LFG.HU

Lepus
ismertetőCimkek

Régi ‘animésként’ szeretem rajta tartani a szemem a rajzfilmvilágon, hogy milyen új sorozatok, filmek jönnek ki. Bár ritka, de azért a mai napig előfordul egy-egy kiemelkedő darab. Ilyen kiemelkedő sorozat volt az OSR, illetve klasszikus D&D hangulatot meglepően megragadó Goblin Slayer is. A történetet Kannacüki Noborü ifjúsági regényéből a White Fox stúdió adaptálta képernyőre. A sorozat 2018 őszi szezonjában, októbertől decemberig futott a japán televízióban, a Crunchyroll streaming portálon pedig a nemzetközi közönséghez is azonnal eljuthatott.

Az alapfelütés igazi ős-D&D felállást idéz, a Káosz és Rend háborúja végéhez közelít, a gonosz istenség megtestesülését legyőzték ugyan a Rend hősei, a Káosz seregei szétszóródva mégis tovább terrorizálják a civilizált népeket. Ebben a zavaros világban egy furcsa, magányos kalandozó egész életét a goblinok elleni elkeseredett harcra tette fel.

goblinslayer

Már a kilencvenes évek óta gyakori a szerepjátékok, fantasy világok berkein belül a szörnynépek ‘megszelídítése’, ‘rehabilitálása’. Már a M.A.G.U.S. is, alig pár évvel megjelenése után, nemes vadembereket, szinte Utolsó Mohikánba, Farkasokkal Táncolóba illő indián harcosokat csinált az orkokból. A Goblin Slayer világában ilyesmiről szó nincs. Bár a hősök nem hófehérek, a Káosz oldalán igazi, hamisítatlan szörnyetegek leselkednek, kegyetlenséggel és ördögi ravaszsággal felvértezve. Régi anekdota volt a pesti szerepjátékos klubokban, hogy egy katonatiszt mesélő kizárólag hétköznapi, bestiáriumi goblinokat felhasználva irtott ki egy magas szintű kalandozócsapatot. Nos, ezek a goblinok azok a goblinok.

Persze felesküdött ellenfelük, a Goblin Slayer sem marad el mögöttük ravaszságban, technikásságban. Ő az a kalandozó, aki nem hagy teret az isteneknek, hogy kockát dobjanak. Ahogy az OSR éthosza is kimondja, a találékonyság fontosabb a karakter számbeli képességeinél. Nagyon javaslom a sorozatot minden szerepjátékosnak, fantasy kedvelőnek, az OSR követőinek és ellenzőinek egyaránt. Az utóbbiak talán ráérezhetnek belőle, hogy mi a jó, az élvezetes ebben a jellegzetes játékstílusban, és miért rajonganak érte annyian.

Felnőtt tartalom!


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához