LFG.HU

Szélesi Sándor
hírekCimkek

A világ legismertebb fekete lovagja, Darth Vader elfogadta az Avana Egyesület és az Átjáró sci-fi és fantasy magazin meghívását, és nyáron hazánkban tölt egy hetet – az egyik díszvendége lesz a XXIII. Országos Science-fiction Találkozónak, a HungaroConnak Salgótarjánban.

David Prowse, Darth Vader hajdani megformálója június végén érkezik hazánkba. Utoljára 1963-ban egy súlyemelő bajnokság keretén belül járt Magyarországon, és kíváncsi rá, mennyit változott az ország az elmúlt negyven évben. Az első napokban körülnéz a Balaton északi partján, Budapesten, majd július 3-6 között a HungaroCon teljes ideje alatt a rajongók rendelkezésére fog állni.

Érdekes adalék, hogy amikor 1975 karácsonyán David Prowse találkozott George Lucasszal, Lucas két szerep közül ajánlott választási lehetőséget: vagy Darth Vadert vagy Chewbaccát játssza. Prowse a sötét lovag mellett döntött, először is, mert a bundát nem kedvelte, másrészt jól tudta, a gonosz szerepe sokkal hálásabb.

“1975 karácsonyán a karrierem hatalmas fordulatot vett. Az ügynököm telefonált és arra kért, találkozzak egy bizonyos George Lucassal, aki a 20th Century Foxnak dolgozik. Halvány lila gőzöm sem volt, ki az a George Lucas, amikor beléptem a Soho negyedben található igencsak impozáns irodába. Egy amerikai lány fogadott, Bunny Allsopp, Lucas titkárnője. Öt percet kellett mindössze várnom, és belépett egy fekete keretes szemüveget viselő, szakállas – összességében friss egyetemista kinézetű – fiatalember. Ő volt George Lucas.

Választás elé állított. Az első, amit felajánlott, Chewbacca, a szőrős vuki szerepe volt, aki a filmben végig a jó fiúk oldalán harcol. Ismertem az érzést, milyen bezárva lenni egy ilyen kosztümben, ezért megkérdeztem, mi lenne a másik. Darth Vadernek hívják, ő a film főgonosza, válaszolta George. Nem kell többet mondanod, George, feleltem, ez a nekem való szerep. Miért vagy ebben olyan biztos, kérdezte. Az emberek mindig a gonoszt jegyzik meg, feleltem, sosem emlékeznek a jó fiúkra.”

Prowse a Csillagok háborúja mellett több más filmben is szerepelt, többek között Stanley Kubrick Gépnarancs című alkotásában, a James Bond-paródiának készült Casino Royalban, valamint Galaxis útikalauz stopposok c. BBC tévésorozatban. Emellett több színházi produkcióban is szerepelt.


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.atjaro.hu/hungarocon]
A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához