LFG.HU

slaGerzson
ismertetőCimkek

223124

Indulásképp kutyafuttában bemutatnám a Porcupine Publishing Malandros című szerepjátékát, mivel a cikk valódi tárgya, a Poor Among the Stars is erre épül, és ez utóbbi az alapszabályokat nem is tartalmazza. A Malandros tehát Brazíliában játszódik, nem sokkal a rabszolgák felszabadítása utáni időszakban, és Rejtő Jenő regényeinek főhőseihez hasonló figurákat lehet benne alakítani (maga a malandro szó is az ilyen figurák megnevezése portugál nyelven). A szabályok a Powered by the Apocalypse és a Robin D. Laws által fémjelzett, ingyenes (általam eddig sosem hallott) Drama System keverékét képezik.

A szereplőknek nem fix mennyiségű főjellemzői vannak (Ügyesség, Értelem stb.), hanem a Fate Core-hoz hasonlóan a választott szereptípustól függően kezdetben négy képességre lehet pontot adni (3, 2, 2 és 1), a többinek pedig nulla az értéke. Itt nincsenek mínusz értékek, mint a többi PbtA játéknál, de a nulla értéke egyenlő azokkal. Ezt azért jegyzem meg, mert ebben nem 2d6-tal kell dobni a próbákat, hanem csak egy kockával, aminek megfelelően az eredmények is változnak egy kicsit: 3-ig sikertelen, 4-5 a félsiker és 6-tól van teljes siker, amiből látszik, hogy a játékban sokkal kisebb az esélye a sikertelenségnek a szereptípusokhoz tartozó képességeknél; a gubancokat inkább a félsikerek jelentik.

A szereptípusok a négy képességen kívül meghatároznak még két lépéskészletet (signature moves), fejlődéskor ezekből választhat magának új lépéseket. Igazán nem mondhatók átlagosnak a szereptípusok sem: Cabechilla (bandavezér), Capoeirista (capoeira harcos), Comerciante (kereskedő), Estivador (dokkmunkás), Magnata (mágnás), Moleque (utcagyerek), Músico (zenész), Peixe fora d’Agua (aranyifjú), Pescador (halász), Proprietário (háziúr, vendéglős), Tira (zsaru), Vigarista(ügyeskedő).

Íme, egy szereptípus leírása: Proprietário: Egy bárt, kávézót vagy éttermet vezetsz, esetleg panzióban adsz ki szobát. Képességek: Üzlet, Tudás, Készítés, Beszéd. Lépéskészletek: Üzlet, Ügyeskedés.

Látható, hogy a kockadobáláson és a szereplő számadatain nincs túl nagy hangsúly, a lényeg azon van (gondolom itt kerül képbe az általam nem ismert, amúgy ingyenes Drama System), hogy a különböző szereplőknek milyen viszonyuk van egymással, mik a törekvéseik, milyen a személyiségük, hol vannak a bibik, amik az állandó gubancokat okozzák. Persze ez sincs túlbonyolítva, de akkor is megadja az alaphangulatot, hogy a Malandros (és hekkelései) a szappanoperák és hasonló tévésorozatok irányába tolja a hangulatot, ami hát ugye Brazíliáról lévén szó, egyáltalán nem meglepő. (Érdekes adalék, hogy egy ideig ott élő munkatársamtól tudtam meg, hogy Brazíliában a szappanoperákat igyekeznek arra is használni, hogy neveljék a népet, például a kézmosásra, illemre és ilyesmikre. Szerintem ez egyáltalán nem rossz ötlet, el tudnám képzelni, hogy mondjuk az Éjjel-nappal Budapest sorozatban legyenek olyan jelenetek, ahol valamelyik főhős a megérkező busz ajtajából félreáll, hogy a „fenti” utasok nyugodtan leszállhassanak, vagy hogy rászólnak egymásra, hogy ne dobják el a csikkeket az utcán… ehh, álmodik a nyomor…)

A drámaiságot sok egyéb fejezet is támogatja (epizódok írása, segítség játékosoknak és mesélőknek), de őszintén szólva ezekbe nem vetettem bele magam jobban, csak átlapoztam, de úgy tűnik, hogy érdekes dolgok vannak benne. Most viszont főleg a PAtS-t szeretném ajánlani, úgyhogy talán megbocsájtható ez a hiányosság.

A Malandrosnak van egy képek nélküli ingyenes változata, de érdemes megvásárolni a teljes változatot, mert nagyon jó képeket szedett össze a szerző.

Poor Amongst the Stars

A lényegre térve, a PAtS a Malandros egyik sci-fi környezetre értelmezett hekkelése. Ez a játék egy sandbox, de nem annyira általános, mint mondjuk a GURPS Space vagy a D6 Space, hanem van egy alapszituja és azt lehet variálni össze-vissza. Az alapja, hogy egy űrhajó száguld rengeteg ideig a végtelen űrben, és a szereplők ennek az űrhajónak a fedélzetén vannak. Először meg kell határozni az űrhajó és a repülés részleteit, ebben előre meghatározott kategóriák lesznek segítségünkre, de persze ki lehet találni saját opciókat is:

 • Küldetés: Felfedezés és kutatás, Telepesek szállítása, Evakuáció
 • Előrehaladottság: Épp csak elindultak, Félúton, Már végefelé
 • Repülési idő: 100 éves út, 300 éves út, 1000 éves út
 • Csillagidő: Néhány évvel napjaink előtt, Napjainktól néhány évtizednyire, Évszázadokkal később
 • Hajóméret: Szűkös, Lakályos, Tágas, Üres
 • Népesség: 10.000 fő, 100.000 fő, 1 millió fő
 • Hajóalak: Belső teres, Nagy kupola, Kabinok és csatlakozások
 • Szerkezet: Feladatra épült, Átalakított, Kiüresített aszteroida
 • Vadélet: Élénk ökorendszer, Készletfarmok, Háziállatok, Élősdiek, Steril
 • Technológia: Menő jövőbeli, Döcögősen fejlettebb, Mint napjainkban
 • Gravitáció: Súlytalanság, Alacsony gravitáció, Változó, Földi
 • Személyzet: Barátságos, Elkülönített, Elnyomó, Rabszolgák
 • Kapitány: Mindenki által választott, Személyzet által választott, Egy Civil Tanács által kinevezett, Egyeduralkodó
 • Hatóság: Kapitány parancsnokol, Civilek Tanácsa, Valamilyen anarchia
 • Személyzet aránya: Néhány százalék, Jelentős százalék, Túlnyomó többség
 • Szükségletek és hiányosságok: a partinak közösen kell kitalálnia
 • Ipar: Automatizált ipar, Kétkezi munkák, Csináld és javítsd magad
 • Gazdaság: Készpénz, Cserebere, Központosított gazdaság
 • Vagyoni osztályok: Mindenki egyenlő, Vannak egyenlőtlenségek
 • Nyelvezet
 • Erőforrások: Bőséges ellátmány, Semmi fényűzés, Csak alapvető dolgok, Porciózott élelem és víz
 • Élelem és víz: Valódi, Iparilag előállított, Feldolgozott, Csomagolt
 • Bűnözés: Hivatali, Erőszakos, Kereskedelmi
 • Fő helyszínek: Ebből nem választani kell, csak felsorolja (hajóhíd, fő gépház, raktárak, űrdokkok, gyengélkedő, közösségi terek, vendéglátók, szórakoztató helyek, obszervatórium kupola)
 • Akikkel találkozhatsz: Vagyis a szereptípusok: Aszteroida bányász, Bandavezér, Elvegyülő nemes, Erőszaki (martalóc, harcos), Fedélzeti árus, Hajótiszt, Kóbor kölyök, Küldetési specialista, Művész, Svindler, Személyzet, Tulajdonos
 • Szint és negyed: Néhány hasznos kiegészítő kérdés a Malandrosban találhatókhoz: politikai helyzet, szomszédság, a hajó története, a szintekről.

Természetesen a kiadvány nem csak felsorolja, hanem ír is néhány sort a választható lehetőségekről, hogy mit is jelentenek. Ezután ismerteti a játékhoz tartozó lépéskészleteket (Bandázós, Erőszakos, Kapcsolati, Közösségi, Művészeti, Ügyeskedő, Üzleti, Űrbeli, Vagyoni). Ezt követően az általános lépéseket ismerteti, ebben nincs semmi új vagy egyedi, bármilyen játékhoz használható. Végül néhány játéksegédlet: fizikai megjegyzések, névadás szereplőknek, epizódok témái (aszteroida-láz, sztrájk, gravitációs galiba, csöndet kérek, kilövés évforduló, megszegett ígéretek, elveszett lelkek, pályakorrekció), bibliográfia (wikipédiás szócikkek: Cities in Flight, Macross 7, Wall-E, Dark Star film, Silent Running, Red Dwarf) és végére értünk a 48 oldalnak.

A kiadvány megjelenéséről kár beszélni, mivel tulajdonképpen nincs ilyenje, de ezt általában nem is tartom bajnak az ilyen általánosabb megközelítésű sandbox játékok esetében. Gyűjtsenek csak a játékosok maguknak az adott játék összeállításához illő grafikákat az interneten.

Látható, hogy sokféle sztorit el lehet vele játszani: Napfény, Csillagközi romboló, Red Dwarf, Wall-E, Alfa Holdbázis, Űrállomás 76, Babylon 5, Star Trek Voyager, Star Trek Deep Space Nine, valamint extrémebb példa lehetne a Solaris és Az utolsó remény. Persze ezek némelyikének van önálló szerepjátékos adaptációja is, ami biztosan sokkal jobban illeszkedik a filmhez, de ez a kiegészítő azokhoz is jó szolgálatot tehet, ha ki akarod egy kicsit tekerni: belövöd a filmet az itt található opciók segítségével, aztán megváltoztatsz néhányat.

Plusz egy ajánló

Érdekességképp szeretném megemlíteni még az Aluminium Wars című hekkelést (25 oldal). A kiadványhoz még nem volt szerencsém, csak a DriveThruRPG oldalon találkoztam vele, és azért találtam említésre méltónak, mert a rendszerváltásnál bekövetkező szabad rablás a témája, ami hazánkban is beindult, ha nem is akkora durvasággal, mint a Szovjetunióban. 1991-ben járunk, a helyszín pedig a Szovjetunió (pontosabban Krasznojarszk városa), ahol hirtelen minden felbolydul, mindenki kapkodva próbálja menteni a munkahelyét vagy összelopni, amit csak lehet. „Egy matek tanár milliomos lehet, ha másoknál hamarabb rájön, hogy lehet piramis üzletet vezetni; egy ökölvívóból polgármester lehet; egy munkás lányból műsorvezető lehet a helyi tévénél; a csecsenföldi háborúból visszatérő katonából pedig bandavezér válhat.”


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához