LFG.HU

Thirlen
RPGCimkek

Az alábbiakban kísérletet teszek annak vizsgálatára, hogy a Shadowrun életvitel kategóriái hogyan működnének Cyberpunk 2020 szerepjátékban. Árak és egyéb számszerű értékek terén lehetőség szerint a hivatalos adatokat használtam. Gondolkodtam egy árnyaltabb, a Sprawl Survival Guide részletességét megközelítő rendszeren (figyelembe véve pl. a különböző szerepek havi fizetését stb.), de őszintén szólva nem hiszem, hogy ennél mélyebben indokolt lenne belemenni.

cp2020_eletvitel_image6

A kategóriák nem tartalmaznak pl. telefont (400+ eb egyszeri és 100 eb havi költség), közlekedést és ruhákat, bár néhol javaslatot teszek a hangulatában hozzáillő öltözködésre. Részletes ruhaárak a Chromebook 4 végén (p. 66.) találhatóak. Esetleg mesélővel megbeszélhető, hogy az egyszerűség kedvéért +10-20%-ért a havi életvitel tartalmazza az eredeti shadowrunoshoz hasonlóan a kisebb mindennapi kiadásokat, úgy mint az adott szinthez tartozó stílusú ruhák és szórakozás, metróbérlet/taxiköltség stb.

Ha valaki be akar fogadni valakit (pl. családtag vagy egyéb háziállat), elég csak az étkezését fizetnie (200-1200 eb).

A számoláshoz 30 napos hónappal számoltam. Természetesen az alábbiak csak példák, némi idő ráfordításával bárki összerakhat neki jobban tetsző saját életvitelt a karakterének.

 

Nincstelen

Az utcán “laksz”. Ha esik, esetleg behúzódhatsz egy kapualjba vagy híd alá, amíg ki nem rugdos valaki onnan. Enni azt eszed, amit találsz, de mivel nagy a konkurencia, leginkább emberi fogyasztásra szánt száraz kutyakajára (Kibble) kell fanyalodnod. Szórakozás terén be kell érned azzal, amit az utcán látsz. A jó hír, hogy az egész városban ennyibe kerül a lakhatásod, csak egyes környékekről hajlamosak elzavarni.

Összesen: 200 eb havonta. Néha olcsóbb, ha szereted a sült patkányt. Nem, az élet nincs ingyen.

Javasolt beszerzések: Egy Nylon sporttáska (5 eb) minden földi ingóságodnak és egy hálózsák (25 eb), hogy ne fagyj meg este. Szakadt nadrág, szürkére koszolódott tornacipő és foltozott pulóver (kb. 27 eb), alá minimum egy Gibson Battlegear kevlártrikó (10 eb, 10 SP). Fegyver terén… Nagyfiú vagy, válassz valamit a listáról, de pl. a Dai Lung Magnum az árához képest (60 eb) egész nagyot üt (3k6+1) és kis szerencsével talán az ellenfélben nagyobb kárt okoz, mint benned (balsikernél 60% eséllyel a képedbe robban). A klasszikus természetesen a ballonkabát (125 eb) alatt rejtegetett lefűrészelt csövű sörétes puska (100 eb).

cp2020_eletvitel_image9

 

Csöves

Önkényesen elfoglaltál egy gazdátlan garázst vagy egy elhagyatott épület egy szobáját a legrohadtabb környéken a gettóban. A szomszédjaid átvágnák a torkodat a cipődért, de a helyi bandának juttatott havi önkéntes “ajándék” (200 eb) gondoskodik róla, hogy legalább ők ne akarjanak kirángatni a lyukadból. Bútorok terén legfeljebb azzal rendelkezel, amit az utcán találtál kidobva. Az asztalra (ha lenne) mindig akad Kibble. Szórakozásnak a “melyik csótány éri el előbb a penészfoltot” a klasszikus.

Összesen: 400 eb

Javasolt beszerzések: Lásd a Nincstelennél. Néha egy flakon tisztítóhab 3 eb (Shower-in-a-Can, Chromebook 1. p. 16.). Egy olcsó lakat (20 eb, feltörni NF 15) megakadályozhatja, hogy távollétedben valaki beköltözzön az otthonodba. Vagy nem.

cp2020_eletvitel_image5

 

Koporsószálló

A klasszikus szálláslehetőség elkeseredetteknek: a város egyik legleprább (értsd: néha lőnek rád ok nélkül is) környékén keresel egy olcsó kapszulaszállodát, ahol 20 eb-ért kibérelsz egy koporsó jellegű alvóhelyet éjszakára és reméled, hogy az előző lakó nem hányta össze. Még mindig Kibble-t zabálsz, de legalább a folyosó végén van WC, ha visszakívánkozna. Ha igazán nagy szerencséd van, működő zuhany is akad.

Összesen: 800 eb havonta. Drágább helyért lásd pl. az Arasaka Sleep Facility-t (Chromebook 1. p. 78.), potenciálisan olcsóbbért a Red Door Innt (Night City p. 157.).

Javasolt beszerzések: Füldugó (1 eb) vagy élénk képzelőerő. Elég pénz, hogy eltűnhess innen.

cp2020_eletvitel_image1

 

Szegény

Van egy apró kis bérelt egyszobás lakásod egy kaptárszerű házban valami szegényebb környéken. A mikrosütőben elkészíthető kaja tápláló (a reklámok szerint) és havonta egyszer talán még a meccsre is eljutsz. A számlákat rendesen fizeted, úgyhogy víz, villany, fűtés általában van, de a zuhanykabinban csak óvatosan, nehogy beszorulj. Ha ráérsz, akár egész nap bámulhatod a kábeltévét, bár ha a régi vacak készülékkel történik valami, ki kell fizetned. Kibble-t csak akkor eszel, ha megszorulsz hó végén anyagilag.

Összesen: 1200 eb havonta. Sok alkalmazottnak legalább részben fizeti a cég.

Javasolt beszerzések: Néhány öltözet átlagos ruhán (változó eb) kívül egy strapabíró kezeslábas és munkáscipő (110 eb, SP 12) az adott helyen domináns cég logójával mindenkivel elhiteti, hogy pont ide tartozol és a kutya sem fog foglalkozni veled.

 

Középszintű

Egy egész normális két szobás (vagy 1+két félszobás) lakásban laksz átlagos(an lepukkant) környéken. A kaja ugyan prepack, de a jobbak közül válogatsz. Havonta egyszer meghívod a csajodat(/pasidat) egy tűrhetőbb étterembe. Ehhez a szinthez már tartozik saját bankszámla bankkártyával. Kibble-t legfeljebb a kutyád eszik.

Összesen: 1800 eb havonta.

Javasolt beszerzések: Egyéb ruhák mellett egy konfekció öltöny (270+ eb) biztosan lapul valahol a szekrényben. Ha tényleg akarsz kutyát, a klónozott eb mérettől függően 200-1000 eb (plusz táp).

cp2020_eletvitel_image7

 

Gazdag

Van egy háromszobás (vagy ennek megfelelő méretű) lakosztályod a belvárosban vagy egy négyszobás házad a külvárosban. Mindkettő keményen védett céges környéken, ha nem is a legelitebb részeken. Csak valódi kaját eszel, előre csomagoltat legfeljebb nosztalgiából azokra az időkre emlékezve, amikor még nem futottál be. Ha valami bajod esne, a Trauma Team mentőt küld érted.

Összesen: 4200+ eb havonta.

Javasolt beszerzések: Flein Duraweave öltöny (500 eb, SP 10, +2 Öltözködés) vagy valami hasonló. Esetleg saját autó.

cp2020_eletvitel_image8

 

Szálloda

Kibérelsz egy szobát valahol a város valamelyest rendezettebb részén. Ahogy a kapszulaszállónak, ennek az életvitelnek is előnye, hogy akár minden éjszaka máshol szállhatsz meg és így talán nehezebben kapnak el. Paranoiásoknak ideális. Kaja tekintetében a szálló étterme nem valami nagy durranás, de legalább nem kell kimozdulnod és van szobaszerviz.

Összesen: 6600 eb havonta. Hotelben élni drága, csumba! És ez még nem az Ashcroft Hotel (Night City p. 112.)…

Javasolt beszerzések: 10 eldobható pizsama 10 eb (Chromebook 1).

cp2020_eletvitel_image2

 

Luxus

Felejtsd el!

cp2020_eletvitel_image3

 

Ingatlanok vásárlása:

A kevés meglévő példa alapján úgy tűnik, hogy a Cyberpunkban is működhet a “kifizeted a százszoros árat és a tiéd” szabály. Természetesen ez némileg szembemegy a játék “maradj mobil” alapvetésével, de a legtöbb karakter aligha fog ennyi pénzt elszórni rá. Elég csak magát a helyet megvásárolni és az egyéb havi költségeket külön fizetni (pl. víz-gáz-villany 100 eb/hó). Hacsak a Mesélő mást nem mond a helyzet ismeretében, koporsószálló és szálloda esetén nincs életfogytig tartó bérlet (hacsak váratlanul meg nem halsz benne).

Nincstelen: 0 eb. Ha akarod, örökre a tiéd.

Csöves: 20.000 eb. Van egy raktárad vagy garázsod a gettóban, olyan környéken, ahol vagy  jelent valamit a tulajdonjogod, vagy nem. Talán érdemesebb lehet dupla árért valahol a kikötő vagy ipari zóna környékén beruházni.

Szegény: 40.000 eb. Kis, jelentéktelen lyuk sok hasonló között elrejtve.

Középszintű: 80.000 eb. Egész élhető lakás.

Gazdag: 240.000 eb. Mit keresel az utcán, ha egy ilyen helyen is lehetnél? A Plaza West Towerben (Night City p. 100.) egy lakás ára 300.000 eb.

Luxus: Lásd pl. a Masterpice luxusapartmant (Chromebook 1. p. 83.) a 800.000 eb-s kikiáltási árával. Igen, ez 20 db Alpha osztályú Full Borg test ára. A Plaza East Towerben pedig egy nagyobb lakosztály ára több millió (Night City p. 99.). Az bizony sok eladott vese.


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához