LFG.HU

aliens.scifi.hu
ismertetőCimkek

Kritika? Nem tudom, még nem írtam olyat. Ezért ha az alábbi sorok nem olyanok, amilyenre számítasz, én elõre szóltam..:)

Négy éve, hogy utoljára új ALIENS könyv jelent meg itthon (Az Õrjöngõ Halál), azóta csak ismétléseket kaptunk (Feltámad a Halál, Labirintus, A Préda, Vadászok Bolygója) úgyhogy én már nagyon vártam, hogy az idei elsõ `ALIENS` könyv végre kapható legyen.

És aztán egyszer csak jött az SMS, hogy megérkezett! Boltba be.

A borító-festmény ismerõs.
Den Beauvais mûve, még a Volume 2. (Outbreak – Lidérces Utazás) képregény- sorozathoz készült 1989-ben.
A tetején viszont ott vírit az, aminek szerintem nem kellene! Mint korábban már kiderült, ez egy nem hivatalos regény, így Aliens besorolást sem kaphat, de hogy miért került ellenben oda az, hogy IDEGEN, ezt soha nem fogom megérteni.
Nyugodtan lemaradhatott volna, hisz a cím önmagáért beszél: A. Torky: A VÉGSÕ VESZTES A HALÁL.
Aki ismeri a filmsorozatot, az a címbõl (és a borítón látható Idegenbõl) úgyis rájön mirõl is van szó.

`E regény közvetlen, alternatív folytatása A Nyolcadik Utas: A Halálnak és A Bolygó Neve: Halálnak. A harmadik és negyedik mozifilmmel szemben végre megoldást kínál az Alien-univerzum mindeddig megválaszolatlan kérdéseire.`

Nnna. Ezen az apróságon könnyen túljutottam, hiszen az alternatív szálak nem ritkák az Alien-univerzumban, és témába is vág az Alien Trilogy (PC) és az Aliens: Colonial Marines (PS) (bár nem készült el, története ismert) játék, melyek fittyet hányva a második film végi robbanásnak, a Hadley`s Hope telepnek játszódnak.

(Off – elpusztult-e a hajó tele a tojásokkal vagy nem? A filmek alapján, bár magyarázat nincs rá el. Ha nem ez történt volna, akkor miért hajkurászná a Társaság Ripley-t a harmadik és negyedik részben? Egyszerûen visszamehettek volna õk is az Acheronra tojásokért…
És még valami: ha valaki VÉGIGnézte az ALIENS-t, akkor a stáblista után hallható egy hang. Egy olyan hang, mely annak rendje és módja szerint elõrevetíti a harmadik rész máig sok találgatást nyújtó elsõ pár percét. Hallható, ahogy egy tojás kinyílik…
)

Ha a `nagyok` megtehetik, akkor adjuk egy esélyt a hazainak is alapon, belevágtam és elolvastam.
Persze ezen nagy szavak nélkül is – rajongó lévén – megtettem volna…

A Bevezetõ után (melyre még jó párszor vissza fogok térni) rögtön ott találjuk magunkat a Sulacon, mely éppen hazafelé tart az Acheronról, 4 túlélõvel a fedélzetén.

A Gateway-re érkezve mintha mi sem történt volna, mindannyian élnek, éldegélnek – nyoma sem látszik a korábbi szidalmazásnak, amit Ripley kapott a második film elején – mígnem Ripley és Hicks fülébe nem jut, hogy titkos expedíció indul az Acheronra, hogy az idegen ûrhajóból (Derelict Ship) tojásokat hozzanak el.
Õk persze felszöknek a hajóra és pár oldal alatt meggyõzik a legénységet, hogy inkább robbantsák fel a hajót tojásostul. És lõn, mindenki rögtön beleegyezik! Semmi fennakadás – mely egyébként jellemzõ az egész olvasmányra. Minden olajozottan történik, sehol egy porszem a gépezetben.

Hamarosan kapcsolatot teremtenek egy újabb idegen hajóval, a bolygón lévõ roncs újabb típusával, kommunikálnak a lényekkel, megismerik egymást, de mivel az idegeneket érdekelné mi történt fajtársukkal odalent, ezért minden korábbi terv csúszik, mégis le kell menni…

Ezen idegenek is szúrták kicsit az oldalam. Számomra nem valóságos amit Attila írt róluk. Látócsápok? Giger készített egy festményt az idegenekrõl, melyeken nyoma sincs látócsápoknak! Háttértörténetük kissé felszínes, és `ölebeik` beleírása a történetbe szerintem teljesen felesleges, nincs rájuk szükség.

border=0

Már 200 oldal lepergett, mikor végre elérek oda, ami a legjobban érdekel az egészbõl:
`Kik az idegenek? Honnan származnak? Hogyan váltak a galaxis legkegyetlenebb életformájává?`

És bizony itt kellett volna letennem. Nem mintha bajom lenne azzal a feltételezéssel, melyet az író papírra vetett, mert logikusan van felépítve, és talán más körülmények között tetszene is, de tudva, hogy itt magáról az ALIENrõl van szó…

Teória: Acheron, több ezer évvel ezelõtt. Honos faj, többek között az Alien is. Kialakul két kontinens, a faj kettészakad. Az egyik földrészen megmarad vérszomjas, gyilkos ragadozónak, a másikon viszont idõvel elindul a civilizálódás.
Megváltoznak, rájönnek (!) hogy gyilkos módon szaporodnak, ezért tenyészállatokat nevelnek, elkezdenek szerszámokat használni, és kedvenc hobbijuk a csillagászat lesz… hm
Ám közeledik egy aszteroida, mely olyanná változtatja majd a bolygót, ahogy az az elsõ filmben látható.
A jövõre gondolva az alienek építenek egy múzeumot / `Noé Bárkát` (!), melynek bejáratát a faj majdani feltámasztása miatt az életerõsebb elmaradott-alienek tojásával raknak ki. (Ezekbe botlott bele Kane és Newt papája is, viszont kis csapatunk megint csak gond nélkül vette az akadályt, és átszlalomozott közöttük…)

`…amikor eljutottam oda, hogy folyhatna a vér rádöbbentem, hogy egyáltalán nem illene az a fejezet a regény egészének hangulatához. Tudomásul kellett vennem, hogy ez az írás teljesen a magyarázatokról szól, és nincs helye benne semmiféle pergõ akciónak.`

Ez így van. Minden annyira de annyira egyszerûen történik, sehol egy fennakadás, ellenkezés, olajozott motor az egész. Viszont magyarázat az kevés van benne, és azt hiszem keveseknek fog tetszeni az az elképzelés, ami a Alienekkel kapcsolatosan a végén kiderül…

…és akkor most lesz bumm vagy nem lesz bumm? Nem árulom el! :) Találd ki!

De megemlítenék pár dolgot, ami szerintem hibázik a könyvben:

`Mivel az elsõ két film, és a belõlük készült könyvváltozatok közt számos ellentmondás van, úgy döntöttem, minden esetben a képi verziót veszem saját folytatásom alapjául.`

Jogos. Példának okáért az elsõ könyvben nyoma sincs az idegen ûrhajó pilótájának…
De. Két olyan jelenetet is megemlít Attila, melyek nem részei a filmeknek! Tény, hogy felvették õket, de azokat kivágták a filmekbõl, így a hivatkozás rájuk nem helyes! Sõt, ezekre – e könyvben írottakkal ellentétben – nincs is hivatkozás. `Nem léteznek.` (Nem térnék ki rá, hogy miért vágták ki õket, de állítólag a 2003 végén megjelenõ Alien Quadrilogy DVD kiadásban az Alien-be visszaillesztik a `hiányzó` részeket…)

Az egyik: miszerint Ripley megemlíti, hogy a Nostromón mielõtt felrobbantotta volna, megtalálta Brett és Dallas bebábozott testét.

border=0

A másik: Ripley, mikor visszament Newt-ért útközben találkozott Carte Burke-el, aki már a falra volt ragasztva és elõtte egy döglött Arctámadó hevert a padlón.

border=0

Barlang volt e a tojáskamra, vagy az ûrhajó része?
Az elsõ részben mikor Kane-t leeresztik a résen, nem tudja egyértelmûen megmondani mit lát: `Nem is tudom… egy barlangot. Valamilyen barlang lehet, de én… nem is tudom.` Viszont Ripley a második részben egyértelmûen azt mondja, hogy a parazita az ûrhajóból származik.

border=0

Ugyancsak az ûrhajó része mellett szól Giger festmény, melyet végül is nem eredeti formájában valósítottak meg, mely egyértelmûen a hajó alsó részeként ábrázolja a kamrákat!

border=0

És bár nagy volt, de maga a hajó is az volt, nyugodtan elfért benne szerintem az a kamra…

`…megfér még egy idegentörténet a világ papírhalmazában.`

Szukits Könyvek (2003)
dr. Torkos Attila: Alien Destiny (2002)
ISBN 963 9441 61 9

mano


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://aliens.scifi.hu]
A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához