LFG.HU

Glow
hírekCimkek

Gondolom, nem tőlem származik először az információ, hogy az a bizonyos REVISED kiadás, vagyis a kiadványok címlapja szerint DND3.5 megjelent!

Hát, értelemszerűen a lehúzásban nem sokat tudok segíteni, ugye, miután pénzért megrendeltem. Mondom, a http://www.wizards.com/default.asp?x=dnd/dnd/20030718a címen van egy elég részletes kivonat, az “Update Booklet”, de ez azért nem ugyanaz; pont a lényege vész el a dolognak, a finom kis egyszerűsítések, magyarázatok, apró nézetkülönbségek.

Amúgy azt hiszem, elég ügyesek voltak. Tényleg igaz, hogy szinte minden olyan korábbi apróság, amin valaha is kicsit fennakadtam, hogy ez egy picit nehézkes rendszer, vagy hogy nem jól használható, az át lett dolgozva, egyszerűsítve lett. És ahol néha azt érezted, hogy “hű, ez felesleges táp”, ott ezeket ki is vették. Két kedvenc példám: a haste nem ad már +1 actiont, csak +1 támadást [vagyis nem lesznek körönként két tűzlabdát, (+1 quickened) szór varázslók]; vagy pl. hogy a shield már csak +4 shield bonust ad AC-hez, viszont az “egyszerűsítés elve” szerint nem kell már pályafeleket nézni, meg kijelölgetni, hanem azt minden irányból adja. Végül is, ez a “shield csak egy irányból véd” elv egy közönséges vaspajzsra is igaz lehetett volna; akkor most ott is körönként kellett volna jelölni, merről véd a pjazs? Egyszerűbb így.

Hogy mik változtak még… ezer dolog. A speciális combat actionöket (trip, grapple, disarm, …) kicsit átírták, hogy egyrészt könnyebben olvasható-érthető legyen, másrészt egyszerűbben használható. Pár kaszt képességei változtak, illetve újraosztották őket a szintek között (legfőképp a ranger, aki már választhat, hogy 2fegyveres vagy lövöldözős harci technikában fejlődjön).

Fegyvereknél újradolgozták a “fegyverméret-hány kézben használható” koncepciót; most alapvetően úgy néz ki, hogy mondjuk a hosszúkard nem M méretű, hanem egykezes, a pallos kétkezes, a tőr könnyű fegyver; és a “méret” csak azt jelöli, mekkora lények számára készült (vagyis az M méretű hosszúkard M méretű lényeknek készült egykezes; az S pallos az pedig S méretű lényeknek készült kétkezes fegyver).

A featek részben alakultak picit; belettek egy kis halom új featet. Részben korábbi kiegészítőkből (class handbookok), részben pedig elég sok “ehhez és ehhez a skillhez ad +2 szintet” feat megjelent. Skilleknél mintha eltűnt volna az “exclusive” skill fogalom, csak class és crossclass van, asszem. 1-2 skill neve vagy tartalma kicsit változott (pl. Wilderness Lore -> Survival, Pick Pocker -> Sleight of Hand, Alchemy -> Craft/Alchemy). A performancenál már nem rank-onként egy művészeti ág jár, hanem u.a. mint a craft, knowledge vagy profession: kiválasztod, milyen ágban vagy performer, és arra veszed fel a pontokat. Viszont az ágak szélesebben vannak meghatározva (pl. minden éneklés egy ág, az ütőhangszerek, fúvós hangszerek, billentyűs hangszerek, húros hangszerek, a színjátszás, stb).

Monster Manual: megjelent pár új szörny, illetve elég sok szörnynek az “improved” változata (Ghoul Lord, Greater Mummy, stb). A statisztikákat átdolgozták az utóbbi idők kiegészítőiben már látható formátumra (kis dőltbetűs kinézet leírás, Base Attack, Full Attack, Grapple Attack külön, stb). Úgy látom, nincs viszont a “taktika” rész, amivel mintha próbálkoztak volna egy darabig, hogy minden szörny után szerepeljen, körről körre milyen harcmodort követ. Az általános rész is kicsit változott (szörnyek fejlődése, stb). A karakternek használható szörnyekhez (ld. Savage Species) le van írva, mi a lényegük (kb. mint a PC fajok statisztikai blokkja a PHBban). A szörnyek típusait, kategóriáit picit átvariálták.

DMG: még keveset néztem, de hasonlónak tűnik. valamiért eléggé átszervezték a fejezetek sorrendjét; és a fejezetek között az anyagok megosztását, valószínű azért, hogy “könnyebben megtalálható” legyen minden; egyelőre nekem kisebb gondokat okoz. Ha jól látom, elég sok külön kiegészítőből (Epic lvl handbook, manual of planes) átemeltek valami jó pár oldalas kivonatot.
Új prestige classok. Gondolom itt is igaz, hogy kicsit igazítgattak a rendszeren, hogy kényelmesebb és praktikusabb legyen; még nem merültem nagyon el benne.

Na jó, mindenkinek jó játékot, én megyek vissza olvasgatni.

Üdv,
Glow


Kapcsolódó adatok Linkek/fórum

[http://www.wizards.com/default.asp?x=dnd/dnd/20030718a]
A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához