LFG.HU

Enkara
hírekCimkek

Filmeket már nem csak a mozivásznon láthatunk. Vannak olyan produkciók, például a Netflix háza táján, amik kifejezetten képernyőre készülnek. De van-e különbség film és film között, részt vehetnek-e ugyanazon a megmérettetésen?

Többek szerint nem. A legendás rendező, Steven Spielberg is ezen a véleményen van, szerinte a tévéfilmeknek nincs helyük az Oscar-gálán, maradjanak szépen az Emmynél. Christopher Nolan is hasonlóan vélekedik, bár az elsőre kissé nyers megfogalmazása miatt – mely szerint a Netflix ilyen irányú ambíciói bizarrok és értelmetlenek – később bocsánatot kért.

Cannes filmfesztivál

A Cannes-i Filmfesztivál is változtatott a szabályain az elmúlt évben: minden filmnek, amelyet kiválasztottak a megmérettetésre, legalább egyheti filmszínházi megjelenést is vállalnia kell. Egyik neves rendezőjük, Thierry Fremaux elmondása szerint a Netflix és az Amazon ténylegesen képvisel valami fontosat, így lát arra esélyt, hogy végül születik valamiféle megállapodás. A jelenlegi állás szerint ahhoz, hogy egy film bevonulhasson a történelembe, meg kell felelnie bizonyos követelményeknek a minőségieken túl: olyan témákban, mint például a filmszínházi megjelenés, költségvetés, kritikák, a mozirajongók szenvedélye, díjazás-kampányok, könyvek, könyvtárak, filmográfiák.
Fremaux elmondta, hogy amikor múlt évben kiválasztottak két Netflix filmet (Bong Joon-ho-tól az Okja és Noah Baumbach-tól a The Meyerowitz Storie), még remélte, hogy a csatorna képes és hajlandó lesz azokat mozikban is bemutatni. Sajnálkozva látta be, hogy tévedett. Cannes továbbra is szívesen engedi a produkciók bemutatását, de ha azok nem kerülnek be a francia filmszínházakba legalább egy hétre, akkor a megmérettetésen nem vehetnek részt.

Ti mit gondoltok erről? Nem érdemelné meg minden film a bemutató médiumtól függetlenül, hogy a mozifilmekkel egy kalapba kerülve ugyanazokat az elismeréseket kaphassa meg?


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához