LFG.HU

Douwe
ismertetőCimkek

Ki ne ismerné, akárcsak hírből, a Margaret Weis és Tracy Hickman nevével fémjelzett fantasy trilógiát, illetve annak egyre hosszabb folytatássorozatát. Magyarországra a ’90-es évek elején törtek be először a nagy hullámban a fantasy regények, és így a Dragonlance sajátos hangulatú sorozata is, amely hősökkel és sárkányokkal teli világával, kamaszkorom egyik kellemes olvasmányélménye volt.
Az eleinte kissé csetlő-botló jófiúk csapata, klasszikus karakter klisékkel, olyan történetekbe keveredik, ahol a végkifejlett az általuk ismert világ megmentése volt, betekintést nyerhettünk a szereplők lelki világába is, átérezhettük kétségeiket, habár mai szemmel nézve szerintem ezek a fordulatok már senkit nem lepnének meg.
Ma már nem biztos, hogy újraolvasnám az évszakokat felvonultató köteteket, illetve bevallottan nem volt sok kedvem, hogy az újabb részekkel közelebbi ismeretségbe kerüljek.

De akkor miért is van szó most éppen a Dragonlance Krónikákról?
Szerepjátékos körökben nem ritka, sőt szinte törvényszerű, hogy egy-egy világ, regénysorozat köré lelkes rajongótábor tömörül. Így van ez a Dragonlance világával, Krynn-nel is. Történetesen egy török fiatalokból (és kevésbé fiatalokból) álló csapat gondolt egy merészet; saját erőből filmre viszik a Dragonlance Krónikákat.
Az egész úgy kezdődött, hogy 2000 környékén, egy fórumon, két fiatalban felmerült az ötlet, majd szó szót követett, szájról szájra, monitorról monitorra terjedt a hír, és egyre több ember szállt be az alkotómunkába. Az egymást is alig ismerő gárda összejött, és elkezdtek dolgozni.

Ha belegondolunk, nem ritka az ilyesfajta hozzáállás, hiszen mi is dicsekedhetünk Star Wars és MAGUS filmmel (most talán nem minősíteném egyiket sem, habár egyik sokkal jobb, mint a másik ;) ).
További lényeges dolog, hogy a lelkes rajongók egyre könnyebben jutnak hozzá azokhoz a technikai eszközökhöz, amelyek szükségesek egy film megvalósításához, és nemritkán értenek is hozzá valamelyest. A szerepjátékosok nagy csoportjában akad, aki konyít valamelyest a kamerához, vágáshoz, zenéhez, sminkeléshez, sőt egy fantasy filmnél elengedhetetlenül szükség van azokra is, akik a jelmezeket és díszleteket készítik el. Másik kritikus része a munkának a monszták előállítása. Itt sincs másképp, habár kétségtelen, hogy elég nagy kihívás sárkányokat korrektül filmre vinni.

Na de akkor lássuk, hogy hogyan is oldották ezt meg a török kollegák!

A trailerek főleg a főszereplők és azok bemutatására koncentrálnak, és csak néha látunk egy-egy képsort a történetből. A karakterek bemutatása pár mondatban, és néhány villanásnyi képsorban történik, több-kevesebb sikerrel.
Vannak nagyon jól elkapott pillanatok, kosztümök, az eredeti trilógia borítói (amiket Larry Elmore követett el) kelnek szinte életre. Kedvenceim Tanis és szerelme, Laurana, az elf hajadon, no meg persze Raistlin. Utóbbinál a rajongóknak eléggé mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk, hogy a varázsló sminkjét minél jobban megalkossák. A többi karakter megformálása inkább mosolyt csal az ember arcára, habár kétségtelenül értékelendő, hogy Sturmnak korrekt kis láncinget, nadrágot és páncélt gyártottak, valamint Caramon sisakjánál is megpróbáltak a borítón láthatóhoz hasonlót kreálni. Sajnos a borítókon nem mindenki kapott helyet, valószínűleg ennek tudható be, hogy Zúgószél és Kova a mosolyogtató kategóriába került.

Sajnos az ellenfelek kevésbé sikerültek jól. A sárkánymaszkos Kitiara még nem is lenne gond, Sturmhoz hasonlóan itt is helyre kis páncélt hoztak neki össze, és a hölgy se csúnya (sőt, kifejezetten csinos), viszont a számítógép segítségével elkövetett sárkányok nem igazán nyerték el a tetszésemet.
Természetesen érthető, hogy nem profik munkáját láthatjuk, saját magukról is, mint amatőrökről beszélnek és van, aki hobbi szinten állt hozzá a munkához, és olyan is van, aki még csak most tanulja. Ennek tükrében azt hiszem, hogy remek munkát végzett a kis csapat, és ha így folytatják, akár még az egész történetet is megfilmesíthetik.
A fórumukon minden érdeklődőt szívesen látnak hibáikat készek javítani, és kritikus szemmel figyelik saját munkájukat.

Amit most elénk tudnak tárni, az a három trailer, amik 17 hónap alatt készültek el, 40 ember önkéntes munkájának eredményeként. A költségvetésük 5500 dollár volt, ami nem kis összeg, és igazi elhivatottságot tükröz.

Saját honlapjukon ( www.trailerproject.net )további részletek is találhatók, ahol a számok tükrében is megismerkedhetünk a projekttel. A fenti adatokon túl még megtalálható hogy kik követték el a trailereket, valamint a szereplők névsora, és pár munka közbeni pillanat is meg van örökítve.

Nem szeretnék minden érdekességet lelőni, mindenki fedezze fel saját maga az oldalt, és remélem, hozzám hasonlóan nosztalgiával, vagy aki még nem találkozott a Dragonlance Krónikákkal, az érdeklődéssel fogja belevetni magát a trailerekbe és a hozzájuk kapcsolódó honlap böngészésébe.
Fantasy Live-osoknak kötelező megnézni.


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.trailerproject.net/]
[http://www.rpg.hu/download/trailers/dragonlance/]
A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához