LFG.HU

HammerTimeCafe
Szélesi Sándor
hírekCimkek

Ian Watson, brit író az Avana SF Egyesület és az Átjáró Magazin közös vendégeként Magyarországra érkezik július első hétvégéjén. Július 3-6 között Salgótarjánban rendezik meg a XXIII. országos sci-fi találkozót, a HungaroCont, amelynek Watson díszvendége lesz. A brit író először jár hazánkban, és valószínűleg nagy élmény lesz jelenléte mindazoknak, akik magyarul megjelent regényeit megszerették, esetleg a nálunk ki nem adott könyveit eredetiben elolvasták.

A négy napos rendezvényen a brit író több előadást is tart, de lehetőség nyílik rá, hogy egy kötetlen kávéházi beszélgetés során személyesebb kérdésekről is szót váltsanak vele olvasói. A pontosabb programról, illetve a HungaroCon párhuzamos rendezvényeiről – AnimeCon, Fandom, SceneCon, szerep- és kártyajáték versenyek – a http://hungarocon.scifi.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Ian Watson 1943-ban Angliában született, angol és francia irodalomból Oxfordban szerzett diplomát 1963-ban. Tíz éven keresztül kutatóként, irodalomtudósként a világ számos pontján megfordult, előadó volt tanzániai, japán egyetemeken, majd visszatért Angliába, hogy Birminghamban jövőkutatással és science-fictionnal foglalkozzon. Első fantasztikus regénye 1973-ben látott napvilágot, az angol író már-már a sci-fi klasszikusai közé tartozik.

A hetvenes évek elején számos novellája után megírta a The Embeding címet viselő regényét, amelyért John W. Campbell-díjjal tüntették ki. 1975-ben jelent a The Jonah Kit című könyvért a brit tudományos-fantasztikus társaság díját kapta. Az 1976-óta főállású íróként dolgozó Watsonnak több mint 30 regénye és 8 novelláskötete jelent meg eddig. Ő maga így nyilatkozott: “Milyenek a műveim? Mostanra elég sokféle dolog van bennük. Metafizikai sci-fi a magasabb tudatosság eléréséről. Kaland. Fantasy. Komédia és szatíra. Horror…”

Az idősebb sci-fi rajongók emlékezhetnek rá, hogy Watson néhány novellája a nyolcvanas években a Galaktikában is megjelent. Ám Magyarországon legismertebb műve az Űrgárdista és az Inkvizitor című regények, amelyek a színvonalas űroperett műfaját teremtették meg. Később ezekből a regényekből, ezekre a regényekre alapozva született meg a Warhammer 40 000 nevet viselő játék, amelynek ma több százezer híve, játékosa van a világon.

Ian Watson többszörös Hugo- és Nebula-díjas író, emellett nem számít ismeretlen névnek a filmszakmában sem. Stanley Kubrickkal közösen írták a Mesterséges értelem (A.I.) című film forgatókönyvét.


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://hungarocon.scifi.hu]
A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához