LFG.HU

Acelpatkany
hírekCimkek

Már évek óta nem jelent meg a magyar piacon hivatalos szerepjáték alapkönyv. Hogy ennek mi az oka és az okozata, az számomra még nem teljesen világos. Lehet, hogy azért szűkült be a szerepjáték-könyvek piaca, mert nem jelentek meg hozzá a könyvek, vagy azért nem jelentek meg a könyvek, mert beszűkült a piac, és jobban megérte a társasjátékokra összpontosítani, amik képesek egy-két óra alatt biztosítani a játékosok számára a dopamin-hullámvasutat. Ezt az elhagyatottságot én csalódásként értem meg, de ahogy Gandhi is mondta, „te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban”. Siránkozás helyett inkább számba vettem, hogy van időm, kedvem, szaktudásom ahhoz, hogy én magam is kiadhassak nagy sikerű külföldi szerepjátékokat, semmi nem tart vissza.

Felkerestem több kiadót, akik közül többen pozitívan reagáltak a megkeresésemre, és közülük kiválasztottam a Biohazard Gamest, a Blue Planet kiadóját. Jeffrey Barber, a játék megalkotója örült, hogy más nyelven is érdeklődnek a játéka iránt, és igen kedvező feltételek mellett bocsátotta rendelkezésemre nem csak az alapkönyvek, hanem a kiegészítők kiadási jogát és alapanyagait is. A Kék Bolygó nekem is már régóta a szívem csücske, 2004-ben a Játékosok kötetének harmadát le is fordítottam engedély nélkül, és ezt a csorbát kiköszörülve most a kiadó engedélyével elkészülhetett a teljes könyv.

De mi az a Kék Bolygó?

2199-et írunk, amikor az emberiség egy közeli naprendszer egy a Földhöz nagyon hasonlító bolygójára terjeszkedik. A bolygó felületét 97%-ban víz borítja, ezért kapta a Poszeidón nevet. A kolonizálás több lépcsőben zajlott, és a bolygó egy újonnan felfedezett érce miatt beözönlő friss jövevények egyre inkább összetűzésbe kerülnek a már több mint száz éve ott élő eredeti telepesekkel és leszármazottaikkal. A Földről újabb és újabb frakciók érkeznek, hogy az új aranylázból minél nagyobb profitot hasítsanak ki: egymással vetélkedő teljes cégállamok, magánkitermelők, bűnözői kartellek és az egészet irányítani próbáló világkormány, a GEO.

Ez a forró helyzet bármikor robbanhat, és a játékosok nagy szabadságot élveznek, hogy melyik résztvevő felet erősítik ebben a részletesen kidolgozott világban.

A szerepjáték Synergy rendszerében a karakterkészítés gyors, és minden támpontot megad ahhoz, hogy honnan jött a karakter és milyen élete volt eddig. A képzettség- és harcrendszer könnyen használható, a sérülések reálisak és halálosak, így a karaktered tudni fogja, hogy mikor nem érdemes a pisztoly rossz vége felől lenni.

A kiberver kiment a divatból, most már a biover a divat! Miért tennél krómot a szemed helyére, ha génmódosítással élesen látó teleszkopikus látást biztosíthatsz magadnak? A génmódosítás új fajokat hozott a játékba:

  • Víziformák – emberek kopoltyúval, vagy nagy tüdővel, hogy sokáig bírják a víz alatti munkát az új vízivilágon.
  • Alfák – emberek, akiknek a génjeit tökéletesre tervezték, és minden hibát kigyomláltak belőlük.
  • Ember-állat hibridek – Ember-gorilla és ember-macskaféle kereszteződések egy régmúlt kor szuperkatonáinak megalkotásának reményében.
  • Űrlakók – a világűr zéró gravitációjának szerelmesei, akiknek a lábuk olyan ügyes, mint a kezük. Ők népesítik be a Holdat, a terraformálják a Marsot, bányásszák a Cerest és az Aszteroidaövet.
  • Intelligens delfinek és gyilkos bálnák – kommunikációs és kézügyességi hátrányukat távirányítású drónokkal oldják meg, akár a világ túlfeléről is, és lehetnek tudósok, kutatók, technikusok, vagy félelmetes katonák.
  • És természetesen az emberek, akik bio- vagy kibermódosítás nélkül nehezen élnék túl a bolygó zord viszonyait, ahol időnként pusztító tornádók és óriási mágneses viharok tombolnak, és a DNS alapú helyi flóra és fauna mintha az emberek elpusztítására szövetkeztek volna, a legkisebb mikroszkopikus parazitától a legnagyobb tengeri ragadozókig.

A Kék Bolygó: Játékosok kézikönyve már önmagában elég információt tartalmaz ahhoz, hogy részletesen kidolgozott kalandokat éljenek át a karakterek, egyik veszélyből a másikba csöppenve. Poszeidónon nincs olyan, hogy hétköznapi élet, ide csak a legkiválóbbak jutnak el a Földről, és valami izgalom mindig akad. Ez az eddig megszokott űroperákkal szemben egy valódi tudományos-fantasztikus játék, ahol a hangsúly a tudományon van, egy kevés fantasztikummal keverve.

A Kék Bolygó: Játékosok kézikönyvét PDF és fizikai könyv formában lehet megrendelni a www.kalandhorizont.hu oldalon.
A PDF azonnal letölthető a vásárlás után, a könyv kézbevételével még várni kell május végéig. Addig is kedvezményes áron előrendelhető.

- Bakk László


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához