LFG.HU

rhynn
hírekCimkek

(Az interjú első része audio formátaumban lesz csak elérhető. Az író a nevek kiejtését elemezgette… – BePe)

2. rész: Kitaszítottak
Mort
 Hogyan voltak képesek az első kitaszítottak megérteni ezt a meglehetősen átalakult nyelvet?
R. Jordan
 3000 évig ébren voltak, nem aludtak, mint a többiek, hanem éberek voltak. Éppen ezért tisztában voltak azzal, mi történik a világban. És amiatt is, ahogy az egész világ működik. Hiszen a Lyuk (`Bore`) nem helyezheto el Shayol Ghulban. Shayol Ghul inkább csak egy űr, egy hely, ahonnan a lyuk a legkönyebben elérhető, legkönyebben érzékelhető. A Lyuk mindenütt jelen van, még pedig az univerzum természete miatt. Ok (a kitaszítottak) egy másfajta állapotban töltötték el az elmúlt 3000 évet. Egy olyan állapotban, ahol nem volt testük… legalábbis nem érezték, nem tudtak mozogni, ők csak bebörtönzött szellemek voltak végül is, de éberek voltak. Jelen voltak a földön is. Képesek voltak kihallgatni másokat, képesek voltak látni, mi történik, tehát ezért beszélték a nyelvet, amikor kijöttek.
Mort
 És mi a helyzet Ishy-vel?
RJ
 Ishamael egy speciális eset, olvasd el és találd ki (gy.k. RAFO).
Mort
 Szóval a Kitaszítottak akkor kívül kerültek a kerék szövetén?
RJ
 Nem, egyáltalán nem. Ők a kerék részei, kivéve azok a fickók, akiket leöröktüzeztek. Ők rosszabb helyzetben vannak, hisz nincs újjászületés, ok abbahagyják. A Sötét Úr kívül esik a mintán, ahogy a Teremtő is, de minden élő része a mintának. Ez a dolog, amit a Litaszítottak remélnek, hogy elnyerjék ezt a halhatatlanságot. Kívül akarnak kerülni a mintán.
Rhynn
 Volt egy jelenet, ahol Moridinnél azt írta, hogy az Igazi Hatalmat használva kilépett a mintán, vagy valami hasonlót.
RJ
 Ő egy lyukat nyitott a mintában, ez egy módja az utazásnak, ami a TPt használja. Úgy mint amikor a Világ Szemében Ishamael utazott, hogy odaérjen Lews Therinhez. De ez a leírás nem egyezik a későbbi leírásokkal, mert itt Ishy egy speciális módon utazik, ami a TPt használja, s ezért máshogy működik. Ez nem olyan, mint amikor a férfiak és a nők a Saidint ill. a Saidart használják.
Mort
 Ez úgy történik, mint a könyvekben, amikor egy lyukat készített.
RJ
 Ez hasonló. Nem ugyanaz, de hasonló. Hisz a Saidar használatakor jelentkezik egyfajta elhalványulási effektus.
Sequoia
 A TPvel a férfiak és a nők ugyanúgy csinálják ezt a dolgot, ugye?
RJ
 Igen. Ez nem úgy megy, mint az Egyetlen Hatalomnál, hogy a férfiak és a nők két teljesen különböző forrást használnak. Ha a TPt használják, ami a Sötét Úrtól származik, a férfiak és a nők hajszál pontosan ugyanazt az erőt használják, ugyanazt a forrást csapolják le.
Wood Sun
 Van az Igazi Hatalomnak egy mellékhatása, ez a bizonyos saa. Emiatt van az, hogy sok Kitaszított nem használja?
RJ
 Nem feltétlenül. Ennél többről van szó. Talán ők maguk tagadták meg. Nem akarják, hogy a Sötét Úr így is elérje őket.
Wood Sun
 Szóval hogyan tudták ezt elérni?!?
Harriet
 Nagyon gyanús, hogy ennyire foglalkozik vele. Lehet ő is használni akarja?
Wood Sun
 Csak érdekel a dolog…
RJ
 Tizenháromnál jóval több Kiválasztott volt a Világtörés idején. Sokkal több. De ők mind egy szálig meghaltak, hisz nem volt meg az, ami a maradékot életben tartotta: Nem voltak bebörtönözve. Balthamelt és Aginort nem számítva, a többiek érezték az idő múlásának a hatását. A maradéknál gyakorlatilag felfüggesztették az életet (suspensed animation). A többiek, akik nem voltak ott, természetesen meghaltak.
Mort
 De akkor mi történt, amikor Aginor találkozott Mattel az élet fájánál?
RJ
 RAFO
Wood Sun
 Mitől lett valaki kiválasztott?
RJ
 A Legendák korában is rengetegen ajánlották fel lelküket a Sötét Úrnak. Az hogy valaki kiválasztott legyen, ahhoz az kellett, hogy a Sötét Úr felismerje képességeit, potenciálját, hogy elmenjen saját lábán Shayol Ghulba, és lelkét személyesen ajánlja fel a Sötét Úrnak, Fontos, hogy az illető személyesen is bizonyítsa elkötelezettségét.
Wood Sun
 Véletlen lenne az, hogy minden Kitaszított tud fókuszálni?
RJ
 Ó, nem, természetesen nem véletlen! Hiszen ha nem tudnál fókuszálni, nem élnéd túl ezt a játékot.
Wood Sun
 Mi van azokkal, akik nem tudnak fókuszálni?
RJ
 Hát, azok nehezen akarnának bármit is elérni.
Wood Sun
 Ó, szegény Mat és Perrin!
RJ
 Hát, ha Kitaszítottak akarnának lenni, igen.

3. rész: Vallások és egyéb érdekességek

Rhynn
 Vannak-e vallások az Idő Kereke világában?
RJ
 Nincsenek! Se vallások, se egyházak. Ez ugyan meg fog változni a következő könyvekben, de nem ebben.
Mort
 Ez egy Spoiler?
RJ
 Nem. Ez az Idő Kerekével van összefüggésben. Ezt valaki meg fogja változtatni. Az oka az, hogy mindíg azt gondoltam, hogy a vallási rituáléink, templomaink, egyházaink mind azért vannak, hogy megerősítsék a hitünket. Valamit, amit nem látunk. S minden hitnek az alapja valami, amit nem láthatunk. Isten, Allah, stb. De ebben a világban másról van szó. Vannak prófétáink, akik a világot járják. Az egyetlen hatalmat képesek fókuszálni az emberek. Rengeteg ember van, aki képes volt erre az utóbbi 3000 évben. Nyilvánvaló bizonyítékok vannak a vallási doktrínákra. Bizonyítékok a láthatatlanra. Itt van az egyetlen hatalom, nyilvánvaló bizonyíték a Teremtő létezésére, mndenre, amiben hiszünk. Nincs szökség valakire, aki rituálékat csinál, magyaráz nekünk, hogy megerősítse hitünket. A természetfeletti minden nap manifesztálódik. Ha tényleg lennének prófétáink, akik körbejárnak a világon, csodákat tesznek, feltámasztják a halottakat; csak végigmenne valaki az utcán, s azt mondaná: `Isten nevében, gyógyulj meg`, s minden sebed meggyógyulna; Vagy a halott testvéred egyszer csak felállna, s mászkálni kezdene… Úgy gondolom ebben az esetben a szervezett vallás eltűnne egy generáción belül. Hiszen a következő generációnak már nem lenne szüksége valakire, aki biztosítja a hitedet, meg mindenfélét csinálna a vallásos emberekkel. Ez manifesztálódna a mindennapos életben.
Wood Sun
 És mi a helyzet a Fehérköpenyekkel? Ok egyfajta vallásnak tunnek!
RJ
 A Fehérköpenyek szerettem volna, ha egyfajta vallási szektának tűnnek. Egy civil szervezetként indultak, aki az árnybarátok ellen prédikálnak. Egy példát mutatnak az átlagemberekenek, hogy ne legyenek árnybarátok. Pár száz év alatt pedig hadsereggé alakultak. Őket a teuton lovagok alapján mintáztam (Német Lovagrend). Egy pici német SS is került bele és …
Wood Sun
 És a spanyol inkvizíció?
RJ
 Igen, egy kicsit a spanyol inkvizíciót is felhasználtam. Úgy gondolják, hogy rajtuk kívül nincs olyan ember, aki tudja az Igazságot. Az Igazságot itt nagy I betuvel gondolom. Ők olyan jól tudják az Igazságot, olyan tiszta ez bennük, olyan nyilvánvaló számukra, hogy te gonosz vagy.
Ők a Fény oldalán vannak. Ebben a világban van egyértelmű jó és van egyértelmű gonosz. Van Fény és van Árnyék. De néha a legnehezebb dolog, hogy megmondd a különbséget köztük. Itt vannak ezek a Fehérköpenyek, akik gonosz, ördögi dolgokat csinálnak, de mégis a jó oldalán vannak, a fényén, az Igazságén.

Az interjú folytatása elérhető lesz az alábbi címen:

http://member.rpg.hu/ido_kereke/

Ezenkívül szeretettel vár téged a megújuló Robert Jordan Fan Club, mely pár napon belül 3 éves fennállását ünnepli! Csatlakozz te is, hisz rengeteg meglepetés, exkluzív anyag, egy remek társaság, találkozók várnak jelenlegi és leendő tagjainkra…

rhynn


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://member.rpg.hu/ido_kereke/]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához