LFG.HU

Cromwel
ismertetőCimkek

Jóval Krisztus születése előtt a Nílus-völgyében volt egy birodalom, ahol nem ismerték a televíziót, népképviselet hiányában hírét sem hallották a demokráciának, mégis mindenki boldogan élt, hiszen az istenek megbízásából maga II. Ramszesz ügyelt a folyó megfelelő áradására, a törvények betartására, és az istenek tiszteletére.
Nem messze Memphisztől (maradjunk ennél a névnél, ha már a görögök ezt terjesztették el a világon az eredeti Men-Nofer-Pepi helyett) egy apró faluban él Vitéz nevű kutyája és szamara, Északi Szél társaságában az ifjú Paszer bíró. Nevét tisztelettel és megbecsüléssel emlegetik a környéken, mert a hozzá forduló panaszosok ügyeiben Máá törvényei szerint, alapos mérlegelés és vizsgálódás után hozza meg ítéleteit. Ráadásul megvesztegethetetlen ember hírében áll, aki az igazságot mindennél többre tartja.
Ezen érdemei alapján elöljárói előléptetést ajánlanak neki, amit hősünk rövid habozás után el is fogad. Összepakolja szegényes batyuját, és állataival útnak indul a nagyvárosba. Ott aztán, nem sokkal hivatalának elfoglalása után máris nyakig találja magát a munkában, amit még elődje hagyott rá. Rendetlenség, elintézetlen papírusztekercsek, lezáratlan ügyek, egy lusta írnok és egy fegyelmezetlen rendőr – hogy csak néhány nehézséget említsek, ám Paszer mindezek ellenére elszántan nekilát.

A túlzott tempó azonban megbosszulja magát, egészsége megromlik, ezért felkeres egy jó hírű orvost, akibe első pillantásra beleszeret. Noferet nem csupán gyönyörű leányzó, hanem remek gyógyító is, aki szintén vidékről került a városba. A szerelem azonban csak lassacskán bontakozhat ki közöttük, mivel Paszert lefoglalják annak a sötét ügynek a szálai, amelyre saját lelkiismeretességének köszönhetően bukkan.
Az ifjú bíró már korábban is szerzett pár befolyásos ellenséget magának, amikor Máá törvényeit egyformán alkalmazta szegényekre és gazdagokra, ám most valakit vagy valakiket annyira magára haragított, hogy azok orgyilkost (Árnyékfalót) küldenek ellene, sőt rágalmazással, gyilkosság vádjával és még számtalan egyéb módon próbálják meg lehetetlenné tenni. Ki vagy kik állnak e sötét üzelmek mögött?
Paszer nyomozni kezd, s ezzel csak még jobban elmérgesíti a helyzetet. A szorult helyzetekből azonban mindig kimenti éles elméje, vagy ha már az sem segít, színre lépnek barátai, valamint szerelme, a csodaszép Noferet (akivel nagyjából az első kötet felénél összeházasodnak, s aki révén egy halom óegyiptomi recept birtokába jutunk).

Nátha ellen például az alábbi eljárást kövessük (persze csak abban az esetben, ha elég vállalkozó szelleműek vagyunk, illetve ha előtte kikértük kezelőorvosunk vagy gyógyszerészünk véleményét): csöpögtessünk pálmalevet az orrunkba, ha pedig ez nem használ, próbáljuk meg ugyanezt anyatejjel és illatos mézgával.
Ha ez sem segít, fertőtlenítő növények leveléhez keverjünk arzénszulfidot (amit közönségesen csak a szív felvidítójának neveznek) és gyantát. A keveréket törjük össze, és az így nyert pépet melegítsük fel, majd simítsuk szét egy kövön. Erre borítsunk egy edényt, amelynek az aljába egy lyukat kell fúrni. A keletkező füstöt egy nádszálon keresztül felváltva hol a szánkon, hol pedig az orrunkon keresztül szippantsuk fel.

Végezetül: A francia egyiptológus ezúttal sem tagadta meg önmagát, hiszen – a Ramszesz pentalógiához hasonlóan – most is olyan izgalmas történelmi regényt írt, amelyben a hitelesség érdekében számtalan korabeli receptet, közmondást, szokást, jogszabályt és törvényt említ meg. Egyetlen igazi szívfájdalmam, hogy a harmadik, egyben befejező rész csak jövőre várható.

Európa Könyvkiadó (2002-2003)
Ára: 1900 Ft + 2200 Ft


A szerző más irásai
Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.