LFG.HU

Inhaizer Gyula
hírekCimkek

Megnyílt a New Ork Kalandjáték Szaküzlet Győrött. Milyen egyszerű leírni ezt a rövid kis mondatot és milyen hosszú volt az út, amely idáig vezetett. Hadd osszam meg veled a történetemet, talán hasznos és érdekes lesz számodra is. Akadémiai kurzusokon valószínűleg esettanulmánynak neveznék ezt a mesét, mindazoknak, akik átélték, sokkal több annál, hiszen rólunk szól.

Múlt
Színhelyünk az ország nyugati vidéke, Kisalfölde, annak is erős bástyája, amit a Vizek Városának is neveznek: Győr. Eddigi tudásunk szerint a szerepjáték időszámítása itt 1991-ben kezdődött, ekkor indult útjára az első kalandozó csapat. Maréknyian voltunk, de biztosak voltunk benne, hogy sokan vannak még, akik szívesen űznék ezt a hobbit. Így is lett. Visszagondolva bátor és dicséretes tett volt, amikor 1992 szeptemberében vállalkoztunk rá, hogy klubot alapítanunk, ahová betérhet bárki, aki érdeklődik a szerepjátékok iránt. Ez lett a Sárkányszív Szerepjáték Klub. Könnyű dolgunk volt megfelelő helyet találni, ahol hétvégenként, vagy akár hetente többször is összegyűlhettünk. Győr Város Művelődési Központja fogadott be bennünket és büszkén mondhatom, hogy egyedülállóan jó kapcsolat alakult ki az intézmény és a Klub között. Ekkor már azt is tudtuk, hogy szerte az országban számos klub tevékenykedik és megjelent az első magyar szerepjátékos folyóirat: a Bíborhold. Működésünk első évének legemlékezetesebb pillanata volt, amikor játékos találkozóra hívtuk a hazai szerepjátékosokat és fantasy rajongókat. Ez a rendezvény volt a Sárkányszív-Roham. A rendezvény sikeresebb volt, mint reméltük és a Művelődési Ház szerződésben kötötte ki, hogy nemcsak megrendezhetjük, de ezentúl minden évben kötelező jelleggel meg kell rendeznünk ezt az eseményt. Ingyenesen biztosították az egész intézményt három teljes napra és jelentősen hozzájárultak a szervezési költségekhez is. Lehetőség volt arra is, hogy a rendezvény költségeit utólagosan, a belépődíjakból fedezzük. A Klub eleinte ingyenes volt, majd díja havonta 200 majd később 500 Ft lett. Nem fejenként, hanem összesen. Ezért a fizetségért havi négy szombaton használhattunk annyi termet, amennyi éppen kellett. A Klubba pedig folyamatosan jöttek új játékosok, köszönhetően annak is, hogy ekkor már megjelent a M.A.G.U.S. és abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy a Nagy Zöld Könyv utolsó oldalán hirdette: igen, ha Győrben jársz, ide bátran jöhetsz játszani.

Telt-múlt az idő. Megrendeztük a második, majd a harmadik Rohamot. A szerepjátékos hobbi egyre népszerűbb, egyre izgalmasabb lett. 1995-ben megnyílt az első győri Szerepjáték Szaküzlet, a Pegazus Könyvesbolt, úgy tűnt minden jól alakul. Változott maga a hobbi is, megjelentek és gyorsan elterjedtek a gyűjthető kártyajátékok és egyre komolyabb szerepet vívtak ki maguknak a terepasztalos csatajátékok kedvelői. Ekkor, azonban történt valami. Véget ért az úgynevezett “hőskor”. Megszűnt mindkét hazai szerepjátékos magazin, a szerepjátékosok nyilvános fórumai drámaian beszűkültek, az információ áramlása elapadt, megkezdődött a fanzinok ideje. A Roham látogatottsága negyedére esett vissza, megkezdődött az akkor piacvezető fantasy könyvkiadó hanyatlása. A gazdasági megszorító intézkedések a játékosok pénztárcájára is hatottak, az ösztöndíj szinte eltűnt, bevezetésre került a tandíj, az eladott könyvek, regények példányszáma alaposan megcsappant. Ami pedig mindezt fűszerezte, a média a szerepjátékok kedvelői ellen fordult és botrányos, rágalmazó cikkek jelentek meg a szerepjátékosokról országos napilapokban. Túléltük. A Klub mindvégig működött, annak rendje-módja szerint, megrendeztük a negyedik az ötödik, hatodik, hetedik, nyolcadik és kilencedik Rohamot.

Jelen
Nagyon érdekes, hogy a szerepjáték szinte tökéletesen eltűnt a Klubból. Némi kártyás élet ugyan maradt, de a kemény magot már a terepjátékok elszánt kedvelőinek csapata képviseli, akik szerénység nélkül mondhatom, kedvtelésüket rendkívül magas szintre tökéletesítették. Ahogy a Klubba járó játékosok száma csökkent, úgy nőtt meg az életkoruk. Kialakult egy közösség, ahol már hosszú évek óta mindenki ismer mindenkit. Hol van hát a többi játékos? Valahol márpedig lenniük kell, hiszen Győrött és környékén közel 200.000 ember él és az elmúlt tízegynéhány évben közel ötszáz játékos fordult meg nálunk. Időközben felnőttünk, munkába álltunk, családot alapítottunk, kevés a szabadidőnk. Hol vannak a fiatalok? Azok a tízes éveik elejét taposó ifjak, akiket ugyanaz a láz kerít hatalmába Mória sötét tárnáit látva, mint annak idején minket? A várost járva sokszor eszembe jut, hogy kollégiumi szobák mélyén, és a házak ablakai mögött egy-egy könyvespolcon szerepjáték könyvek, kockák, kártyapaklik, fantasy regények pihennek, vagy éppen hajnalba nyúló nyughatatLAN számítógépes Diablo partik zajlanak. Biztosak vagyunk benne, hogy nagyon sok játékos van a városban, de sajnos nem ismerik egymást.

Sajnos a politika és a gazdasági racionalitás megint beleszólt az életünkbe. 2001-ben a továbbra is otthonunkat adó Városi Művelődési Központ az egyik nagy parlamenti párt holdudvarába tartozó vállalkozáshoz került. Eleddig szociális alapon kaptuk meg azt a lehetőséget, hogy volt hová mennünk játszani. Fiatalok akarnak csinálni valamit, méghozzá együtt, közösségben: rajta: csinálják hát. Ez a lehetőség sajnos megszűnt. Csak egy papírlap maradt nekünk, önkormányzati pecséttel, aláírással, hogy ez nekünk továbbra is jár(na). Azt érvényesíteni, már egy sokkal nehezebb feladat. A Ház új gazdája igyekszik racionálisan működtetni az intézményt, amelynek következtében 1500 Ft + Áfa terembért kellene fizetni óránként. Könnyen kiszámolható, mit jelent ez: közel félmillió Forintot évente. A valaha pezsgő klubélettel rendelkező Művelődési Házból sorjában szétspricceltek a klubok a szélrózsa minden irányába. A fő problémát az jelenti, hogy nincs hova menni. Máshol, más intézményekben is hasonló hozzáállást tapasztalhatunk. Csak olyan szabadidős tevékenység tud teremhez jutni, amelyik bevételt képes produkálni és költségeit abból fedezni. Mi továbbra is ragaszkodtunk jussunkhoz, még két évig tartottunk ki, elviselve a “húzzatok már el innen végre” hozzáállás megaláztatásait. Elég volt!

A Klub Művelődési Központ falai között eltöltött történetének záróakkordjaként 2002 nyarán megrendeztük a tizedik, jubileumi Sárkányszív-Rohamot, amelyre nagyon sokan eljöttek az ország minden sarkából, nagyon sokan segítettek, és velünk ünnepelték az elmúlt egy évtizednyi játékot, barátságot, fantáziát. Köszönet érte!

Tavaly ősszel megszűnt a Pegazus Könyvesbolt, ezáltal olybá tűnt, szeretett hobbink nagyon sötét időket él át Győrött. Ám a legsötétebb órán kell eljönnie az új reménynek. Elrond szavai jutnak eszembe: “vagy összefogtok, vagy elbuktok”. Valami újnak, valami másnak kell kezdődnie. Szerepjátékosok, kártyajátékosok, csatajátékosok fogtak össze, hogy ez így is legyen. Mint afféle mesebeli hős sorban felkerestük azokat a bölcseket, akik segíthetnek, jó tanáccsal, ötlettel, javaslattal. Legelőször azt kellett kigondolni, mit is szeretnénk? “Van egy álmom”- mondta Martin Luther King. Nekünk több is van. Szeretnénk egy Klubot, jót, kényelmeset, ahová jól esik bejönni, és jó ott lenni. Nem akarunk tovább raklapokon játszani. Szeretnénk ide meghívni másokat is, akik hasonló érdeklődésűek, mint mi. Legyen ez a hely egy közösség motorja. Szeretnénk egy boltot, egy szaküzletet, ahol megtaláljuk itt helyben azokat a dolgokat, amelyek a hobbinkhoz kellenek. Szeretnénk a Fantasy műfajt és a hozzá kapcsolódó játékokat tovább népszerűsíteni, minél szélesebb körben megismertetni, elfogadtatni. Mindezt úgy kell megvalósítanunk, hogy farkastörvényekkel teli világunkban talpon tudjunk maradni. Úgy, mint Klubnak, senki nem tud segíteni, mivel sem jogi személyisége, sem bankszámlaszáma sem adószáma nem lehet egy ilyen közösségnek. Ezért megalapítottuk a “Sárkányszív Szerep és Stratégiai Játék Klub” Egyesületet. Elzarándokoltunk Győr Megyei Jogú Város Polgármesteréhez, aki szívesen segítene, de sajnos olyan időket élünk, amikor iskolákat zárnak be városunkban, nemhogy a játékos kedvű fiatalokat tudnák támogatni. Olyan érzésem támadt, mint annak idején, amikor a sci-fi és fantasy témájú könyveket a hatalom a tiltva, tűrve, támogatva kategóriák közül a tűrve feliratú dobozba tette. Örülni kell ennek is, sajnos kapott a szerepjáték már kedvezőtlenebb besorolást is.

Helyiséghez jutni Győrött betonkemény dolog, megfelelő helyiséget szerezni pedig oly kemény feladat, mint a Mithrill. Ma már tudjuk, három módon lehetséges klubhelyiséget lelni: vagy rendkívül jó politikai kapcsolatokkal kell bírni, vagy kellően sok pénzzel kell rendelkezni, vagy legszerencsésebb, ha a felsoroltak közül mindkettőből van bőven. Mivel a Hatalom Gyűrűje nincsen birtokunkban, lobbiztunk, ahogy tudtunk. Végül világossá vált: csak magunkra számíthatunk. Senki más nem tud, akar, vagy szeretne érdemileg segíteni nekünk.
Nem adtuk fel: nyolchónapnyi munkálkodás után végre elmondhatjuk, van egy hely Győrött, ahová szívesen várják a szerepjátékok, kártyajátékok, terepasztalos csatajátékok, táblás játékok kedvelőit, a fantasy és SF rajongókat. Ezt pedig saját erőnkből értük el.

A jövő
Ez az, ami most már szinte csak rajtunk múlik. A feladat nem könnyű, sőt nehéz. New Ork egy olyan hely, amelyet játékosok hoztak létre játékosok számára. Igyekszünk felhasználni az elmúlt 12 év tapasztalatait, hogy színvonalasan, jól valósítsuk meg elképzeléseinket. Hogyan kell működnie egy olyan helynek, ahová játékosok járnak? Jó példáért nemcsak a hazai klubokat, boltokat vizsgáltuk meg, de a tengeren túlról is gyűjtöttünk ötleteket. Mert bizony léteznek ilyen “játszóházak” szép számmal, sőt komoly klubhálózatok működnek. Győr város sajátsága, hogy kereskedelmi övezete egy nagyon keskeny zónában, az úgynevezett “Arany Ösvényen” koncentrálódik. Mindenképpen itt akartuk lokalizálni a helyet, így is lett. A sétáló utca legforgalmasabb mellékutcájában vagyunk, a belváros kellős közepén. Rendkívül fontosnak tartjuk a nyitva tartás hozzáigazítását a játékosok szabadidejéhez. Ezért egész hétvégén nyitva vagyunk, valamint hétfő kivételével valamennyi hétköznapon is. Nyitvatartás: kedd-csütörtök: 12-20 óra, péntek: 12-21 óra, szombat: 10-20 óra, vasárnap: 10-17 óra.

A belső berendezés kialakításakor a győri játékos körökben legendás “Marika presszó” bútorzatát használtuk fel, ezáltal átmentve a korábban már megszokott hangulatot az új helyre. Az igényesebbek kedvéért bőr ülőgarnitúrát is beszereztünk. A helyet Papp Norbert barátunk falfestményei díszítik. (ld. art.rpg.hu) Szeretnénk a hónap valamennyi napjára programokat szervezni, hogy mindig legyen miért eljönni. Versenyeket, bajnokságokat, bemutatókat szervezünk, hogy még jobban összehozzuk a játékok kedvelőit. Szeretnénk a hobbi különböző válfajait űző játékosokat megajándékozni egy-egy tematikus klubnappal A pénteket a kártyajátékok rajongóinak szenteljük. Elsősorban Magic The Gatheringgel kívánunk foglalkozni, de fontosnak tartjuk a Hatalom Kártyái és a Gyűrűk Ura Kártyajáték népszerűsítését is. A szombat elsősorban a terepasztalos csatajátékok kedvelőié. A Warhammer 40K mellett szeretnénk, ha Győrött is megismernék a játékosok a Mage Knight és a Mech Warrior Dark Age játékokat. A vasárnap ünnep, ezért mindig valamilyen nagyobb szabású versenyt szeretnénk rendezni, ez lehet kártya, szerepjáték vagy valami más, esetleg különleges esemény. Kedden legfőképp a konzoljátékok kedvelőit várjuk, hálóba kötött Xbox mérkőzéseknek adunk helyet, ahol olyan játékokban küzdhet 4, 8, vagy akár 16 játékos, mint a Halo, Mech Assault, Unreal Championship, Wolfenstein, Medal of Honor vagy a Ghost Recon. Ha van rá igény, éjszakai partik szervezése is megoldható. A szerepjátékosok szerdánként találnak új kalandokra. Számos veterán kalandmesterünk van, akik az ismertebb játékokon túl kevésbé ismert játékok mesélését, megismertetését is vállalják. Rendszeresen lesznek gótikus játékestek, szabad stílusú mesék, vagy amit éppen kitalálunk és igény is mutatkozik iránta. Csütörtökön a hazánkban lassan de biztosan terjedő komolyabb lélegzetű táblás játékoké a főszerep, mint a Tikal, a Carcassone vagy a Catan Telepesei. Nemcsak játszani, olvasni is szeretünk. Tisztába vagyunk a könyvárakkal, ezért gondoltunk a Fantasy és SF irodalom kedvelőire is: ha nálunk rendelsz könyvet, regényt, annak árából 20% kedvezményt biztosítunk!

El kell döntenünk, mi legyen szeretett rendezvényünk, a Sárkányszív-Roham sorsa. Úgy gondoljuk, hogy talán kedvezőbb volna évi egy nagyobb lélegzetű rendezvény helyett több, regionális jellegű játékos találkozót szervezni, mondjuk “Mortál Szombat” címmel. Úgy látjuk, hogy egyre több versenyt kívánnak a játékosok és kevesebb előadást, ismertetőt, író-olvasó találkozót, vagy éppen kiállítást. A rendezvények programját ennek a trendnek megfelelően fogjuk kialakítani. Ezek a rendezvények negyedéves gyakorisággal követhetik egymást és helyszínük a frissen felépített, XXI. századot idéző Megyei Művelődési Központ impresszív csarnoka lehet, nyíllövésnyi távolságban korábbi székhelyünktől.

Mindez a sok terv, cél és remény csak akkor valósulhat meg, ha Elrond tanácsát megfogadva valóban összefogunk. Így, és csak így lehet felpezsdíteni az állóvizet. Arra kérlek Téged Kedves Olvasó, segíts nekünk ebben!

Megnyílt a New Ork Kalandjáték Szaküzlet. Megtalálsz bennünket az Arrabona Áruházzal szemben. Fent, fent, legfelül, ott, ahol a varjú ül! Címünk: 9021 Győr, Arany János utca 13. Telefon: 06 70 291 7931 Mail: nework@freemail.hu Ha kérdésed, ötleted, javaslatod van, írj nekünk! Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához