LFG.HU

strato
hírekCimkek

genc_logoCsütörtöktől vasárnapig tartott az idei Gen Con. Ez Észak-Amerika legnagyobb asztali játékokkal foglalkozó rendezvénye, melyet a D&D egyik atyja, Gary Gygax alapított. A kezdetekben még tisztán harci játékokkal (wargame) foglalkozó találkozó nulladik alkalma Gygax Lake Geneva-i otthonában zajlott 1967-ben, és csak alig tucatnyian vettek részt rajta. Egy évvel később került megrendezésre az első hivatalos Lake Geneva Wargames Convention, melyen már majdnem 100-an vettek részt. Az idők során a Geneva Conventionsként emlegetett rendezvények hivatalosan is megkapták a rövidített Gen Con nevet. Az idei volt az 51. Gen Con, melyen 60.000-nél is többen vettek részt, de a rendezvény már évek óta nem csak a wargame-ekről szól, hanem lényegében minden játéknak otthont ad, amit asztal mellett lehet játszani.
Jelenleg talán ez a legnagyobb és legsokoldalúbb szerepjátékos rendezvény az évben, így a kiadók igyekeznek minden fontos bejelentést és játékmegjelenést a Gen Conra időzíteni (és természetesen jó sok nyomtatott példánnyal meg is jelenni az eseményen). Idén sem volt ez másképp. Alább összegyűjtöttem azokat a frissen megjelent vagy a megjelenés küszöbén álló címeket, amelyekről úgy gondolom, hogy a honi szerepjátékosokat érdekelhetik. Akik követik a Villámhíreket, azoknak nagy meglepetésekre nem kell számítania, de talán számukra jól jön, ha így linkekkel együtt fel vannak sorolva azok a szerepjátékok, amelyek a Gen Con kapcsán valamiképpen státuszt váltottak.

1. The Witcher Table-Top Roleplaying Game
A Cyberpunk 2020-at, a Mektont és a Castle Falkensteint is jegyző R. Talsorian Games egy ”Vegyél magadnak egy Witchert” című bejegyzésben tette közzé, hogy a Witcher szerepjáték immár elérhető a DriveThruRPG-n (ha bejelentkezel). Nyomtatott változatot egyelőre csak a Gen Conon lehetett vásárolni (amíg el nem kapkodták), de várhatóan később lesz lehetőség online rendelésre is. Addig a $25-os pdf az egyetlen lehetőség mindazoknak, akik nem utaztak el Indanapolisba.

The Witcher RPG

2. Vampire: The Masquerade V5
Ez is most jelent meg, a változatosság kedvéért a Modiphius gondozásában, és bár az előrendelők csak ősszel fogják megkapni a fizikai példányaikat, a pdf változatot már augusztus 2. óta le tudják tölteni. Az alapkönyv mellett megjelent egy Camarilla és egy Anarch kiegészítő is, mindegyiknek különös, fénykép alapú illusztrációi vannak. A Modiphius webshopja erre található, de érdemes benézni a fórumunk Vampire V5 topikjába, mert a hozzászólások között lehet találni olcsóbb forrást is (azt mondjuk nem tudom, hogy ahhoz is jár-e a pdf).

Vampire V5 Core

3. Pathfinder Playtest
Paizo idén  márciusban jelentette be, hogy a Gen Con első napján ugyanúgy mindenki számára elérhetővé teszi a Pathfinder második kiadásának teszt anyagait, ahogyan 10 évvel ezelőtt az első kiadással is tette. A szabálykönyv, a teszt kaland és a hozzá tartozó terepek pdf formában itt szerezhető be ingyen (Paizo-fiók szükséges hozzá). Aki többet szeretne tudni, kezdje itt az olvasgatást, vagy nézze meg az alábbi videót!

4. Warhammer Fantasy Roleplay 4E
Tavaly május óta tudjuk, hogy a WFRP gondozását a FFG-től a Cubicle 7 vette át (az Age of Sigmarral együtt). Ugyan a negyedik kiadás tavalyra ígért megjelenése átcsúszott idénre, talán megérte várni rá. A szabálykönyv július 26-a óta előrendelhető a DriveThruRPG-n. Aki befizeti a $30-t, az letölthet egy előzetes változatot, amiből már valamennyire képet lehet kapni a játék régi-új szabályairól. Ha minden jól megy, még ezen a héten megjelenik a végleges pdf, amit egy-két hónappal később követni fog a nyomtatott verzió is.

warhammer_fantasy_rpg

5. Warhammer 40,000 Wrath & Glory
Az emberiség 41. évezredében játszódó szerepjáték jogai szintén az FFG-től kerültek át még tavaly, de ezúttal a Das Schwarze Augét is jegyző német Ulisses Spiele észak-amerikai részlegéhez. Ők sem tétlenkedtek sokat, idén júniusban indították az előrendelést, és aki eljutott a Gen Conra, az akár személyesen is átvehette a példányát. A pdf verziót elvileg egy héttel később fogják feltölteni a DriveThruRPG-re.

warhammer40k

+1. EN World Gen Con RPG Awards
A Gen Contól mára már elválaszthatatlan az EN World hírportál szerepjátékos díjai, összefoglaló rövid néven az ENnies. Itt tehát nem egy konkrét szerepjátékról van szó, hanem az idei év közönségszavazatai alapján kihirdetett legjobbakról és második legjobbakról. Idén összesen 25 kategóriában lehetett sorrendet felállítani kezdve a legjobb kalandtól a legjobb podcaston át a legjobb kiadóig.
A legjobb játék és az év terméke kategóriában is a Warhammer Fantasy farvizén úszó Zweihänder kapta az aranyat, a Delta Green pedig az ezüstöt, de az utóbbi több más kategóriában is bezsebelt egy-egy díjat. Itt a teljes lista.

ennies


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához