LFG.HU

Herbie
ismertetőCimkek

The Matrix: Reloaded; 2003.

A Sikoly-trilógia egyik filmrajongó szereplőjétől már évekkel ezelőtt megtudhattuk a trilógiák törvényszerűségeit: A második rész mindig nagyobb, hangosabb, véresebb – több az akció, több a halott, nagyobbak a tétek, de a koncepció ugyanaz. A Mátrix: Újratöltve esetén sincs ez másként… ezzel azonban nagyjából véget érnek a film pozitívumai is. (Mindez persze előre vetíti az ősszel bemutatásra kerülő harmadik részt is: a trilógia törvényszerűségei szerint ugyanis minden, amit eddig tudtál, vagy tudni véltél, hamis, alapjaiban rendül meg minden igazságnak hitt dolog és mindenki szabad préda; bárki meghalhat.)

A Mátrix: Újratöltve nagyobb, hangosabb, vágatlanabb elődjénél, leginkább olyan, mintha önmaga klónja lenne. Az első rész olyan filmes eszköztárakat – trendet – honosított meg az akciófilmek világában, amit azóta számtalan kisebb-nagyobb költségvetésű filmben alkalmaznak. Ezek a Mátrix-klónok több-kevesebb sikerrel szerepeltek a pénztáraknál. Úgy tűnik, az Újratöltve is csak egy ezek közül.

A történet kapcsán a legeredetibb ötlet a filmes kapcsolat: A nálunk június 10-én megjelenő Animatrix DVD első animációs filmje, Az Osiris utolsó útja (melyet a Final Fantasy stábja készített) számol be arról, hogy az Osiris legénysége hogyan veszi észre, amint a gépek egy gigászi fúrógéppel Zion, az emberek földmélyi titkos városa felé tartanak; az animációs film szereplői értesítik a várost a közeledő veszélyről. Zion lakóinak három napja van megakadályozni a gépeket, és ebben csak Neo, a Kiválasztott segíthet.

A történet meglehetősen vontatottan indul, a kezdeti unalom után felpörgő, látványosan kivitelezett, gyakran – túl gyakran – céltalan, vagy öncélú akciójelenetek következnek, amik minden erőfeszítésük ellenére hamarosan szintén elég unalmasak lesznek. A végére jut még némi arcpirítóan üres szónoklat Morpheus részéről (a film eleji szónoklata egy fokkal jobb volt), valamint egy túlsűrített, nehézkesen megfogalmazott magyarázat, ami fel kellene, hogy kavarja a nézőt, de a figyelmet alig bírja lekötni. Ez a két jelenet amúgy a leggyengébben megírt pillanat a filmben. Szerencsére egy igazán eredeti mellékszereplő bemutatásával, Smith ügynök (ugyan öncélú) újra-belépőjével és pár egyéb kísérő karakterrel némileg sikerült színt és humort csempészni a szinte ünnepélyes komolysággal járó-kelő eredeti szereplőgárda tagjai közé.

The Matrix: Reloaded; 2003
138 perc
írta és rendezte: Larry és Andy Wachowski
fényképezte: Bill Pope

szereplők:
Keanu Reeves – Neo
Carrie-Anne Moss – Trinity
Laurence Fishburne – Morpheus
Harold Perrineau Jr. – Link
Harry J. Lennix -Lock parancsnok
Jada Pinkett Smith – Niobe
Gloria Foster – Orákulum
Lambert Wilson – A merovingi
Monica Bellucci – Persephone

A Wachowski testvérek két helyen vannak elemükben a filmben: a zioni gyűlés utáni videoklip-szerű zenei betét/szeretkezés kivitelezésekor és az akciójelenetek (zenére történő) megvalósításakor. Ez talán nem véletlen ha tudjuk, hogy Wachowskiék a reklámfilmek és videoklipek világából törtek be a játékfilmesek közé. Nagy gyengéjük azonban az átvezető jelenetek megkomponálása és általában a nagyjátékfilm megvalósítása szinte epikus keretek között. Az egyszerre forgatott második-harmadik rész nyilván hatalmas megterhelés volt minden résztvevője és alkotói számára, és ez sajnos – akárcsak a Gyűrűk ura filmtrilógia esetén – meglátszik a végterméken. Az alkotók mintha elvesztek volna a részletekben és a nagy kép összeállításakor már maguk sem vették észre, hol és mi hibádzik egész pontosan. A film dramaturgiája éppen ezért nagyon töredezett, a jelenetek kidolgozottsága azonban aprólékos, ugyanakkor ellentmondásokkal és logikai bakugrásokkal terhes. A végeredmény egy inkoherens, nagyratörő film, amibe hatalmas energiát öltek a készítői, de meglátszik, hogy erejükön felül vállalkoztak.

A kultikussá vált első részhez képest a folytatás leminősült az ügyeletes nyári akciófilm-slágerré, bár a harmadik rész, ami egészen hamar követi a másodikat ugyan megválaszolhat néhány függőben hagyott kérdést, de a film utolsó felvonásába beleerőszakolt magyarázatok olyan új kérdéseket és kétségeket ébresztettek, amiket egyre nehezebb lesz kielégítően megválaszolni.


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.rpg.hu/nezoter]
[http://forum.rpg.hu/index.php?s=&act=ST&f=101&t=322&st=0]
A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához