LFG.HU

Eberen_Orkodo
ismertetőCimkek

kanka.io logoGyakran felmerülő kérdés a szerepjátékos szcénában, hogy ki hogyan jegyzetel a játék alatt és után. Polcainkon félig-meddig teleírt füzetek emlékeztetnek a régi kampányokra, de ma már azért számos lehetőség van arra, hogy jegyzeteinket digitálisan kezeljük. Engem is mindig érdekelt ez a téma, szeretem, ha jegyzeteim könnyen hozzáférhetőek, rendezettek. Mégis, a mai napig a OneNote-ot használom, ami azért nem a legmegfelelőbb erre a feladatra. John Four (roleplayingtips.com) készített egy direkt mesélői jegyzetelésre való programot, de a havi 7 dolláros előfizetést sokalltam. Viszont alig egy hónapja rátaláltam a Kanka.io oldalra, amely szintén kifejezetten szerepjátékosok számára készült szerepjátékos programozók által, viszont alapvetően ingyen van. De mit is tud ez a program?

Egyre többet, hiszen a fejlesztés folyamatos! Ami ráadásul a közösséget bevonva valósul meg, hiszen a program Discord-szerverén meg lehet vitatni a hibákat és a fejlesztési igényeket is, amelyeknek a sorrendjéről a támogatók döntenek. Igen, támogatók, hiszen a Kankához egy Patreon-oldal is tartozik, ahol már havi 1 dollárral is tudod támogatni a fejlesztést, illetve a szerverbérleti díjat. Egy csapat azért ennyit össze tud dobni itthon is, hogy jól működjön a rendszer. Ekkor – a megtisztelő kobold cím birtokosaként – hozzáférsz a Discord-szobákhoz, valamint nagyobb állományokat és térképeket tudsz feltölteni. Havi 3 dollárért – mint goblin – már a szavazásokban is részt vehetsz, bagolymedveként – havi 5 dolcsiért – pedig duplán számít a szavazatod, valamint a többieknél hamarabb tesztelheted a program új képességeit.

A Kankához kétféleképpen lehet csatlakozni: vagy belépéskor indítasz egy új kampányt, amelynek tulajdonosa leszel, vagy meghívót kapsz egy másik kampány tulajdonosától, hogy csatlakozz. Több kampányhoz is csatlakozhatsz, és többet is indíthatsz, az átlépés a kampányok között csak egy kattintás. A kampányod főoldalát személyre szabhatod, például beállíthatod, hogy a mostanában módosított karakterek vagy naplóbejegyzések megjelenjenek. Emellett a kampány tulajdonosa kezelheti a tagokat (pl. meghívókat küldhet ki, vagy vonhat vissza) és a különböző szerepeket, amelyekbe a tagokat soroljuk. A szerepek az engedélyek kezelése miatt szükségesek. Két szerep mindenképpen van: a tulajdonos, aki egyfajta adminként mindenhez hozzáfér, valamint a vendég, amelynek akkor van szerepe, ha a kampányod nyilvános, így bárki megtekintheti (már, amit engedsz nekik). Érdemes persze létrehozni mondjuk egy játékos szerepet, és meghatározni, hogy a játékosaid mely entitásokkal mit művelhetnek (megtekintés, szerkesztés, törlés).

Az entitások azok a bejegyzések, amelyekből maga a kampány áll. Ilyenek a karakterek, a családok, a helyszínek, a szervezetek, a tárgyak, a jegyzetek, az események, a naptárak, a fajok, a küldetések, a naplóbejegyzések, a címkék, a dobások, a beszélgetések, valamint a tulajdonságsablonok. Már ebből a hosszú listából is látszik, hogy sok mindenre jó a Kanka.
Például kialakíthatunk tulajdonságsablonokat (pl. DnD5E JK, NJK), amelyeket a karakterekhez rendelve nem kell minden egyes karakternél külön erő, ügyesség stb. mezőket létrehoznunk. A karakterek tagjai lehetnek a létrehozott családoknak, szervezeteknek, fajoknak, küldetéshez rendelhetők, amelyben részt vesznek, vagy eseményekhez kapcsolhatók. De akár a karakterek között is tudunk kapcsolatot létrehozni, amit alapból tükrözni lehet, tehát elég csak az egyik karakternél beírni, hogy pl. párkapcsolatban X-szel, a másiknál is automatikusan megjelenik.

Kanka

Saját naptárakat alakíthatunk ki, holdakkal, szökőévekkel, hónapokkal és a hét napjaival, így pontosan tudjuk követni, hogyan alakul az idő a kampány során, és mikor voltak (vagy lesznek) jelentősebb események. Különböző dobásokat adhatunk meg, amelyet akár a karakterek mezőihez is köthetünk, tehát, ha változik a karakter támadás értéke, a támadás dobás is változni fog. A beállítások lehetősége itt is igen széles, és természetesen a dobások eredményét eltárolja a rendszer. Minden egyes entitásnak lehet külön jegyzete, amit a kampány tulajdonosa (a mesélő) privátra állíthat, így azt csak ő láthatja, ami egy igen hasznos funkció. De az entitások engedélyeit egyenként is lehet állítani, így elég komplex rendszert lehet kialakítani a parti saját igényei, szokásai alapján. Nálunk például az egyik kampányban két csapat is játszik, így két külön szerepet hozott létre a mesélő a két csapat játékosainak. Létrehozni bárki tud bármilyen entitást nálunk, így a kampány bővítése közös, de látni és szerkeszteni már csak azt tudjuk, amire engedélyt ad a mesélő. Így nyilván, ha például létrehozok egy naplóbejegyzést a legutóbbi játékról, akkor azt észleli a mesélő, és engedélyezi, hogy mi is lássuk és akár szerkesszük.

Aki szereti a térképeket, annak ínycsiklandozó lehetőség, hogy egy helyszínhez térképet is tudsz feltölteni (pl. egy város térképét), és azon bárhol megjegyzéseket hozhatsz létre, különböző színnel jelölve a jelölőt (pl. a fogadókat pirossal, a nemesi házakat zölddel).
Az entitások alá-fölérendeltségi viszonyba is lehet hozni, tehát például egész hűbéri családrendszer hozhatsz létre, vagy egy országon belül tartományokat, azon belül pedig városokat. Természetesen az egész kampányod kereshető, illetve a címkék használata is sokat segíthet az entitások csoportosításában.

Sok olyan lehetőség van, amit még nem említettem, talán, mert még én sem találkoztam vele. Viszont egy fontos dologról nem feledkezhetek meg, ami részben a cikk apropója is: elkészült a Kanka magyar nyelvű felhasználói felülete. Ez szerény személyem mellett Kildar érdeme – hálás köszönet a munkájáért!
Így már a gyengébb nyelvtudással rendelkezők is bátran használhatják a programot. Végre a játékosok olyan naplóbejegyzéseket írhatnak a történésekről, amelyek ott lesznek a csapat orra előtt, vagy akár játékon belüli beszélgetéseket (például levelezéseket) kezdeményezhetnek más játékos vagy nem játékos karakterekkel. A lehetőségek tárháza – ha nem is végtelen, de – igen széles, egy próbát megér!

Hivatkozások:


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához