LFG.HU

kukac
ismertetőCimkek

Az Artifact a Valve legújabb, digitális gyűjtögetős kártyajátéka. A játék dizájnerének nem mást, mint Richard Garfieldet, a Magic: The Gathering kitalálóját nyerték meg, aki már korábban is gondolkodott egy többtáblás kártyajáték elkészítésén, és pont kapóra jött neki, hogy a Valve a Dota 2 alapján készülő játékot tervez. Ebből alakult ki a sajátos hármas táblás játék, ami egy Magic-szerű rendszert ötvöz a Dota 2 világával.

artifact

A Dota 2-vel való kapcsolat nem merül ki a történetben és a hősök neveiben, hanem a tornyok, és maguk az “ancient”-ek is megjelennek. A Dota 2-ben két csapatban öt-öt játékos vonul végig három különböző vonalon (“lane”-en), miközben sorban le kell rombolniuk az útjukban lévő tornyokat, végül az azok mögött lapuló „ancient” elpusztításával szerezhetik meg a végső győzelmet. (Eredetileg a DOTA név is ezt takarta: Defense of the Ancients, de a Valve csak Dota 2-re egyszerűsítette a játék nevét, a rövidítés nélkül.)

Maga az Artifact is hasonló elvet követ: a játéktér három tábla, amin elhelyezhetünk egy-egy hős kártyát, valamint a további körökben beküldhetünk még kettőt. A kezdő pakliban öt hősnek kell helyet foglalnia. Játék közben varázsolhatunk, új lényeket vethetünk be, fejlesztéseket tehetünk a tornyokra, vagy tárgyakat adhatunk a hősöknek. Míg a lények haláluk után eltűnnek a tábláról, a hősök visszakerülnek a kúthoz (újabb Dota 2-s elnevezés), és utána visszatérnek a játékos kezébe, így alig néhány kör után jelentős előnyre tesznek szert minden más kártyával szemben. A hősöket négy csoportba osztották, míg a Dota 2-ben csak háromba, valamint egyes hősök más kategóriákba kerültek át. A Vörös (Red) hősök magasabb sebzéssel és életerővel rendelkeznek, a Zöldek (Green) támogató képességekkel vannak felvértezve, amivel befolyásolhatják a csata menetét, a Kékek (Blue) alacsony sebzéssel és életerővel rendelkeznek, de a játék vége felé a varázslataik rendkívül erősek, a Feketék (Black) pedig nagy sebzésű képességekkel vannak ellátva.

A játék menete hasonlít a többi kártyajátékhoz. A saját körében mindenki kiválasztja, hogy milyen kártyákat játszik ki, vagy várakozik, átadva a másik játékosnak a kezdeményezést. Minden “lane”-nek saját külön köre van, de egyes varázslatok és képességek képesek áthatni a többi „lane”-re is. Amennyiben mind a három „lane” köre letelt, a játékosok az elpusztított ellenfelek után járó aranyért különböző tárgyakat vehetnek a hőseiknek. A játék addig tart, amíg két torony elpusztul, vagy az első torony lebontása után megjelenő „ancient”-et is elpusztítják. Ez remek taktikázásra ad lehetőséget, akár egy „lane”-re koncentrálni, és ott mindent elpusztítani, vagy többre egyszerre, és több tornyot megsemmisíteni.

A kártyagazdálkodásban a Valve szeretné kihasználni a digitális kártyák előnyeit, és viszonylag kevés különböző ritkasági fokozatban korlátozta őket: alap (Basic), gyakori (Common), kevésbé gyakori (Uncommon) és ritka (Rare). A vásárláskor mindenki kap 2 kezdőcsomagot, és hozzá 10 tuning csomagot. Minden tuning csomag tartalmaz minimum 1 db ritka kártyát, a többi teljesen véletlenszerű. Ezzel akarják elejét venni annak, hogy a piacon drágák legyenek az egyes lapok, minél több embert szeretnének bevonni a játékba, nem csak néhány olyat, akik hatalmas összegekért megveszik a legritkább és legerősebb kártyákat.

A játék viszonylag kis súlyt fektet az egyjátékos módra, bár lehet a számítógép ellen játszani (ilyenkor az összes lap elérhető), de a nagy részét a különböző többjátékos módok és bajnokságok jelentik, a kis volumenű, házi jellegű ingyenesektől egészen a rengeteg játékossal rendelkező, összdíjazásos összecsapásokig.

Az Artifact november 28-án jelenik meg Steamen. Magyarországon 17,95€-ért (kb. 200 Ft-os drágulás az alaphoz képest) lehet majd kapni, ami tartalmazza a két kezdő- és a tíz tuning csomagot.

(Klikk a képekre a nagyobb verziókhoz.)

artefact_2


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához