LFG.HU

strato
hírekCimkek

Vannak azok az esetek, amikor egy  jó helyen és jó időben feldobott ötletből komoly dolgok születnek. Ilyen a The Gazetteer to Eilean Dubh: The Black Isle esete is. Az ominózus ötletet ezúttal a Tenkar’s Tavern című, OSR témájú blog vezetője, Erik Tenkar dobta fel 2014. szeptember 14-én, miután a Hexographer nevű térképkészítő kipróbálása során létrehozott egy térképet.

Kattints a nagyobb mérethez!

A kezdetben még névtelen sziget – Kattints a nagyobb mérethez!

A gondolat nem volt több egy kósza ötletnél: mi lenne, ha a térkép majdnem közepén található, teljesen átlagos szigetet a közösség tagjai között felosztva, közösen dolgoznák ki? Minden jelentkező kapna egy hexát a hatszögekre felosztott térképből, amelyet aztán a saját elképzelései szerint népesíthet be helyszínekkel, NJK-kkal, szörnyekkel, konfliktusokkal és ezek együtteséből kiadódó kalandlehetőségekkel.

A blog olvasói azonnal ráharaptak a dologra, így másnap Tenkar be is jelentette, hogy el fogja indítani a projektet. A kezdeményezés (mely jobb híján a sziget legnagyobb településéről, Tenkar’s Landingről kapta a munkanevét) végül egy szűk hónappal és némi háttér lefektetésével később, október 8-án fordult élesbe. Ekkor alakult a csoportmunka támogatására egy Google+ csoport, mely a következő napokban majdnem 100 fősre hízott. Pár nappal később a tagok fele le is csapott egy-egy hexára, és a hónap végére teljes gőzzel beindult az alkotómunka.

Pörgessük előre az időt az idei év július 19-ig! Bő három és fél évvel a közösségi projekt elindulása után, 56 ember tevékeny munkájával és legalább ugyanennyi csoporttag támogatásával elkészült egy teljesen kidolgozott fantasy helyszín, mely egy szavazás során végül az Eilean Dubh, avagy a Fekete sziget nevet kapta. A közeli partokat is magába foglaló sandbox kalandkörnyezet hexa térképeit és leírásait végül egy közel 430 oldalas kiadványba szerkesztették össze.

A kidolgozott sziget -Katt

A kidolgozott, végleges Fekete sziget – Kattints a nagyobb mérethez!

Ahogy egy ilyen közösségi projekttől elvárható a kidolgozottság mértéke, és vélhetően a tartalom minősége is ingadozó. Vannak olyan hatszögek, amelyeknek a kézzel rajzolt térképét csak egy-egy sornyi ötlet, vagy egy néhány pontos felsorolás kísér, és vannak olyanok is, amik mellett hosszú leírások, történeti áttekintés és a területen található helyszínek külön kis térképei is megjelennek. Ha valaki egy átfogó kampányt tervez a szigetre, annak ez okozhat némi bosszúságot, de éppen ez adja a közösségi alkotó munka bájának eltéveszthetetlen lenyomatát is. Biztosan akad néhány jó ötlet azok számára is, akiknek eszük ágában sincs a Fekete szigeten kalandokat vezetni.
Tudni kell, hogy a kiadványban felbukkanó számadatok az OSR szellemiségében, D&D-hez vannak megadva. Túl sok ugyan nincs belőlük, és ami van, azt sem tűnik bonyolultnak más rendszereknek megfeleltetni, vagy azokra átkonvertálni.

Ha érdekel, hogy mit tudott összehordani szűk négy év alatt félszáz OSR rajongó, az angol nyelvű kiadványt ingyen letöltheted az ötletgazda, Erik Tenkar honlapjáról:
The Gazetteer to Eilean Dubh: The Black Isle (A Free Crowd-sourced Fantasy Sandbox Setting)

Ha a készítési folyamat is mozgatja a fantáziádat, itt megtalálhatod a Tenkar’s Tavern témában született blogbejegyzéseit, itt pedig bekukkanthatsz a projekt Google+ csoportjába.

Kellemes olvasgatást kívánok!


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához