LFG.HU

taverna
Marcus
ismertetőCimkek

szornyek_csaladjaMalcolm J. Hunt neve kezd jól csengeni a MAGUS-irodalomban. Néhány korai novellája után 2016-ban jelent meg a Bosszúangyal című kötet, amely egy ősi ereklye történetét követte korokon át. Még ugyanebben az évben kijött a Kígyószív, amiben Reag ostromát ismerhettük meg. Mindkét könyvet pozitívan fogadták az olvasók, úgyhogy sokan örültek, amikor 2018 végén boltokba került a Szörnyek családja.

Az író ezúttal eltávolodott a nagyszabású ynevi eseményektől, és inkább egy hagyományosnak mondható kalandregényt alkotott – legalábbis első pillantásra így tűnhet. A történet a P.sz. 3700-as évek elején játszódik, Ifinben. Kivételes időszak ez, mert Abaszisz mindig kaotikus fővárosa most nagyjából nyugalomban van: véget ért a Zászlóháború (Észak lángjai), átrendezték az abbitacél piacot (Acél és oroszlán), és a Kobrák utódlási háborúja is lezajlott (Ifini éjszakák). De a nyugalom csak látszólagos, hiszen a felszín alatt rengeteg erő dolgozik a saját céljaiért. Főhősünk, Ifin talán legjobb gladiátora egy ilyen hatalmi játszmába keveredik bele – hogy pontosan mibe, arról annyit, hogy van köze az aquirokhoz, és szerintem Ynev jövőjéhez is –, és mivel saját bevallása szerint nem egy okos ember, ezért a lehető legegyszerűbben oldja meg a problémákat: szétver mindenkit. Igencsak nagy szakértő e téren, de persze azért kap bőven segítséget is mindenféle változatos mellékszereplő képében. Közülük kiemelkedik az atyjaként tisztelt Dreina-pap, akinek a foglalkozása láttán elsőre felszaladhat a szemöldökünk, de tulajdonképpen a MAGUS-irodalom egyik legérdekesebb karakterét ismerhetjük meg személyében.

Hunt minden szinten jól egyensúlyozik. A világ ismert elemeit válogatja össze, majd gyúr belőlük olyan elegyet, ami egyrészt önmagában is érdekes, másrészt óvatosan, de előre is mutat. (Meg is indítja a kreatív folyamatokat az emberben, hogy vajon milyen lesz a hetedkor vége és a nyolcadkor (meg a kilenced, de ez már a saját agymenésem).) A karaktereket is úgy rakja össze, hogy mozgatni tudják a történetet, maga a sztori pedig tökéletesen van adagolva, ritkán látok ilyen egyenletesen izgalmas felépítést. És persze ami mostanra már Hunt kézjegyének számít, kezdők és ynevológusok is megtalálják a könyvben a számításukat. Külön kiemelném, hogy más MAGUS-történetekre is van benne több utalás, ami ebben a kánonban nem annyira jellemző.

(Nekem az utószó – amit elsőnek olvastam – külön megdobogtatta a szívem, ugyanis megtudtam, hogy Menden Loandar is szerepelni fog a könyvben. Ő egy NJK volt életem első Rúna magazinjában, a 94-es évfolyam 5. számában. Persze ezen kívül is van “easter egg” a könyvben, amiken lehet vigyorogni vagy bölcsen bólogatni.)

Olvasás közben úgy éreztem, hogy szemben a “túlképzett” írókkal, Hunt úgy ír jól, hogy közben a szív is megmarad a regényben – ez a modern fantasztikus irodalomban mintha egyre ritkább lenne, úgyhogy ez is egy plusz pont. Én már az író novelláit is szerettem, és mivel a regényeivel folyamatosan magas színvonalat hoz, Hunt egyértelműen a kedvenc MAGUS-íróim közé tartozik már.

Van egy olyan érzésem, hogy mostanában a MAGUS-irodalmat szinte egyedül cipeli a hátán Malcolm J. Hunt. Ami egyrészt nyilván rossz, mert ha az „öregek” és az új generáció csak fejenként és évente egy-egy novellát letenne az asztalra, már akkor bőven el lennénk látva MAGUS-irodalommal (megfelelő szerkesztéssel/válogatással pedig évi legalább egy minőségi antológia biztosan kijönne egy ilyen alapanyagból). Másrészt viszont szerencsénk van, hogy ezt egy ilyen kaliberű író teszi. Talán inspirációt jelenthet ez a többieknek.

A Szörnyek családja nagyon jó regény, ezért nemcsak azoknak ajánlott, akik mindent megvesznek, amire rátették a logót, hanem azoknak is, akik esetleg az utóbbi időben eltávolodtak ettől a világtól. De simán bevethető “kapudrogként” is.

U.i.: Jól jelzi a könyv színvonalát, hogy bekerült az SFF Vektor 2018-as fantasy ajánlójába: https://moly.hu/karcok/1282971
A könyv molyos oldala: https://moly.hu/konyvek/malcolm-j-hunt-szornyek-csaladja
Malcolm J. Hunt molyos oldala: https://moly.hu/alkotok/malcolm-j-hunt

 


A szerző más irásai

[ további írásai]
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
 

» Ugrás a fórumtémához