LFG.HU

taverna
GDS
ismertetőCimkek

Elvonult az üstökös, és az élet nem állt meg. 2063 van, itt az ideje áttekinteni az utóbbi évek technikai fejlõdését. Mert aki lemarad…

A SOTA egy új típusú Shadowrun kiegészítõ, amely nem egyetlen területre koncentrál, hanem egy-egy fejezetben bemutatja az egyes területeken bekövetkezett fejlõdést. Ez a könyv is Shadowland vita majd játékinformáció szerkezetû. Kivételesen a borító is egészen tûrhetõ. Összhatásában szerintem egy jól sikerült könyv..

I. Géntechnológia
A második kiadásban ez szerepelt a Shadowtech-ben, a harmadik kiadásban viszont kimaradt a kiber/bioveres kiegészítõbõl. “Mellékbüntetésként” feleleveníthetjük a középiskolás biológiai tanulmányainkat is.
Két szóban összefoglalva: idõigényes és drága, hiszen a test összes sejtjét át kell programozni, amelyhez a nanotechnológia csúcsára van szükség. A mûvelet több hónapig tart, bár ebbõl csak kb. havonta 10 perc a tényleges kezelés. A genetikai átalakítások a tulajdonságok természetes értékét módosítják és általában növelik a Bio Index-et. Értelemszerûen inkompatibilisek néhány kiberverrel és bioverrel, sõt azok jelenléte bonyolítja (megdrágítja) a kezelést. Kellemes mellékhatásuk, hogy megnehezítik a DNS-azonosítást és a korábbi rituális minták felhasználását.

A lehetõségek: genetikai korrekció, gyorsított gyógyulás, sejthelyreállítás, megfiatalítás, kisebb-nagyobb fenotípus változtatások, környezeti adaptáció (hideg, meleg, alacsony oxigén, szennyezõdés), specális fehérjék termelése, DNS álcázás, immunkezelések. S bár a 2041-es Koppenhágai Egyezmény tiltja a biológiai fegyvereket, azért két termék ebben a témakörben is szerepel.
Bár a mágikus és metahumán gének beazonosítása megtörtént, a komplex kapcsolatok miatt a teljes manipulálásuk még (szerencsére) nem lehetséges.

II. Mágia
A Hatodik Világban a mágikus kutatások már igen fontos szerepet töltenek be, és idõnként sikerül egy-egy új technikát/képességet kifejleszteni. Ez mint már megszokott, általában egy metamágia formájában lesz elérhetõ, tehát csak a beavatottak profitálhatnak belõle.

Szimpatetikus mágia:

A mitológiában ez az elem szerepel néhány tradícióban, gondoljunk csak a vudu bábura. Játéktechnikailag ez a technika lehetõvé teszi egy beavatott számára, hogy némi célszám módosítóval a ritális minta helyett a célpont egy kedvenc tárgyát (+2 – +4) vagy a célpont valamilyen ábrázolását (6+) használja a rítushoz. Varázsolni tudó beavatott tanulhatja meg.

Rituális kapcsolat megszakítása:

Ha a célpont észleli, hogy rituális mágiával próbálkoznak ellene, megpróbálhatja elvágni a kapcsolatot, amely egyben megszakítja a rítust. A materiális közvetítõ nem semmisül meg, csak néhány órán belül nem használható újra. Bármilyen asztrális érzékeléssel rendelkezõ beavatott megtanulhatja.

Fordított rítus:

Normálisan a rituális mágia egy kis darab segítségével próbálja megtalálni az egészet. A kapcsolat maga kétirányú, tehát fordítva is mûködik (+2 célszám módosító). Két jól használható felhasználási terület a “mágikus jeladó” (a tágy egy darabját be kell csempészni a célszemélyhez), és a saját rituális minta megsemmisítése (tudni kell, hogy mi az!). Ez a rituális mágia szabályok kiegészítése, nem kell külön megtanulni.

Pszichometria:

Az erõteljes érzelmekkel járó események nyomot hagynak a tárgyakon és ez víziók formájában leolvasható. Bármilyen asztrális érzékeléssel rendelkezõ beavatott megtanulhatja.

Varázspárbaj:

Bár természetesen a mágiával történõ külzdelem is gyorsan csatlakozott a titkos halálos box és kutyaviadalok közé, a mûveltebb rétegek között terjedõben van a reneszánsz kort idézõ formális párbaj. Bár nem életveszélyes, a résztvevõk mágiavesztést kockáztatnak. Játéktechnikailag hasonlít a szellemek elûzéséhez, a küzdõk varázslás próbát dobnak az ellenfél mágiája ellen. Tartalék nem használható, erõfókusz megegyezés szerint, de csak az effektív mágia értéket növeli, plusz kockát nem ad. A sikerek különbsége idõlegesen csökkenti a vesztes mágiáját (óránkánt 1 pont tér vissza). Ha valakinek 0-ra csökken a mágiája, akkor elájul és próbát dob permanens mágiavesztésre. A párbaj kizárólagos összetett cselekedet.

Elnyelés:

Ez a beavatott varázsvédelem harmadik formája, tehát csak varázsolni tudó beavatott tanulhatja. Minden siker normálisan csökkenti a támadó sikereit, valamint egy kockát ad egy idõleges (1 kör/beavatott szint) második varázslat tartalékhoz. Az elemi manipulációk kivételével a területre ható varázslatoknál csak a védett személyeken hat.

Szûrõ:

Ezen metamágia használata idõlegesen csökkenti a háttérzavart a varázsló számára. A megtisztítás (cleansing – MITS) metamágiát ismerõ beavatott tanulhatja meg.

Geomancia:

Ez a metamágia a vízkeresõ varázsvesszõ, a feng shui, és hasonló divinációk használata.

III. Szerencsevadászok
A történelmi ismertetõben és a regényekben több utalás is esik a sivatagi háborúkra, ahol zsoldoscsapatok küzdenek a cégek színeiben, és idõnként még a média is közvetít belõle.
Ebben a fejezetben a zsoldos kampányok mesélésével kapcsolatos tanácsok, valamint a tábori felszerelés, a könnyû csapatszállító jármûvek és a könnyû tüzérségi fegyverek találhatók.

IV. Biztonságtechnika
Avagy, hogyan tartsuk távol az árvadászokat katalógus. A második kiadásban a Corporate Security Handbook-ban volt hasonló. Érzékelõk, zárak, rigóvezérelt biztonsági rendszerek, stb. Tippek és felszerelés.

V. Kulturális sokk
Tudod mi volt 2062 tíz legjobb albuma, sim-alkotása? Sporteseményei? A leg-cool-abb szórakozóhelyek? Na nem, mintha ez tényleg hasznos információ lenne, de gondolom sok mesélõ került már zavarba, ha hirtelen ki kellett találnia egy nevet, ha a játékosok rákérdeztek egy mellékes információra. Alkalmasint lehet a fejezetbõl néhány tippet szerezni a különleges kalandokhoz.
S megtudhatjuk azt is, hogy ha a gyémánt nyakék már uncsi, a legszebb ajándék Karácsonyra egy hét a Yamatetsu “Shibanokuji” luxus ûrálomásán… :-)


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.agr.unideb.hu/~zsguthy/?SHOW=sr3yotc]
[http://www.agr.unideb.hu/~zsguthy]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához