzetre csak Flotta léphet. A partmenti körzetek azok, amelyek egy vagy több vízi körzettel szomszédosak.
Partmenti körzet például Dánia, Brest és Spanyolország. Partmenti körzetre mind Hadsereg, mind Flotta ráléphet.
Termelőközpontok: A táblán 34 belső és vízi körzet termelőközpontként van megjelölve. A termelőközpontokat csillag jelöli. Egy nagyhatalom annyi Hadsereggel vagy Flottával rendelkezik, amennyi az általa birtokolt termelőközpontok száma volt az utolsó őszi forduló végén. Emiatt egyszerre sohasem lehet 34-nél több Hadsereg és Flotta (azaz “egység”) a táblán. Egy ország az általa irányított termelőközpontok számától függően szerezhet vagy elveszíthet egységeket. Erről
bővebben később lesz szó.

EGYSÉGEK (HADSEREGEK ÉS FLOTTÁK)
A Hadsereg egységeket egy tüzérségi, a Flotta egységeket egy csatahajó-bábu jelképezi. Az egyes nagyhatalmak egységeinek színei a tábla szélein láthatók és az alábbi táblázatból is leolvashatók. Ha egy terjeszkedő nagyhatalom kifogy a Hadsereg vagy Flotta egységekből, fel lehet használni egy kiesett ország egységeit.
Minden egység ereje egyenlő. Egyetlen különálló Hadsereg sem erősebb a másiknál, és egyetlen magányos Flotta sem erősebb a másiknál. A játék során az egységek támogatni fogják egymást azért, hogy megnöveljék erejüket és megtámadjanak gyengébb ellenfeleket. Egy körzetben egyszerre csak egy egység állhat. Kivétel nincs.

KEZDŐPOZÍCIÓK
Termelőközpontok:
A játék kezdetekor minden nagyhatalom három termelőközpontot birtokol, Oroszország kivételével, amely négyet. Helyezd el a megfelelő egységet az alábbi táblázatban látható termelőközpontra. A “H” Hadsereget, az “F” Flottát jelent.
A fennmaradó 12 termelőközpont a játék kezdetén üresen áll.

Ország Szín Körzet Körzet Körzet
AUSZTRIA vörös H Vie H Bud F Tri
FRANCIAO. v. kék H Par H Mar F Bre
NAGY-BR. s. kék F Lon F Edi H Liv
NÉMETO. fekete H Ber H Mun F Kie
OLASZO. zöld H Rom H Ven F Nap
OROSZO. fehér H Mos
F StP
F Sev H War
TÖRÖKO. sárga F Ank H Con H Smy
Zászlójelzők: Óvatosan pattintsd ki a különböző zászlójelzőket a kartonlapból. Minden nagyhatalomnak saját zászlójelző-készlete van. A játékosok arra használhatják ezeket, hogy a táblán jelezzék, melyik termelőközpontokat irányítják. Az egyik oldalon a nagyhatalom zászlaja, a másikon az adott ország egységeinek színe szerepel. Azt az oldalt használd, amelyik többet segít…

A teljes szabálykönyv letölthető a kapcsolódó linkek alatt, a játékról ha kérdésed van, tedd fel a Diplomacy témában a Fórumban. ( RPG.HU Fórum > Táblás és társasjátékok > Általában a Táblás játékokról )


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.rpg.hu/download/diplomacy/diplomacy.pdf]
[http://forum.rpg.hu/index.php?act=ST&f=195&t=2402]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához