LFG.HU

taverna
NoiseEHC
RPG fejlesztésCimkek

“Mint azt mindannyian tapasztalhattátok, a leges-legutolsó hivatalos MAGUS szabályrendszer fejlesztése nyúlik, mint a rétestészta, ezért íme egy kis versenyke házi MAGUS szabályrendszer készítésére. A cél egy mai elvárásoknak megfelelő rendszer létrehozása, ami a lehető legtöbbet megőriz az ETK jellegéből, és a lehető legtöbbet támogat az ETK lehetőségeiből. A verseny jelleget az fogja megadni, hogy az indulók mindegyike véleményezi majd a többiek próbálkozását, és ez alapján lesz egy végleges sorrend…”

Immár másodjára jelent meg ez a felhívás az LFG.HU címlapján (Harmadik Törvénykönyv címmel), és a múltkorinál sokkal többen jelentkeztek most. Elkészülni már kevesebbeknek sikerült, de így is több, mint kétszer annyi induló maradt a végére. Okulva a múltkori túlszabályzásból eredő problémákra, most csak annyi volt kikötve, hogy bevezető, példakarakterek, karakterlap és licenc nélkül, maximum 20 oldal legyen a pályamű, de ha lehetséges, akkor csak 15. Ezen felül minimum két faj, négy kaszt, amiből legalább egy varázshasználó, és a mágia kidolgozása volt a megkötés. A pontozásnál jelentős tényező volt, hogy mennyire maradt „ETK jellegű” a rendszer, de az mindenkire rá volt hagyva, hogy mit is ért pontosan ezalatt.

magus_htk_mall

NoiseEHC – Harmadik törvénykönyv – 2. helyezett

Ez egy rendhagyó értékelés lesz, mert a saját pályaművemről lesz szó, így megpróbálok inkább több információt elmondani a fejlesztés menetéről. Remélem, nem fogom túlságosan futtatni saját zsenialitásomat, de nem is fog túlságosan mentegetőzésnek hangozni. Mivel idős koromra már nem tudnak lázba hozni az ETK-szerű szimulációs rendszerek, a célom az volt, hogy megalkossam a legjobb rendszert, amivel sosem játszanék.

Az előző, és a mostani versenyen is két eshetőségtől féltem, hogy utolsó leszek, vagy netán, hogy első. Az utolsó helyezés elég kellemetlen egy olyan versenyen, aminek ugye én alkotom meg a szabályait, de az első helyezés is legalább annyira kínosan jönne ki, nem is szólva arról, hogy akkor magamnak ajándékozom a könyvutalványt? A második helyezés a lehető legjobb ebből a szempontból, nagyon elégedett vagyok vele, mert a múltkori versenyen is második lettem, de sajnos hátulról. Maga a fejlesztés úgy nézett ki, hogy elkezdtem begépelni a szabályokat, és amikor valami döntést kellett hozni, vagy rájöttem, hogy az elképzeléseim nem működnek, akkor pihentettem a dolgot pár napig, és vártam az ihletet. Ez jól is működött egészen addig, míg a sebzés és az Fp pontok száma maradt az utolsó eldöntendő kérdés, de semmiféle ötletem nem lett rá, és ez el is vette a kedvem. Pár hét semmittevés után, végül csak rászántam magam a pályamű befejezésére, mert amúgy is elég ciki, ha pont a szervező nem fejezi be a versenyt, de még kínosabb lett volna, ha ezt azután teszem, hogy jól kiosztottam a fórumon azokat, akik a verseny félbehagyására biztattak másokat… Ez amúgy jól látszódik a sebzésrendszer módosítatlanságán, és a mágiarendszer összecsapottságán.

A rendszer egy kis bevezetővel indul a Kalandozók világbeli szerepéről, és aztán rögtön a karakteralkotásra ugrik. Az alapvető elképzelés az volt, hogy minden karakternek több kasztja is legyen, és így minden kaszt teljesen specifikus legyen, például a Boszorkánymesternek ne legyenek Tolvaj Képzettségei, ha kell hátba szúrás, akkor vegyen fel Tolvaj szinteket.

A karaktereknek nincs jellemük, ellenben lehetnek hátrányaik, amik plusz Tp-t adnak, ha a hátrány miatt történik valami rossz a karakterrel, ezt a mechanikát a fórumról loptam, de nagyjából úgy működik, mint a Fate Jellemzői. A legfontosabb megkötés, hogy a karakter csak akkor tud a kasztjában szintet lépni, ha annak megfelelően cselekszik, különben csak általános, nem annyira jó kasztokban léphet szintet. Ezt találtam ki a jellem helyett, és ez korlátozná a „Fejvadász, akinek kiirtották a klánját” karaktereket. A Képességek a szokásos 10 darab, 1-20 közötti értékekkel, a fajok a szokásos ±bónuszokat kapják rájuk. Az Ép most az Egészség teljes értéke, hogy egyszerűbb legyen számolni, és kicsit több legyen belőle, mint ETK-ban. Az Fp az Állóképesség+Akaraterő értékéről indul. Eddig ez nagyjából ugyanaz, mint az ETK, csak kicsit egyszerűsítve.

A Képzettségek felbontása Alapfok, Mesterfok és Nagymesterfok, a százalékos Képzettségek meg is szűntek százalékosnak lenni. Eredetileg ez Af/Kf/Mf volt, de aztán rájöttem, hogy sokkal jobban hangzik a Nagymesterfok, és a játékosok is sokkal menőbbnek érezhetik így magukat. A feladatok Nehézsége is Könnyű/Közepes/Nehéz volt, abból meg Könnyű/Nehéz/Legendás lett, ugyanilyen megfontolásból. Meg így nem is kezdődik két szakkifejezés is Közép-pel, meg egyébként is, egyáltalán mi a Közepes Nehézség, minek a közepe? Az ETK barokkos ±bónusz táblázatai helyett egy Előny/Hátrány rendszer van, ahol három Előnyből lesz egy Döntő Előny, Hátrányokkal ugyanez. Nagyon komoly előnyös tényező egyből Döntő Előnyként kezdi, és ezt csak egy olyan komoly hátrányos tényező semlegesíti, ami egyből Döntő Hátrányként kezdi. A cél ezzel az volt, hogy ne kelljen kismillió módosítóval számolgatni, és a Döntő Előny ellensúlyozására se legyen már minden harc a fél-hátulról, magasabbról, rohammal támadások sorozata.

A Képzettség próba, ha nem harcról van szó, akkor a magasabb Képzettségű automatikusan sikeres, hacsak nem dob Hátránnyal. Ezzel próbáltam megtartani a biztos tudást, szerintem ez a rész elég jól sikerült. Ha mégis dobni kell, akkor a dobáskód: Képesség+Képzettség+k20 > Nehézség. A Képzettség +2 és +10 közötti bónuszt ad, míg a Nehézség 22 és 30 közötti, hogy átlagos Képességekkel nagyjából 50% esély legyen a sikerre, ha a játékos biztosra akar menni, akkor szerepjátékkal szerezzen Előnyöket. 20 és 1 dobásnál extra Siker és tuti Kudarc van, itt próbáltam a Fate „Success with Style” szabályait beemelni, szerintem ez is elég jól sikerült. Az Előny és Hátrány kezelése úgy zajlik, hogy Előnynél kettő k20-at kell dobni, és a nagyobb számít, Hátránynál meg a kisebb. Döntő Előny/Hátrány ugyanez, csak három kockával. Amúgy nagyon büszke voltam, hogy milyen jól kitaláltam az Előny/Hátrány dobáskódot, míg nemrég újra olvastam a D&D 5e szabályokat, ahol szintén ez a mechanika (bár ott nincs Döntő Előny). Lehet, hogy nem is én találtam ki, csak onnan vettem a szabályt, csak később elfelejtettem? A Képzettségek a szokásosak, egy táblázatot hasraütés-szerűen kitöltöttem az Af/Mf/Nmf KAP szükségleteivel, hogy a kasztoknak kijöjjön a nagyjából egyenlő táposság. Ez a táblázat az időhiány miatt nagyon összecsapott lett, ráadásul hiányoznak az új Képzettségek (például Testőr, Csatamágus) belőle.

A harcrendszer ironikus módon a speciális M.A.G.U.S.© Kocka™ használatán alapul, de amúgy ez is k20-as rendszerű, csak minden érték meg van szorozva öttel. Ez végül is nagyon is ETK jelleg, mert valószínűleg azt is úgy „fejlesztették” ki az AD&D-ből, hogy megszoroztak mindent öttel, hogy „nagyobb legyen a felbontás”, nem mintha szerintem ez számítana. Mindenesetre, így legalább névben megmaradt a k100, hogy minden ETK fanatik örülhessen… A harci támadás hasonló, mint a Képzettség próba, csak a Fegyver KÉ/TÉ/VÉ is beleszámít, és Tulajdonság helyett a harci értékek számítanak, ez megy az ellenfél VÉ-je ellen. Eredetileg itt az volt a szándék, hogy KÉ/TÉ/VÉ helyett lehessen Gyorsaság, Ügyesség és Erő Tulajdonságot használni, ezért van három támadási forma, de aztán ezt elvetettem, mert a M.A.G.U.S.© Kocka™ sokkal ETK jellegűbbnek tűnt, meg szerintem viccesebb is. Körönként egy vagy két támadás van, lehet Erőből, Ügyességből és Gyorsaságból támadni, ez reményeim szerint visszafogja a kétkezes harcra gyúrókat. Minden harci módosító és fegyverkategória le van redukálva az Előny/Hátrány rendszerre, a Döntő Hátrányokat (például harc vakon) lehet redukálni a megfelelő Képzettség (Vakharc) felvételével. Vannak szabályok egyszerűsített harcra is, meg amúgy is van pár opcionális szabály a részletezett harc gyorsítására, hogy ne kelljen egész nap dobálgatni. Szerintem ez a fejezet sikerült a legjobban az egész rendszerben, meg vagyok vele elégedve.

A mágia fejezet a mágia axiómáinak deklarálásával kezdődik, ezt copy-paste módszerrel újítottam a félkész Fate MAGUS rendszeremből. A lényege annyi lenne, hogy elvegye a kedvét a kiskapu-kereső játékosoknak, akik tönkreteszik a többi játékos szórakozását. A varázslás is egy Képzettség, mágia-formánként, minden mágia iskola különféle formákat tanít. Sajnos az időhiány miatt nem tudtam a mágia ellenállást jól kifejteni, de így a verseny után én is használnék valami Mágiaismeret Képzettséget… Mivel az Mp számolgatás nem az én műfajom, a varázslás rekeszekből történik, mint a D&D esetén, csak nem kell memorizálni, sem bekészíteni varázslatot. Normálisan a Képzettségre sem kell dobni, a biztos tudás miatt. Az alacsony szintű varázslás rekeszekből a magas szintű varázslóknak végtelen számú van, ez szerintem jól tükrözi a regények hangulatát, és így a varázslónak sem kell tétlenül álldogálnia a harcok második felében. A Pszi fejezet nagyjából nem létezik, csak a Pszi pajzs Képzettség, amivel Aszrál/Mentál ellen lehet dobni (pontosabban Előnyt ad a dobásra). Itt a cél az volt, hogy a Pszi pajzs és a Pszi Képzettség elkülönüljön. A mozaikmágus csak egy olyan varázsló lenne, aki ki tud találni új varázslatokat; ha mozaikok Mp igényét kéne számolgatnom, miközben romba dönti az Ynev képem, akkor inkább szeppukut követnék el…

Általános kasztokból a Tolvaj és a Harcos van kidolgozva, ezekben akkor lép szintet a karakter, ha csak kirabolta/leölte az ellenfeleket, és nem annyira jók, mint a specifikus kasztok. A Képzettségeket elosztottam a szintek között, hogy a multikasztolás miatt ne kapjanak túl sok Képzettséget az első kaszt-szinteken, szerintem elég jól sikerült. A Tolvajnál a játékosnak választania kell, hogy besurranó rablót, vagy pedig hátbaszúrós rosszfiút csinál a karakteréből, nem kapja meg mindkettő Képzettségeit egyszerre (de megveheti KAP-ból), ugyanígy működnek a speciális kasztok is. Speciálisból a Lovag és a Boszorkánymester lett kidolgozva, a Lovag, hogy kontrasztot adjon a Harcosnak, a Boszorkánymester, mert annak volt a legkevesebb varázslata, és multikasztolható a Tolvajjal. Sajnos, az időhiány miatt a varázslatok csak be lettek sorolva mágia-formákba és az Af/Mf/Nmf szintekre, de a sebzésük és a mágia ellenállásuk nem lett kidolgozva. Ez szerintem a leggyengébb része a szabályrendszernek.

Személy szerint sokat tanultam a versenyből megint, például, hogy a LibreOffice teljesen használhatatlan, ha többhasábos kiadványt szeretne valaki szerkeszteni. Alapvetően meg vagyok elégedve a szabályokkal, csak pár dolgot csinálnék másként, ha újra kezdeném. A szabálykönyv a többi pályaművel ellentétben nagyon jól olvasható, nem volt egyetlen olyan pont sem, amit ne értettem volna tökéletesen.

Én négy dolgot pontoztam 1-5 között. Az objektív pontszámban az számított, hogy egyrészt mennyire teljes a rendszer, mennyire teljesíti a kiírás feltételeit; másrészt, hogy mennyire működőképesek a szabályok. A szubjektívben, egyrészt, hogy mennyire „ETK jellegű”; másrészt, hogy mennyire tetszik, és ez tartalmazza a modernséget is, mert nekem az tetszik. Ez a rendszer 4-5-5-3 pontszámot kapott volna tőlem, ha pontoztam volna, mert a mágia ellenállás problémájára már nem maradt idő; működőképes, jól sikerült szabályokkal; megmaradt teljesen ETK jellegűnek; de azért ez nem az a rendszer, amivel játszanék is.

 

Klikk ide a letöltéshez
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához