LFG.HU

NoiseEHC
RPG fejlesztésCimkek

“Mint azt mindannyian tapasztalhattátok, a leges-legutolsó hivatalos MAGUS szabályrendszer fejlesztése nyúlik, mint a rétestészta, ezért íme egy kis versenyke házi MAGUS szabályrendszer készítésére. A cél egy mai elvárásoknak megfelelő rendszer létrehozása, ami a lehető legtöbbet megőriz az ETK jellegéből, és a lehető legtöbbet támogat az ETK lehetőségeiből. A verseny jelleget az fogja megadni, hogy az indulók mindegyike véleményezi majd a többiek próbálkozását, és ez alapján lesz egy végleges sorrend…” 

Immár másodjára jelent meg ez a felhívás  az LFG.HU címlapján (Harmadik Törvénykönyv címmel), és a múltkorinál sokkal többen jelentkeztek most. Elkészülni már kevesebbeknek sikerült, de így is több, mint kétszer annyi induló maradt a végére. Okulva a múltkori túlszabályzásból eredő problémákra, most csak annyi volt kikötve, hogy bevezető, példakarakterek, karakterlap és licenc nélkül, maximum 20 oldal legyen a pályamű, de ha lehetséges, akkor csak 15. Ezen felül minimum két faj, négy kaszt, amiből legalább egy varázshasználó, és a mágia kidolgozása volt a megkötés. A pontozásnál jelentős tényező volt, hogy mennyire maradt „ETK jellegű” a rendszer, de az mindenkire rá volt hagyva, hogy mit is ért pontosan ezalatt.

magus_htk_mall

Kavarajavarava – Harmadik Törvénykönyv – Szabálycsomag – 10. helyezett

Ez a pályamű tényleg csak egy kiegészítés az ETK-hoz, néhány alternatív szabállyal. Ha valamiről nincs szó, akkor az változatlan az ETK-hoz képest.

A Képességeket itt Tulajdonságoknak hívják (1-20 között), és az MTK-hoz képest eggyel kevesebb van, mert a Gyorsaság beleolvad az Ügyességbe. Ezen kívül a Szépség helyett Karizma van, ami az ETK-hoz képest felnőttebb kicsit. Mindegyik Tulajdonság beleszámít valamilyen értékekbe, például Fp, Ép, Pp, pont mint az ETK-ban. Van egy táblázat is, hogy az életkorral hogyan változnak a Tulajdonság értékek, mint az ETK-ban.

Próba dobásnál a Tulajdonság értékek százalékos értékét kell nézni (Tulajdonság 5-tel szorozva), és k100-al alá kell dobni, a döntetlen is siker. A próba nehézsége ±bónusz a dobásra. Ellendobásnál aki a saját Tulajdonság % alá dob, de nagyobbat mint az ellenfele, az nyer, és lehetséges, hogy mindketten veszítenek. Megvallom, ez egész érdekes szabály, nem tudom, hogy matematikailag mennyire működik, de nekem tetszett.

A Képzettségeket százalékosan tartjuk nyilván, az induló érték a kapcsolódó Tulajdonság értéke, majd ezt Kp-ból lehet növelni, akár 100% fölé is. 40%-tól Alapfok, 80%-tól Mesterfok, és a fokokat elérve, egyre kevesebb %-ot növel egy-egy Kp. A próba ugyanúgy működik, mint a Tulajdonság próba, de itt kisebbet kell dobni, az egyenlő itt kudarcot jelent… Nem tudom, erre mi szükség volt, mert amúgy még a ±bónuszok is megegyeznek. Kritikus siker/kudarc a felső/alsó 5%-nál van, ez mindenképpen javulás az ETK-hoz képest, ahol nagyjából soha nem jelentkezik (mégis ki dob 100-szor egy játék alatt?).

A karakter kap Karizmától függő Kapcsolat pontokat, amiket támogatókra lehet költeni. Játék közben ellenségekét is jár Kapcsolat pont, amiből nyilván az ellenség ellenségeit lehet megvenni. Érdekes elképzelés, van egy használható táblázat is, hogy milyen barátokat lehet vásárolni, de én nem tartom ezt túl jól sikerült mechanikának. Egyrészt ez lenne ugye a szerepjátszás lényege, hogy a karakterek hogyan tudnak lavírozni az NJK-k tengerében, de ez ugye csak ízlés kérdése. Ha már mindenképpen kéne erre mechanika, akkor viszont annak szerintem nem szabadna zéró összegűnek lennie, mert ez elinflálja az ellenségeket (mert automatikusan ugyanannyi barátot is jelent).

A mágiarendszer szinte egyáltalán nincs kidolgozva, mindössze két szabály szerepel. Egyrészt a támadó varázslatokat Célzó támadással kell ellőni, ahol pár könnyítést kap a varázshasználó az íjászokhoz képest. Másrészt a Pszi-ben nem képzettek hozzáadhatják az ellenálláshoz a szintjeik számát. A mágia megoldása szerintem nehéz, és itt a pályázó elsunnyogta, például az első szabály még arra sem tér ki, hogy mit kell tenni például érintő támadás esetén…

A fajok itt is egy Tulajdonság ± táblázatban ölt testet, ami a maximum értékeket adja meg. Sajnos arról nincs szó, hogy mégis milyen képlettel kéne ezeket a maximumokat elérni… Ezen kívül a szokásos (ETK-ból ismert) bónuszok és hátrányok járnak, az embereknek meg +5 Kp. Továbblapozva mondjuk kiderül, hogy 120 pontból lehet Tulajdonságokat venni, és a magasabb értékek nem kerülnek exponenciálisan többe, a példa táblázatban minden sorban 120 az összeg (kivéve a Tv, ahol csak 117 valami miatt). Így már viszont egész jó a faj táblázat, mert ha ugyanannyi pontból kell a magasabb maximumot megvenni, akkor automatikusan kevesebb jut másra, ez az egyszerűség nekem tetszett.

Ezek után van egy táblázat a KÉ, TÉ, Fp, Kp, stb alapok kiszámolásáról, nagyjából ugyanaz, mint az ETK, csak általában nem a 10 feletti értékeket használja, hanem valami alternatív képlet van, ami jobban tűnik. A HM-nél nincs minimálisan elköltendő kasztonként, csak a KÉ növelésére van maximum. Ezután jön 1-1 Képzettség táblázat a kidolgozott kasztokhoz, amiket én nem nagyon tudok értelmezni, valami bővebb kifejtés szerintem simán belefért volna még az oldalszámba. Vannak Képzettségek, ahol Af-et kap, máshol meg százalékokat. Viszont vannak olyanok, ahol mindkettőt, és ez egy kicsit összezavart. Az egyetlen ésszerű értelmezés szerintem, hogy az Af az 40%-nak számít, és ahol van még % érték ahhoz a Képzettséghez magasabb szinten, ott az plusz annyi százalékot ér. Például Fejvadász Pusztakezes harc 1. szinten Af (40%), 2. szinten +40%, ami már Mf-é teszi. Így értelmet kap a Fejvadász Zárnyitás is, ahol 3 szinten is kap +10%-ot. A Tűzvarázslónál a Tulajdonság oszlopot megvallom, nem tudtam értelmezni. Szóval, ez egy igen gyengén megvalósított fejezet szerintem.

Van még kötelező Ép sebzés (Fp/5), valamint kötelező Fp sebzés (Ép x2). Ezen kívül a módosítók KÉ értékét 5-el el kell osztani. Ez utóbbi mondjuk nagyon kell az ETK-ba, ahol a fiúk nem nagyon gondolták át, hogy mivel a KÉ sokkal kisebb, és kisebb kockával is dobunk rá, talán a módosítóknak is arányosan kisebbnek kéne lennie… Ezután jön egy Képzettség táblázat, ahol meg van adva, hogy Af alatt mennyi %-ot ér egy Kp, valamint Af és Mf között mennyit. Szintén van egy kis magyarázat a Képzettség Af/Mf értékéhez, ez szerintem felesleges, a terjedelemkorlát miatt úgyse lehet rendesen kifejteni.

Fegyvertípusok helyett fegyverkategóriák vannak, ami mindenképpen egyszerűsítés, viszont csak 6 kategória van, így a Fejvadász 5 Képzettségét egy kicsit erősnek érzem első szinten. A kategóriák megszabják, hogy milyen Előnyöket szerezhet a karakter harc közben azzal a fegyverrel, ez jó szabály, ha eddig a Mesélő nem használta a józan eszét. Ezen felül minden fegyvernek van valami kis ± módosítója harcértékekre, néhánynak meg extra szabálya. Ez utóbbit kicsit problémásnak tartom, a Mesélőre rótt extra tehet miatt. Van egy táblázat az Előnyökről, ezek nagyjából kiváltják a Harci helyzeteket és cseleket, egész érdekesek vannak, például a Távoltartás. Szerintem ez egy nagyon jól sikerült része a pályaműnek, hogy ezeket az Előnyöket fegyverhez köti, egy kicsivel több Előny szerintem jót tett volna még (a fegyverek extra szabályai helyett).

A végére maradt egy zanzásított (és rövid) harci cselekedet szabályzat, valamint a páncél táblázat. Itt nemcsak MGT van, hanem ÉGT is, ami az Észlelést csökkenti. A támadó/célzó dobás utolsó számjegye adja meg a találat helyét, erre van egy táblázat, hogy mi mit jelent. Nem tudom, ez utóbbira mi szükség volt, mert így még a SFÉ is a dobástól függően változik, nem hiszem, hogy ez annyival „realisztikusabbá” tenné a játékot, hogy megérje számolgatni. Szintén nincs arról szó, hogy akkor a testrészre támadás hogyan működik, vagy netán kukázva lett-e a rendszerből. A karakterlap nagyjából ETK bonyolultságú, csak a páncél értékeknek kell több hely. Szerencsére itt meg van adva, hogy melyik páncél tartozik melyik számjegyhez.

Mindent összevetve, van pár jó ötlet a rendszerben, például a Tulajdonságok és Képzettségek majdnem egyesítése, az ellendobás szabálya, vagy a fegyverkategóriától függő Előnyök. Szintén egyszerűbbnek tűnik az ETK-nál, bár csak egy kicsivel, és csak ha nem vesszük figyelembe a testrészhez kötött találatrendszert. Két fő problémám van a pályázattal: egyrészt nem érzem, hogy kijavította volna az ETK problémáit, sőt, még jobban lassítja a harcot, másrészt teljesen elsunnyogta a mágia problémáinak megoldását. Szintén jó lett volna, ha a szerző egy kicsit több időt szán az iromány letisztázására, de gondolom kifutott az időből, így ez nem akkora bűn.

Én négy dolgot pontoztam 1-5 között. Az objektív pontszámban az számított, hogy egyrészt mennyire teljes a rendszer, mennyire teljesíti a kiírás feltételeit; másrészt, hogy mennyire működőképesek a szabályok. A szubjektívben, egyrészt, hogy mennyire „ETK jellegű”; másrészt, hogy mennyire tetszik, és ez tartalmazza a modernséget is, mert nekem az tetszik. Ez a rendszer 2-3-4-1 pontszámot kapott tőlem, mert a mágia rendszer hiányzik, nem javítja az ETK hibáit, ETK-light jellegű, és egyáltalán nem tetszett éppen emiatt.

Klikk ide a letöltéshez
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához