LFG.HU

taverna
dekszter
ismertetőCimkek

A Suicide Squad 2014-ben debütált a nagy vásznon a Batman: Assault on Arkham című animációs filmben, ami az Arkham univerzum részét képezte. Az Arkham Asylum előtt játszódó történetet érzésem szerint megérdemelten jól fogadták a kritikusok. Megjelenése után nem sokkal kezdődtek a végül 2016-ban érkező élőszereplős Suicide Squad film munkálatai, ami négyszeresen visszahozta az árát és még egy legjobb smink Oscar díjat is elhozott. Ennek ellenére valószínűleg a DC filmes sorozatának messze legsemmitmondóbb, leggyengébb tagja.

Hell to PayIdén március végén végül jött az újabb animációs film, ezúttal már kizárólag a Suicide Squad főszereplésével, Hell to Pay címmel. Mivel ez nem az Arkham univerzum része, így ez mondható az első önálló Suicide Squad animációs filmnek is – és így figyelmen kívül hagyja az Assault on Arkham eseményeit.
Az alapok természetesen megegyeznek, mint minden egyéb megjelenésükkor: a DC gonosztevői közül Amanda Waller egy maroknyit küld egy egyszerűnek tűnő, de roppant veszélyes küldetésre. A Hell to Pay esetében Deadshot, Bronze Tiger, Captain Boomerang, Harley Quinn, Killer Frost és Cooperhead alkotja az osztagot. Hogy biztosítsa hűségüket, mindenki egy apró bombát kap a nyakába, amivel Waller bármikor végezhet velük engedetlenség esetén. Ezzel ők is tisztában vannak, ahogy erre többször is utalnak, nem ez az első öngyilkos küldetésük. A klasszikus recept, semmi új a fa alatt.
A történetről csak annyit árulnék el, hogy az osztag egy bizonyos tárgyat keres, aminek többen is a nyomában vannak. A film végén érkezik egy roppant érdekes leleplezés, de a végső csattanót már a kezdés után alig negyed órával borítékolhatja magának bárki.

A kritikusok jól fogadták a filmet, amivel én most picit szembe fogok menni, mert számomra ezer helyen vérzett a film. Eredetileg is 18-as karika volt a cél a készítőknél, de sajnos annyira igénytelenül és idétlenül próbálták túltolni, hogy a sokadik alkalom után már az embernek a fejét sincs kedve megrázni.
Az rendben van, hogy a film tele van véres jelenetekkel (szitává lőtt, feldarabolt, szétrobbantott emberek), de az Assault on Arkham is tartalmazott felnőttes témákat (véres jelenetek, ágyjelenet), mégsem kapta meg a legmagasabb besorolást. A különbség talán az imént említett probléma, amiből most a teljesség igénye nélkül (és spoilerektől mentesen) felsorolnék párat: a táblákon csak szex vagy fegyver hirdetések, a 69-es kijáratnál természetesen motel reklám, a kötelező sztriptízbár egy furcsa csavarral, a biztonsági őr pornót néz, céltalan meztelenkedés, dohányzó és kábítószerező gyerekek.
Félreértés ne essék, nem vagyok mimózalelkű, de ezek egyike sem ad a történethez semmit. Sokkal inkább tűnik az egész egy „beletoljuk, mert a karika most zöld lámpát enged” dolognak.

A másik problémám a filmmel kapcsolatban a szereplők kezelése. Ahogy anno az eredeti X-men trilógiát bátran hívhatta volna bárki Wolverine filmeknek, addig a Suicide Squad esetében (mindháromban ahol eddig a csapat felbukkant), ez a szerep Deadshotra száll. Ő a vezér, a vezető, akit itt is kétségbeesetten próbálnak szimpatikussá tenni a nézőknek, holott egy brutális bérgyilkos, akinek a számláján hihetetlen dolgok szerepelnek. A többiek üres és háttér nélküli bábként túlnyomó részben azért vannak a csapatban, hogy vagy véres húscafatként végezzék, vagy Deadshot megmutathassa, hogy ő a legkeményebb, legügyesebb. A számomra sajnos hisztérikába átment Harley Quinn pedig csak azért van, hogy csikoroghasson az ember foga minden alkalommal, amikor megjelenik.
A grafika a már sokat emlegetett és szidott DC animáció, de sok esetben még elnagyoltabbnak tűnik a sok nappali jelenet miatt.
A szinkronhangok közül egyedül Tara Strong ismétel korábbi Harley Quinnként (bár az Assault on Arkhamban nem ő volt), mindenki más új hangot kapott. Captain Boomerang ausztrál akcentusa (az élőszereplős Jai Courtney után) ismét egy ausztrál színésztől, Liam McIntyre-től származik. Deadshot Christian Slater hangján szólal meg és a külseje is sokkal kisfiúsabb lett, de talán nálam ő volt az egyetlen nem tetsző hang az egész filmben.

helltopay2

Számomra sajnos egy hatalmas, idegesítő csalódás lett a film. Egyedüli érdeme, hogy nem követte el azt a hibát, amit az élőszereplős film, és nem vált tévés matinévá, ahol mindenki a másik haverja lesz és feláldozzák magukat egymásért. Itt az osztag tagjai bármikor képesek egymás torkának ugrani, átverni a másikat a saját céljaik és túlélésük érdekében.
Bíztató alapok ide, Deadshot oda, nálam ez egy hatalmas nagy mellé volt.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához